Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνω του 50% οι απώλειες των τραπεζών το 2010

Δεύτερη συνεχόμενη πτωτική εβδομάδα για τον ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να χάνει 3,59% και τον τραπεζικό χαμηλότερα 8,08%. Εβδομαδιαία πτώση 15,5% για Eurobank, 14,4% για ΑΤΕ. Επικρατέστερο το αρνητικό σενάριο, λένε οι αναλυτές.

Η εβδομάδα των τεσσάρων συνεδριάσεων που έληξε αποδείχθηκε η δεύτερη συνεχόμενη πτωτική, αφαιρώντας από τον Γενικό Δείκτη 3,59% και από τον Τραπεζικό 8,08%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -34,24% και 51,71% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και με το αρνητικό σενάριο να δείχνει επικρατέστερο, δεν αποκλείεται η ροή των αρνητικών εκθέσεων να συνεχιστεί ακόμα και μέσα στις μέρες των Χριστουγέννων (!)

Οι διεθνείς Αγορές (πλην Λονδίνου που έχει αργία και Δευτέρα – Τρίτη) θα κληθούν την Δευτέρα να τιμολογήσουν μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της Ουγγαρίας σε ξένο συνάλλαγμα σε ΒΒΒ- με αρνητικό outlook, από την Fitch και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Πορτογαλίας στο Α+ (από το ΑΑ-) με αρνητικές προοπτικές (outlook), από τον ίδιο οίκο.

Με το spread του δεκαετούς Ελληνικού ομολόγου υψηλότερα των 940 μονάδων και τα Ελληνικά CDS 5ετίας να έχουν εκτοξευθεί στις 1050 μονάδες καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση και αφήνοντας στην δεύτερη θέση την Βενεζουέλα (1035 μονάδες), η Αγορά χρειάζεται μάλλον ένα ισχυρό “σοκ” για να δώσει κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό στις 41/2 συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του οδυνηρού χρόνου.

Ο συνεχιζόμενος χαμηλός τζίρος, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, καταδεικνύει αφενός τη ραστώνη λόγω ημερών και αφετέρου τη μη διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκου σε μία Αγορά Τραπεζοκεντρική, που θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι από τα πιο δύσκολα ιστορικά, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αγγίξει ο Γενικός Δείκτης νέα χαμηλά, αποτέλεσμα των επικρεμάμενων αυξήσεων κεφαλαίου και πιθανών νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συνεδριάσεις διεκπαιρεωτικού χαρακτήρα, διαπιστώνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Σύμφωνα με τον σύμβουλο επενδύσεων της Proton Bank, στην χρονιά που φεύγει το Χ.Α. διεκδικεί με ιδιαίτερες αξιώσεις τον τίτλο του “πρωταθλητή” απωλειών μεταξύ Αναπτυγμένων και Αναπτυσσόμενων Αγορών.

Αυτό αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, όμως η παρουσία ελάχιστων αγοραστών δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για επανάληψη του παραδοσιακού “January effect”.

Πολλώ δε μάλλον αν προκύψουν πρόσθετοι αρνητικοί παράγοντες με τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης να συνεχίζουν την υποτιμητική κερδοσκοπία, επί της ασθενικής οντότητας του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, καθώς οι εγχώριες δυνάμεις δείχνουν έλλειψη επενδυτικών πρωτοβουλιών ακολουθώντας τις κινήσεις των ξένων χαρτοφυλακίων.

Πλαγιοκαθοδικής κίνησης συνέχεια βλέπει ο Σπύρος Παπαθανασίου, στην βάση των εξελίξεων και φημών περί αναδιάρθρωσης των Κρατικών χρεών σε συνδυασμό με την διστακτικότητα της Ε.Ε. να πάρει ουσιαστικές αποφάσεις.

Η αρνητική εποχικότητα λόγω εορταστικής ραστώνης και η αποχή ξένων και εγχώριων θεσμικών, άφησαν την Αγορά σε λίγους traders με ελάχιστους πωλητές και ανύπαρκτους αγοραστές, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τους χαμηλούς τζίρους.

Τα ιδιωτικά χαρτοφυλάκια δυσπιστούν και θα συνεχίσουν να απέχουν έως το επενδυτικό τοπίο δώσει καλύτερη ορατότητα, ενώ αρνητικό ρόλο κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις έπαιξε και το επερχόμενο “long weekend” των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Solidus Sec., αν και στο εγχώριο χρηματιστηριακό ταμπλό υπάρχουν μετοχές εταιρειών που “αδικούνται”, σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της πλαγιοκαθοδικής κίνησης, με ζητούμενο το ποιες αρνητικές ειδήσεις έχει προεξοφλήσει η Αγορά στις τρέχουσες αποτιμήσεις (!)

