Καταρρέουν και τα μετόπισθεν στο Χ.Α.!

Ο ΓΔ έδειξε σήμερα πως έχει όλα τα “εχέγγυα” να καταγράψει νέα αρνητικά ρεκόρ και πριν το τέλος του 2010, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η εικόνα στις διεθνείς Αγορές. Πτώση για ΕΤΕ (3,51%), 3Ε (4,35%), MIG (4,23%).

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να απέφυγε, στην πρώτη μετά τις αργίες των Χριστουγέννων συνεδρίαση, να σημειώσει για 0,28 μονάδες νέο χαμηλό τρέχοντος έτους (το χαμηλότερο κλείσιμο του 2010 στις 1403,92 μονάδες, στην συνεδρίαση της 7/6/2010), όμως έδειξε ότι έχει όλα τα “εχέγγυα” να καταγράψει νέα αρνητικά ρεκόρ στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις και πριν το τέλος του χρόνου, αν συνεχίσει να επιδεινώνεται η εικόνα στις διεθνείς Αγορές.

Άλλωστε με το πρώτο κύμα των τελικών δημοπρασιών βρέθηκε να υποχωρεί έως το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1403,66 μονάδων (17.04).

“Άλλοθι” για τις σημερινές “πρωτοβουλίες” των πωλητών στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια (πλην Λονδίνου που παραμένει και αύριο σε αργία) η κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, την δεύτερη κατά το τελευταίο δίμηνο.

Πιο συγκεκριμένα, η Κεντρική Τράπεζα στο Πεκίνο αύξησε το περασμένο Σάββατο τα επιτόκια ενός έτους για χορηγήσεις και καταθέσεις κατά 25 μονάδες βάσης, στη δεύτερη ανάλογη κίνηση από τα μέσα Οκτωβρίου (19/10).

Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι JPMorgan Chase και Morgan Stanley, η Κίνα ενδέχεται να προχωρήσει σε περαιτέρω σύσφιξη το πρώτο εξάμηνο του 2011 καθώς οι αξιωματούχοι προσπαθούν να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό, ενώ οι νομισματικές αρχές φοβούνται, πάντοτε, την “φούσκα” στην Κινεζική Αγορά των ακινήτων.

Και ενώ οι Ευρωπαϊκές Αγορές βρήκαν αφορμή για διόρθωση και η Wall Street να ανοίξει σε σχετικά χαμηλότερα επίπεδα, την τάση έδειξε να ακολουθεί και το Χ.Α. υπεραποδίδοντας σε απώλειες.

Η διαφορά είναι ότι τα περισσότερα από τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια είναι σε υψηλά διετίας, ενώ το X.A. “φλερτάρει” με νέα χαμηλά 12ετίας και πλέον, καθώς μετά το χαμηλό της 7/6/2010, τα επόμενα χαμηλότερα κλεισίματα συναντώνται (σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στις 26/2/1998 (1402,94 μονάδες), 2/2/1998 (1398,39 μονάδες) και 23/2/1998 (1393,46 μονάδες).

Με τη διάθεση ανάληψης ρίσκου σχεδόν να εξαλείφεται, ακόμα και σε αυτά τα υποτιμημένα επίπεδα, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται και από τη χαμηλή ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα, το σκηνικό των ασκούμενων πιέσεων στους Τραπεζικούς τίτλους δεν φαίνεται εύκολο να αντιστραφεί προς το θετικότερο, απόρροια της παντελούς έλλειψης θετικών καταλυτών, ικανών να προσδώσουν στην εγχώρια Αγορά θεμελιώδη χαρακτηριστικά αντιστροφής της υπάρχουσας πτωτικής εικόνας.

