Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιορτή στις ευρωαγορές, Μεγάλη Παρασκευή στο ΧΑ

Η νέα σημαντική «βύθιση» των τραπεζικών μετοχών παραπέμπει σε προεξόφληση όχι μόνο του ενδεχόμενου υποβάθμισης από ξένους οίκους, αλλά και της υποχρεωτικής αναπροσαρμογής, πλέον, των χαρτοφυλακίων ομολόγων τους.

Σε υψηλά δύο ετών ο S&P 500, σε νέο ανοδικό κύκλο οι ευρωαγορές, στα όρια των χαμηλών 12ετίας το ΧΑ.

Δρόμοι εντελώς αντίθετοι που μετά μάλιστα τη χθεσινή άτσαλη διόρθωση πίεσαν τον Γενικό Δείκτη στις 1.449,8, τον FTSE-20 προς τις 685,9 μονάδες με νέο συντονισμένο «άδειασμα» στις τράπεζες.

Όπως πολύ σωστά σημείωνε χθες ο Θ. Σταυρόπουλος «… οι απειλές της Moody’s, η εντονότατη φημολογία για αρνητική έκπληξη από τη Fitch” σε συνδυασμό με φήμες που αφορούν κυρίως τις τράπεζες, πίεσαν σε νέα χαμηλά αρκετούς παίχτες του κλάδου.

Καλά ενημερωμένες χρηματιστηριακές πηγές σημείωναν πως το γεγονός της μη αγοραστικής παρουσίας ορισμένων ξένων και σε αυτές τις χαμηλές αποτιμήσεις των τραπεζών, μόνο σε 2-3 τινά οδηγούν.

Οι ξένοι, η αγορά φαίνεται να προεξοφλούν την εγγραφή επιβαρύνσεων στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και από επισφαλή επιχειρηματικά δάνεια και ανοίγματα και από το ισχυρό ενδεχόμενο της προσαρμογής των χαρτοφυλακίων ομολόγων.

Αποτελεί κοινό μυστικό, πως στην αγορά όλο και περισσότεροι αναφέρονται και συνεκτιμούν το ενδεχόμενο μίας «περικοπής αξίας» σε ομόλογα τραπεζών με την ανησυχία αυτή να αποτυπώνεται εύγλωττα καθημερινά στο… ταμπλό.

Βέβαια, το κλίμα που επικρατεί στις ξένες αγορές, με το ΧΑ να χάνει ακόμη μία ανοδική ευκαιρία των ευρωαγορών και της Wall Street, δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν έστω τεχνικής μορφής αντανακλαστικά, τουλάχιστον στον FTSE-20.

Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά στο παράδοξο της «απειλής» καταγραφής νέων χαμηλών για Γενικό Δείκτη και FTSE-20 σε μία συγκυρία που ο Dax στη Φραγκφούρτη θα προσεγγίζει τις 7.200 μονάδες και ο S&P 500 στη Ν. Υόρκη θα συνεχίζει την ανοδική διαδρομή του

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v