Η Αγορά χρειάζεται ένα ισχυρό “ταρακούνημα” για να ξεφύγει από τον “βάλτο” της εσωστρέφειας, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο Αγορών της Sarros Sec., θα “βόλευε” να υποβιβαστεί το X.A. σε αναπτυσσόμενη Αγορά, καθώς σήμερα συμμετέχουν funds που δεν παίρνουν ρίσκο, ενώ εάν μπουν τα funds που επενδύουν σε ανερχόμενες Αγορές τα οποία συνήθως κινούνται πιο γρήγορα κι αυξάνουν τις συναλλαγές και είναι “συνηθισμένα” στην ανάληψη του “country risk”, μπορεί τα αποτελέσματα στο ταμπλό να ήταν θετικότερα.

Επίσης, στα Παράγωγα η Αγορά απονευρώθηκε σημαντικά όταν τα ΣΜΕ έγιναν τρίμηνα, αντί να λήγουν σε ένα μήνα, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Για την βραχυπρόθεσμη πορεία της Αγοράς, ο κ. Δάντης εκτιμά πως όσο συνεχίζεται η αβεβαιότητα με την 4η δόση του δανείου, θα συνεχίζεται και η ταλαιπωρία στην Σοφοκλέους.

Τεχνικά ο Δείκτης διέσπασε την γραμμή στήριξης για 2η φορά και μάλιστα με την ολοκλήρωση του τριγωνικού σχηματισμού. Οι πιθανότητες είναι 75% να βρεθεί σε χαμηλότερα επίπεδα και 25% να διαφύγειοριστικά ανοδικά. Φυσικά κάτω από τις 1.380 μονάδες ο συστημικός κίνδυνος αυξάνεται σημαντικά για όλους. Στηρίξεις οι 1390 και1320 μονάδες και αντιστάσεις οι 1510, 1550,1582 μονάδες. Όσο ο όγκος συναλλαγών παραμένει στα παρόντα επίπεδα ο Γενικός Δείκτης δεν μπορεί να γυρίσει ανοδικός. Χρειάζεται ιδιαίτερα μεγάλος όγκος σε 2,3 μέρες για να δούμε αντιστροφή.

Κλειδί η συμπεριφορά της Εθνικής και το αν θα κρατήσει την στήριξη των 6,19 ευρώ, τονίζει ο κ. Δάντης.

Λείπουν οι θετικοί καταλύτες
για να αναστραφεί η πτωτική τάση, επισημαίνει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Η αδυναμία των Ευρωπαίων ηγετών να οδηγηθούν στην εξεύρεση ξεκάθαρης λύσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής της προηγούμενης εβδομάδας αποτέλεσε τη βασική παράμετρο διατήρησης της ταλαιπωρίας, με τις προσδοκίες των Αγορών για επιμήκυνση της χρονικής διάρκειας αποπληρωμής του χρέους και έκδοση ευρω-ομολόγου να μην επαληθεύονται.
 
Η αρνητική αυτή εξέλιξη, σε συνδυασμό με τη διατηρούμενη επί μακρό και σχετική με την υποβάθμιση της Χώρας φημολογία από τη Fitch επιβάρυναν περαιτέρω την ήδη πληγωμένη επενδυτική ψυχολογία, με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου σχεδόν να εξαλείφεται, ακόμα και σε αυτά τα υποτιμημένα σε βαθμό υπερβολής επίπεδα, στοιχείο το οποίο αποτυπώθηκε και από τη χαμηλή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα.

Το σκηνικό των ασκούμενων πιέσεων, με τους Τραπεζικούς τίτλους να βρίσκονται αναμενόμενα στο επίκεντρο, δε φαίνεται εύκολο να αντιστραφεί προς το θετικότερο, απόρροια της παντελούς έλλειψης θετικών καταλυτών, ικανών να προσδώσουν στην εγχώρια Αγορά θεμελιώδη χαρακτηριστικά αντιστροφής της υπάρχουσας πτωτικής εικόνας.

