Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Κολλημένο στο… κατήφορό του

Ο φόβος μίας νέας πιθανής υποβάθμισης, οι αρνητικές φήμες και τα ζοφερά σενάρια συντηρούν το ΧΑ στον… μονόδρομο κατήφορο του. Πιέσεις διαρκείας για τράπεζες, μεμονωμένες περιπτώσεις αυτονόμησης κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Την ώρα που τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια φλερτάρουν με νέα υψηλά 27 μηνών και ο S&P 500 στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης (1251 μονάδες) στην Wall Street έσβησε όλες τις απώλειες στην μετά την Lehman Brothers εποχή, στο Χ.Α. έχουν χαμηλώσει απειλητικά οι προσδοκίες για κάτι που θα μπορούσε να αλλάξει την ιδιαίτερα αρνητική εικόνα.

Συνεχίζουμε από το… σημείο, που σταμάτησε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος, ο οποίος έδωσε εύγλωττα το στίγμα των ξένων αγορών με την επισήμανση της… επιστροφής τους στην προ Lehman εποχής.

Σε αυτόν τον μεστό κύκλο του διεθνούς σκηνικού η Ελλάδα έχει το δικό της μετρικό όπως αποτυπώνεται στην προεξόφληση σχεδόν αποκλειστικά αρνητικών εξελίξεων, γεγονότων και προβλέψεων για τη συνέχεια.

Η συνεχιζόμενη καθίζηση των τραπεζών και οι …μόνιμες πωλήσεις ξένων και σε αυτά τα επίπεδα δεν είμαστε σίγουροι πως προεξοφλούν μόνο την πιθανή επόμενη υποβάθμιση από ξένο οίκο ή κάτι περισσότερο που γνωρίζουν καλύτερα από εμάς οι insiders.

Και παρά το ότι οι διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ και ΤτΕ είναι σαφείς τα προγράμματα πώλησης-αποχώρησης μένουν ενεργά σε βαθμό, που εικάζουμε πως δεν μπορεί να περιορίζονται μόνο στις… απειλές μίας Moody’s ή ενός Fitch.

Θα μεταφέρουμε την εκτίμηση κορυφαίου και πολύπειρου τραπεζικού παράγοντα, ο οποίος μας έλεγε πως η «αναδιάρθρωση- υποτίμηση» συντελείται ήδη έμμεσα και μεθοδικά. Πως οι όμιλοι και σε αυτά τα επίπεδα «κρύβουν» την ανησυχία πολλών ξένων διαχειριστών για τα μη προσδιορίσιμα επισφαλή δάνεια, επιχειρηματικές υποχρεώσεις και… κόκκινους λογαριασμούς.

Όταν σε μία χώρα το αρμόδιο υπουργείο Οικονομιών «ανακλύπτει» κάθε τρεις και λίγο νέα κρυφά ελλείμματα, νέες μαύρες τρύπες (από τους προηγούμενους ή τους νυν δεν έχει πια και τόση σημασία…), όταν ο υπουργός Οικονομιών έχει αυτo-αναιρεθεί ουκ ολίγες φορές τους τελευταίους μήνες και έχει καταντήσει… σάκος του μποξ ακόμη και για τους βουλευτές του κόμματος του, οι οποίοι ενίστανται μεν και ξιφουλκούν αλλά εν τέλει ψηφίζουν τον προϋπολογισμό που καταγγέλλουν, όταν όλα αυτά και ποιος ξέρει πόσα περισσότερα γιατί θα πρέπει να έχουμε φιλικές απαιτήσεις από τους ξένους λόγου χάρη για τις τράπεζες.

Ο κλάδος παραμένει δέσμιος και δικών του εγγενών προβλημάτων, καθώς και λαθεμένων χειρισμών και φαίνεται θα συνεχίσει να ταλαιπωρεί και το ΧΑ. Που βραχυπρόθεσμα μπορεί να σημειώθηκε εχθές μία ασθενής αντίδραση με τον FTSE 20 να μην ξεπερνά ωστόσο τις 695 μονάδες και τους πωλητές να επιμένουν στην πλειονότητα των μετοχών του κλάδου.

Το που διαφοροποιούνται οι ξένοι και ορισμένοι έλληνες φαίνεται εύγλωττα στην διαχρονική συμπεριφορά μετοχών εισηγμένων κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα. Στην διαφοροποιούμενη απόκλιση επί μέρους εταιρειών έναντι των τραπεζών.

Πρακτικά εάν σήμερα- αύριο δεν επιχειρεί για ακόμη μία φορά η πειστική υπέρβαση των 695 μονάδων για τον 20άρη τότε θα πρέπει να προετοιμαζόμαστε για την προσέγγιση των χαμηλότερων περιοχών. Που για τον Γενικό Δείκτη φτάνουν έως την χαμηλή ζώνη των 1.383-1.414 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v