Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αξίζει ...κάτι καλύτερο η Σοφοκλέους το 2011

Με πικρή γεύση μας αφήνει το 2010, με το ΧΑ να μην ακολουθεί την πορεία των άλλων χρηματιστηρίων καθώς η Αθήνα βιώνει το δικό της δράμα. Σε χαμηλές αποτιμήσεις ΕΤΕ, τράπεζες και μετοχές μεγάλης-μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Τελευταία εβδομάδα για φέτος, με το ΧΑ να ακολουθεί πορεία ακριβώς αντίθετη από αυτήν που διέγραψαν οι ευρωαγορές και τα αναπτυγμένα χρηματιστήρια στην πλειονότητα τους.

Με τον Θανάση Σταυρόπουλο να δίνει (από το τελευταίο σχόλιο του…Σαββάτου) μία πλήρη εικόνα της προηγούμενης συνεδρίασης και των τιμών για τους βασικούς δείκτες, μετοχές. Πολύ κοντά στα ελάχιστα 12-13ετίας τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE 20, εγγύτατα των 1.383 και 655 μονάδων αντίστοιχα (που σημειώθηκαν φέτος στη συνεδρίαση της 8 Ιουνίου).

Πρακτικά το ΧΑ (αλλά και το ΧΑΚ) σημειώνει εφέτος την μακράν χειρότερη απόδοση (με -34% σύμφωνα με στοιχεία της Κύπρου ΧΑΕΠΕΥ) έναντι απόδοσης 10,8% του DJ Stoxx 600. Ανάλογη εικόνα και για το Χρηματιστήριο Κύπρου με απώλειες 33% (έως και τη συνεδρίαση της 23/12) κάτι που δικαιολογείται από την τελευταία αρνητική έκθεση της Fitch για ελληνικές και κυπριακές τράπεζες.

Η συνεχιζόμενη διόρθωση κυρίως των τραπεζών ενσωματώνει- κατά την εκτίμηση μας- και άλλα πέραν των συνήθων υποβαθμίσεων που μένει να φανούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών και κοντά στην περίοδο, που (υποτίθεται ) ό τι θα παίζεται η "δόση του Μαρτίου".

Η μετοχή της Εθνικής μετρά απώλειες περίπου 58% για φέτος (και από τα υψηλά 52 εβδομάδων) με την αποτίμηση της να έχει περιοριστεί στα 6,1 δισ. ευρώ και από τεχνικής πλευράς να δικαιολογεί χαμηλότερες τιμές. Απώλειες σχεδόν 50% μετρά η Eurobank την ίδια περίοδο και 51% η Alpha Bank.

Από τον FTSE 20 που υποχωρεί συνολικά περίπου 39% ξεχωρίζει βεβαίως η Coca Cola 3 E (με 24% φέτος) και με συγκριτικά μικρότερες ζημιές λίγο η ΔΕΗ, κάπως ο ΟΠΑΠ. Αναφερόμαστε πάντα συγκριτικά με γνώμονα την ετήσια απόδοση σε συνδυασμό με τα υψηλά 52 εβδομάδων.

Πρακτικά το ΧΑ χάνει εφέτος την ευκαιρία που έδωσαν οι ξένες αγορές, η άνοδος των χρηματιστηρίων της Wall και της Φραγκφούρτης σε υψηλά 2007, η επαναφορά πολλών αναδυόμενων και η ανάδειξη ισχυρών περιφερειακών (από τον τούρκικο ISE 100 μέχρι τον αργεντίνικο Merval).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποκλίνουσα πορεία χρηματιστηρίων χωρών που αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα (Ιρλανδία- Ισλανδία) αλλά έχουν διαφορετικό νόμισμα. Στο ευρώ η Ιρλανδία και με απώλειες (-3,5%) ο ISEQ, εκτός ευρώ η Ισλανδία με άνοδο 14,7% ο OCExi.
Χωρίς το… σύνηθες year s end rally- μένει όπως όλα δείχνουν η Αθήνα- σε αντίθεση με την περυσινή περίοδο.

Πράγματι το διάστημα 10/12/09 έως 15/1/10 ο Γενικός Δείκτης είχε διαγράψει μία πορεία 15% από τις 2.050 έως τις 2.360 μονάδες. Με αιχμή τις τράπεζες που περίπου την ίδια περίοδο είχαν οδηγήσει την αντίδραση από τις 2.400 προς τις 2.970 μονάδες για τον κλαδικό δείκτη. Εντελώς αντίθετη η εικόνα φέτος με τον κλάδο- βαρίδι για το ΧΑ να παρασύρει αδιακρίτως δικαίως αλλά πολλές φορές αδίκως και εταιρείες, που με βάση τα οικονομικά στοιχεία τους αξίζουν κάτι καλύτερο.

Πιθανότατα ξεκινώντας το 2011 από χαμηλά επίπεδα (χωρίς να αποκλείεται η καταγραφή νέων χαμηλών) και με την αποτίμηση αρκετών εισηγμένων αδικαιολόγητα υποτιμημένη η χρονιά να μπορεί να πάει καλύτερα για κάποιον προσεκτικό μεσο-μακροπρόθεσμο επενδυτή.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v