Η κατάσταση παραμένει ρευστή και το πολύ-αναμενόμενο “year-end rally” μοιάζει να απομακρύνεται τελεσίδικα, ιδιαίτερα όσο και άλλοι πιστοληπτικοί οίκοι (Moody’s) βρίσκονται και επίσημα σε φάση ενδεχόμενης αναθεώρησης της αξιολόγησης της κεφαλαιακής επάρκειας των έξι μεγαλύτερων εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων, εξέλιξη η οποία εφόσον επαληθευτεί εκτιμούμε ότι θα σημάνει την περαιτέρω διεύρυνση των πιέσεων.

Τεχνικά, οι τάσεις συσσώρευσης που παρατηρήθηκαν στην περιοχή των 1.500 μονάδων βρήκαν διέξοδο σε μία διορθωτική κίνηση, αποτέλεσμα της οποίας υπήρξε η καθοδική διάσπαση της στήριξης των 1.485 μονάδων, περιοχή από την οποία διέρχεται ο κομβικός για τη βραχυπρόθεσμη τάση της εγχώριας Αγοράς κινητός μέσος των 30 ημερών. Ως αποτέλεσμα, η ενεργοποίηση των σημάτων πώλησης επιτάχυνε τους ρυθμούς της πτώσης, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί βαθμιαία σε ολοένα και χαμηλότερα επίπεδα. Αρνητικές αποκλίσεις συνεχίζει να εμφανίζει και ο ταλαντωτής RSI δείχνοντας προς την κατεύθυνση διατήρησης των πτωτικών τάσεων, ενώ ο MACD επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική εικόνα του Δείκτη επιβεβαιώνοντας τα σήματα πωλήσεων.

Ολοκληρώνοντας, επισημαίνεται ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά ακολουθεί πιστά τη μακροπρόθεσμη πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης που προέρχεται από το Δεκέμβριο του 2009 και διατρέχει όλες τις τοπικές κορυφές. Σε συνδυασμό με την οριζόντια γραμμή που διατρέχει τους τοπικούς πυθμένες δημιουργούν έναν τριγωνικό σχηματισμό με μειούμενο σταδιακά εύρος διακύμανσης.

Η ολοκλήρωση του τριγωνικού αυτού σχηματισμού εκτιμούμε ότι θα οδηγήσει σε μία ιδιαίτερα βίαιη εκτόνωση του Γενικού Δείκτη, με την κατεύθυνσή της να μη δύναται στην παρούσα να εκτιμηθεί και να προσδιορίζεται και από την εικόνα των βασικών ταλαντωτών.

Συνολικά, η πορεία προς την ολοκλήρωση του έτους δεν αναμένεται να προσφέρει πολλά σε επίπεδο περιεχομένου, με την Αγορά να συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από έλλειψη δυναμικής, μειωμένο ενδιαφέρον και ισχνή συναλλακτική δραστηριότητα, χαρακτηριστικά που προκρίνουν ως προτιμότερη διαχειριστικά τη στάση αναμονής.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμούμε ότι οι συνεδριάσεις που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2010 αποκτούν ολοένα και περισσότερο διαδικαστικό χαρακτήρα, με τα όποια θετικά νέα να μεταφέρονται για το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πήγασος.


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.444,19 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 3,59%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 34,24%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε πτωτικά 5,25%, ο Mid 40 χαμηλότερα 1,3% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 3,89%.

Από τους επιμέρους κλάδους σημαντικά κέρδη σημείωσαν: 3,12% οι Ασφάλειες, 0,24% τα Χημικά και 0,66%τα Τρόφιμα & Ποτά.

Αντίθετα, απώλειες κατέγραψαν οι κλάδοι της Υγεία (-9,81%), των Τραπεζών (-8,08%), των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-6,36%) και πτώση 4,82% στο Εμπόριο.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Spider (50%), ΝΕΛ (29,17%), ANEK (KO) (27,78%), Mermeren (26,43%), CPI (19,35%), Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Βαρβέρης – Moda Badno (18,92%), Καρέλιας (15,02%), Audionisual (13,46%), Εβροφάρμα (11,9%) και Γαλαξίδι (9,37%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ελεύθερη Τηλεόραση (38,33%), Έδραση- Ψαλλίδας (-22,22%), Sciens (-19,15%), Ιμπέριο (15,63%), Eurobank (-15,57%), Sprider Stores (-14,71%), ATE(-14,46%), Attica Bank (-13,39%), κρετα φαρμ (13,33%) και ΕΤΕΜ ( -12,82%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v