Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Σέρνεται" στα χαμηλά ημέρας η Σοφοκλέους

Κολλημένοι στα χαμηλά Γενικός Δείκτης και FTSE 20, με την Εθνική να χάνει έως και 2% και μόλις 4 μετοχές του 20άρη να διασώζονται. Δεν ξεπερνά τα 60 εκατ. ο τζίρος. Ισορροπούν στα υψηλά τελευταίων ετών οι ευρωαγορές.

Βαθαίνει η διόρθωση στο ΧΑ για τους βασικούς δείκτες, μετοχές. Καθώς εντείνονται οι πωλήσεις σε τραπεζικές μετοχές και παρασύρουν και μη τραπεζικούς τίτλους την τελευταία μια ώρα, οι βασικοί δείκτες δοκιμάζονται και πάλι στα χαμηλά ημέρας. Στα όρια των 1.440 ο Γενικός Δείκτης, οριακά υψηλότερα των 680 μονάδων ο FTSE 20.

Με την Εθνική Τράπεζα να έχει υποχωρήσει έως τα χαμηλά των 6,35 ευρώ, την πλειονότητα των μετοχών του κλάδου να παραμένει υπό πίεση, ενώ η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 30 εκατ. ευρώ, στις 14:15.

Κοντά στις προηγούμενες τιμές οι περισσότεροι ευρωδείκτες, με τον DAX στην περιοχή των 7.070 μονάδων.

Όμως στο ΧΑ διευρύνονται οι απώλειες… εδραιώνοντάς το στην χειρότερη θέση για φέτος, με απώλειες κοντά στο 35% έναντι θετικής απόδοσης 10,7% του DJ Stoxx 600 και 35,3% του Χρηματιστηρίου της Δανίας που είναι μακράν το πρώτο σε απόδοση για φέτος.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζεται η πίεση προς τα πολυετή χαμηλά και συγκεκριμένα προς τους τοπικούς πυθμένες που σημειώθηκαν στις 8 Ιουνίου 2010. Ειδικότερα για τον Γενικό Δείκτη στις 1.383,01 μονάδες και για τον FTSE 20 στις 655,41 μονάδες στην ίδια συνεδρίαση.

Είναι ενδεικτικό πως πριν από λίγο μόλις 4 μετοχών η τιμή αντιδρούσε, με τις Τιτάν, ΟΠΑΠ, Κύπρου και Μυτιληναίο σε υψηλότερες τιμές.

Η μετοχή του τελευταίου ευνοείται και από την συμφωνία του Αλουμίνιου της Ελλάδος με τη ΔΕΗ, συμφωνία που απομένει να επικυρωθεί –και τυπικά- από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Πέραν αυτών των εξαιρέσεων, ο δανεισμός μετοχών του 20άρη και οι αλλαγές θέσεων ακόμη και στην πιο ισχνή αντίδραση του Δείκτη, συνεχίζονται αμείωτα. Για παράδειγμα χθες στο εύρος των 668-679 μονάδων αρκετές δεκάδες ΣΜΕ του FTSE 20 «γύρισαν» σε short. Υψηλότατος παραμένει ο δανεισμός και οι ανοικτές θέσεις στη μετοχή της Εθνικής.

Από διαγραμματικής άποψης η μέχρι τώρα εικόνα του ΓΔ και του FTSE 20 παραπέμπει σε μια μικρή προσπάθεια διαμόρφωσης διπλού ή τριπλού ημερήσιου χαμηλού, με βάση τις 1.440 μονάδες.

Παρουσιάζει επίσης ενδιαφέρον το γεγονός πως για τον FTSE 20 οι τρεις τελευταίες χαμηλές τιμές που σημειώθηκαν περίπου στις 12:10 , στις 13:25 και στις 14:06 είναι ελαφρώς υψηλότερες από τον μέχρι τώρα τοπικό πυθμένα των 678,3 μονάδων.

Λεπτομέρειες, θα πείτε, αλλά στις λεπτομέρειες μπορούμε να επικεντρωνόμαστε βραχυπρόθεσμα.

Επίσης ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως από τους δείκτες FT ο μόνος με ανοδική φορά είναι αυτός της Μεσαίας. Αυτό γιατί αντιδρά έως 1,6% η Alapis, ενισχύεται κατά τι η μετοχή των Ελληνικών Χρηματιστηρίων και με συναλλαγές 1,7 εκατ. τεμαχίων φτάνει με απόδοση 5,7% τα 2,21 ευρώ η μετοχή της Γενικής.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v