ΧΑ: Ολο και κοντύτερα στα χαμηλά 12-13ετίας

Παραμένουν οι πιέσεις στις τράπεζες, ενώ οι διαχειριστές που έχουν "κλείσει βιβλία" δεν έχουν ιδιαίτερο κίνητρο να παίξουν ανοδικά τους δείκτες. Ολο και κοντύτερα στις ελάχιστες τιμές 12-13ετίας οι βασικοί δείκτες.

Στη δίνη των υποβαθμίσεων η…Σοφοκλέους, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο και στο ΧΑ βασικοί δείκτες και μετοχές… κρέμονται πλέον επί…ξυρού ακμής.

Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.449,12, τον FTSE 20 στις 681,35 μονάδες και τις τράπεζες υπό συνεχιζόμενη πίεση. Πλέον η τρέχουσα τιμή αρκετών μετοχών του κλάδου έχει προσεγγίσει τους χαμηλότερους στόχους, που έχουν τεθεί τον Δεκέμβριο από ξένους αναλυτές και οίκους.

Πλέον η αποτίμηση του ΧΑ έχει συρρικνωθεί (ως ποσοστό επί του ΑΕΠ) στα χαμηλότερα επίπεδα από το ΄97 και μετά επιβεβαιώνοντας την ολοκλήρωση ενός κύκλου 12-13ετίας. Το αποθαρρυντικό είναι, πως με βάση τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία, τις ενδείξεις και τις εκτιμήσεις των ειδικών η ταλαιπωρία φαίνεται να μην έχει τελειώσει.

Για…εκδίκηση των αναδυόμενων το 2011 κάνει λόγο σχετικό θέμα του euro2day και αλήθεια οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε εάν θα πρέπει να…ελπίσουμε ή να…απελπιστούμε περισσότερο.

Ισως από τεχνικής πλευράς να είναι με το μέρος των μακροπρόθεσμων η πιθανότητα καταγραφής "νέων χαμηλών" στις αρχές της επόμενης χρονιάς που εκ των πραγμάτων θα θέτουν προς υψηλότερα την προσδοκία για το κλείσιμο της.

Εχουμε δρόμο πολύ και δύσκολο αυτό είναι βέβαιο και βραχυπρόθεσμα το καινούργιο στοιχείο, που τίθεται στο…τραπέζι αφορά στην θέση που παίρνει η Fitch όχι μόνο έναντι των ελληνικών (αυτή είναι γνωστή) αλλά και των κυπριακών τραπεζών.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον θα έχει σε αυτή τη φάση η συμπεριφορά της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου.

Βραχυ-μεσοπρόθεσμα όμως- και πάντα κατά την εκτίμηση μας- στην ΕΕ, στις Βρυξέλλες έχει ανοίξει ένα άλλο θέμα- που ουδόλως εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς του Βερολίνου- και αφορά στην προοπτική έκδοσης ευρωομολόγου.

Νομίζουμε, πως η Αγγελική Παπαμιλτιάδου έχει προσεγγίσει με ενδιαφέροντα τρόπο το θέμα και τα όσα αναφέρονται στο σχετικό θέμα της θα τα βρούμε και εμείς μπροστά μας.

Είναι δε αυτό, που παραδέχονται και οι ίδιοι οι Γερμανοί πως εκτός από την προωθούμενη Ευρώπη των δύο ή τριών ταχυτήτων (που επεργάζονται κυρίως αυτοί) διαμορφώνονται δύο ξεχωριστοί πόλοι γύρω από το θέμα της έκδοσης ή όχι ευρωομολόγων.

Το Βερολίνο δικαιολογημένα δεν θέλει- για τους δικούς του λόγους- κάτι τέτοιο από την άλλη όμως υπάρχει ένα μέτωπο (στο οποίο εμφανή ρόλο έχει η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο πρωθυπουργός) που προωθεί μία τέτοια λύση.

Σημειωτέον, πως το ευρώ παραμένει εγγύτατα των ιστορικά χαμηλών έναντι του ελβετικού φράγκου με ότι αυτό και αν συνεπάγεται.

Βραχυπρόθεσμα αναλυτές (ενδεικτική η περίπτωση της Merit) πιθανή την οπισθοχώρηση προς τις 1.400 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και αντίστοιχα προς τα χαμηλά των 670 για τον FTSE 20. Δηλαδή ακόμη πιο κοντά στα ελάχιστα 12-13εταίας (όπως αυτά που σημειώθηκαν στις 8 Ιουνίου ) και με ανοιχτό- από τεχνικής πλευράς- το ενδεχόμενο άλλης μίας προσπάθειας για ισχνή αντίδραση προς τις πρώτες αντιστάσεις.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v