Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωταθλητής στην πτώση φέτος το ΧΑ

Για την Ιρλανδία εκφράζονται ανησυχίες της ΕΚΤ, για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Γαλλίας επιφυλάσσεται το Bloomberg, το ΧΑ «βυθίζεται». Με τον FTSE-20 στην έσχατη στήριξη των 690 μονάδων και την ΕΤΕ στα 6,5 ευρώ.

Βαθαίνει η διόρθωση με τον FTSE-20 να υποχωρεί έως τις 687,13 μονάδες , που αποτελούν το μέχρι τώρα ελάχιστο συνεδρίασης.

Χωρίς να αλλάξει κάτι στις ευρωαγορές, χωρίς να σημειωθεί εμφανώς κάτι, σε άλλα χρηματιστήρια της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, στο ΧΑ αναπτύσσονται εγγενείς πτωτικές διαθέσεις και αφορμές.

Είναι ενδεικτικό πως μετά την προσπάθεια εξισορρόπησης του 20άρη στις 700 μονάδες (για περισσότερο από 15 λεπτά), οι πωλήσεις εντάθηκαν καταρχήν σε τραπεζικές μετοχές, στη συνέχεια δε σε άλλους τίτλους μετοχών εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο (στις 12:05) ο τζίρος ξεπερνούσε τα 27 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικές συναλλαγές είχαν πραγματοποιηθεί στο διάστημα 11:45-11:50.

Επρόκειτο για συντονισμένες πωλήσεις, αρχικά στη μετοχή της Εθνικής, που διόρθωσε έως τα 6,52 ευρώ, για να παρασυρθούν χαμηλότερα στα 4,35 η Eurobank, έως τα 2,55 ευρώ η Κύπρου, έως τα 3,61 η Πειραιώς, έως τα 1,14 η ΜΡΒ, έως τα 3,21 το ΤΤ, έως τα 0,78 η Αγροτική.

Ο Γενικός Δείκτης διόρθωσε έως τα χαμηλά των 1.449,9 μονάδων, αντέδρασε με τον FTSE-20 στο διάστημα 11:55-12:05 με τον 20άρη να περνά οριακά στις 693 μονάδες.

Οι πωλήσεις, όμως, συνεχίζονται κυρίως σε Εθνική, ενώ επιβαρύνονται και στην Κύπρου, αλλά και σε Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank.

Θέσεις, συμπεριλαμβανόμενων των βραχυπρόθεσμων, εκποιούνται και σε μετοχές εταιριών όπως συμβαίνει για παράδειγμα στη ΔΕΗ, στον ΟΠΑΠ, αλλά και σε Μυτιληναίο, Βιοχάλκο, Τιτάν.

Και αν για την Πειραιώς για παράδειγμα το «πράσινο φως» από μετόχους για αύξηση κεφαλαίου 800 εκατ. ευρώ μπορεί να δικαιολογεί μία σχετική πίεση, αυτό που… παραξενεύει είναι η συνολικότερα αρνητική εικόνα που έχει διαμορφωθεί.

Είναι άξιον αναφοράς πως το ΧΑ, στην αρχή μίας απεργιακής εβδομάδας υποχωρεί θεαματικά, τη στιγμή που η διακύβευση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και της Γαλλίας (σύμφωνα με το Bloomberg) αφήνει ανεπηρέαστο το CAC-40 που συνεχίζει απτόητο 0,51% υψηλότερα.

Είναι όμως, αλήθεια σύνθετο το πρόβλημα και ξεκινά, κατά την εκτίμησή μας, από τη διάτρητη πια «ανοιχτή, διαφανή και διαυγή διακυβέρνηση» τρομάρα μας… με ενδεικτική την τελευταία περίπτωση του νέου μέλους του Ε.Κ. για να μην επεκταθούμε στα ουσιωδέστερα, όπως για παράδειγμα εκτιμάται για την κατανάλωση, τον τζίρο των επιχειρήσεων.

Εν πάσει περιπτώσει, σε περιβάλλον γενικευμένης αμφισβήτησης των πάντων στο ΧΑ απλά αποτυπώνεται η ευρύτερη νοσηρή κατάσταση που κυριαρχεί στην ελληνική οικονομία, κοινωνία, πολιτική σκηνή.

Είναι άξιον αναφοράς επίσης πως οι βασικοί δείκτες στο ΧΑ υποχωρούσαν περισσότερο από τον αντίστοιχο του ιρλανδικού χρηματιστηρίου και παρά τις σοβαρές ανησυχίες για τη στήριξη της Ιρλανδίας, που εξέφραζε η ΕΚΤ.

Πλέον το ΧΑ δείχνει να βιάζεται να… κλείσει το 2010 με μία από τις μεγαλύτερες αρνητικές διορθώσεις στη μεταπολιτευτική ιστορία του, σαν να… αγωνίζεται να κατακτήσει τον τίτλο του χειρότερου και αυτόν με μεγαλύτερη απόσταση από τη δεύτερη Λευκωσία.

Σε αυτό το περιβάλλον παρακολουθούμε την αγωνιώδη προσπάθεια ορισμένων έστω επενδυτικών σχημάτων να κρατηθούν οι 690 μονάδες, περιοχή κρίσιμη όπως θεωρείται για τον FTSE-20.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v