Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συντονίζεται στην πτώση με τις ευρωαγορές

Σε μαρτύριο της σταγόνας παραπέμπει το ΧΑ με τη σημερινή συνεδρίαση, με τον τζίρο να παραμένει στο ...ρυθμό των ημερών. Στις 665 μονάδες ο FTSE 20, στα όρια των 6,2 ευρώ η μετοχή της Εθνικής.

Τέσσερεις και σήμερα για να κλείσει το 2010, η συνεδρίαση που εξελίσσεται και άντε μέχρι την Παρασκευή σαν το μαρτύριο της σταγόνας, όπως έλεγε χαρακτηριστικά φίλος από τα παλιά και τις δοξασμένες ημέρες του περιστύλιο στην Σοφοκλέους 10.

Με… προίκα το όλο και βαρύτερο κλίμα των τελευταίων ημερών καταβάλλεται μία προσπάθεια οι βασικοί δείκτες να μην υποχωρήσουν σε αυτή τη φάση προς τα ελάχιστα 12-13ετίας. Υπενθυμίζεται, πως στις 8 Ιουνίου είχαμε καταγραφή τιμών στις 1.383,01 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και στις 655,14 μονάδες για τον FTSE 20.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς και με βάση την σχέση πωλητών- αγοραστών η Εθνική δείχνει να κρατάει τουλάχιστον τα 6-6,1 ευρώ με πρώτη περιοχή αντίστασης τα 6,60-6,80 ευρώ.

Βέβαια ο κλάδος δεν εμφανίζει και την καλύτερη εικόνα, καθώς πέραν των υποβαθμίσεων στην αγορά ακούστηκαν πολλά και φημολογήθηκαν περισσότερα σχετικά με διάφορα ενδεχόμενα και σενάρια. Αναδιάρθρωση, επιμήκυνση, προσαρμογή ομολόγων… σκέψεις από εδώ και προτάσεις από εκεί καθώς στην αγορά γίνεται όλο και πιο σαφές πως… το πράγμα έτσι δεν μπορεί να φτάσει μέχρι τον Μάρτιο. Πως το Σύστημα δεν αντέχει με αυτούς τους όρους παιχνιδιού, δεν βγαίνει απλά…

Από τις τράπεζες ενδιαφέρον παρουσιάζει η προσπάθεια της Alpha Bank μετά την πίεση που δέχτηκε προς τα όρια των 4 ευρώ (στο διήμερο 23-24/12) αλλά και η κίνηση της Eurobank (επίσης κοντά στα 4 ευρώ).

Από τις λοιπές του 20άρη η CCH φαίνεται να κλείνει την χρονιά με τη μακράν μεγαλύτερη απόδοση μένοντας να επιβεβαιώσει (ή όχι) την δυναμική της και το 2011 ξεκινώντας από πολύ υψηλότερο σημείο εκκίνησης. Εμφανής η… αναντιστοιχία της CCH και των ΓΔ και FTSE 20 με την «ψαλίδα» στα ύψη.

Ανάλογη εικόνα και για την συνδεδεμένη Frigoglass (με απόδοση σχεδόν 52% για φέτος). Ενδιαφέρουσα θεωρείται η διαφοροποίηση και της Folli Follie ( με περίπου 35% για φέτος) καθώς πρόκειται επίσης για όμιλο με διασπορά χαρτοφυλακίου, με παρουσία σε αγορές που τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα απ΄ ότι η ελληνική και εν πάσει περιπτώσει μπορεί να γίνει μία αντιστάθμιση κινδύνου-απωλειών. Τηρουμένων των αναλογιών κάτι ανάλογο θα μπορούσε να θεωρηθεί πως παρατηρείται (στο τελευταίο 6 και 3μηνο, όμως) για τη μετοχή του Τιτάνα και ακόμη λιγοστούς τίτλους αυτού του χαρακτήρα.

Στα της συνεδρίασης η μετοχή του Μυτιληναίου διαμορφώνεται στα 4,3 ευρώ , με στήριξη στα 4,1-4,2 ευρώ και αντίσταση στα 4,6-4,8 ευρώ. η ΔΕΗ στο εύρος των 11,2-11,4 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στα 12,60-13,10 ευρώ.

Οι συναλλαγές δεδομένης της ημέρας φτάνουν μόλις στα 5,2 εκατ. ευρώ στις 11:10 από τις οποίες περίπου 1,6 εκατ. έχουν πραγματοποιηθεί στη μετοχή της Εθνικής. Τζίρος άνω των 500.000 ευρώ στις μετοχές των Alpha Bank, Πειραιώς και ΟΠΑΠ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v