Ο συνεχιζόμενος χαμηλός τζίρος, σύμφωνα με επαγγελματίες του χώρου, καταδεικνύει αφενός τη ραστώνη λόγω ημερών και αφετέρου τη μη διάθεση ανάληψης περαιτέρω ρίσκου σε μία Αγορά Τραπεζοκεντρική, που θα συνεχίσει να επηρεάζεται από την πορεία της Ελληνικής οικονομίας.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι το πρώτο εξάμηνο του 2011 θα είναι από τα πιο δύσκολα, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο να αγγίξει ο Γενικός Δείκτης νέα χαμηλά, αποτέλεσμα των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου και πιθανών νέων υποβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ οι χαμηλές συναλλαγές και η παντελής ανυπαρξία αγοραστών, δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το “έργο” όσων έχουν αποφασίσει να μειώσουν ή και να μηδενίσουν θέσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα παρατείνει την αποψίλωση και την ταλαιπωρία των αποτιμήσεων, η οποία πιθανότατα θα εκτονωθεί από ένα γενικευμένο “sell off”.

Καθίσταται πασιφανές ότι τα διαγράμματα στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους έχουν “γείρει” επικίνδυνα και πολλοί από αυτούς κινούνται αισθητά χαμηλότερα από μέχρι πρότινος θεωρούμενες “ύστατες” στηρίξεις, όπως τα 6,18 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, τα 4,00 ευρώ για την Alpha Bank και τα 3,88 ευρώ για την Eurobank, την ίδια ώρα που ο Τραπεζικός δείκτης δείχνει να “απειλεί” τα χαμηλά 21 μηνών (συνεδρίαση 9/3/2009, κλείσιμο στις 1194 μονάδες).

Σε κάθε περίπτωση η εβδομάδα που κατά πολλούς προσφερόταν για ένα “καλλωπισμό” της τελευταίας στιγμής, πριν το σίγουρα δύσκολο πρώτο τρίμηνο – εξάμηνο του 2011 δεν δείχνει να βγαίνει και με την ψυχολογία στα τάρταρα, η καταγραφή νέων χαμηλών δείχνει περίπου αναπόφευκτη.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι αρνητικές εκτιμήσεις για το μέλλον Χωρών της Ευρωζώνης.

Ο επικεφαλής ανάλυσης της Deutsche Bank εκτιμά ότι η Πορτογαλία θα προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης σύντομα, καθώς εξελίσσεται η κρίση χρέους που αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη των Αγορών. Σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και όπως αναμεταδίδει το CNBC, ο Thomas Mayer δηλώνει: “Δεν θα μου προκαλέσει έκπληξη εάν η Πορτογαλία ζητήσει στήριξη στο κοντινό μέλλον, όπως έγινε με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, κάτι για το οποίο προτρέπει την Πορτογαλική Κυβέρνηση να κινηθεί γρήγορα”.

Ο ίδιος επισημαίνει ωστόσο, ότι η Ισπανία, η Ιταλία και το Βέλγιο έχουν καλύτερη δημοσιονομική εικόνα και πως δεν θα χρειαστούν έξωθεν βοήθεια για να χρηματοδοτήσουν τα ελλείμματά τους.

Την ίδια ώρα η Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση του ΑΑΑ που απολαμβάνει η Γαλλία, εκφράζοντας την εμπιστοσύνη της στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα.

Από την άλλη, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις οικονομολόγων που έλαβαν μέρος σε έρευνα του Reuters για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρωζώνης το 2011.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το ξένο ειδησεογραφικό πρακτορείο, το επόμενο έτος αναμένεται επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στο 1,5% από την ήδη υποτονική ανάπτυξη του 1,7% που προβλέπεται για φέτος. Οι οικονομολόγοι αποδίδουν αυτήν την επιβράδυνση κατά κύριο λόγο στη σειρά μέτρων λιτότητας που έχουν δεσμευτεί να λάβουν οι Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην προσπάθειά τους να περιορίσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους.

Η ταυτόχρονη δημοσιονομική προσαρμογή από πολλές Χώρες της Ευρωζώνης θα ασκήσει μεγαλύτερη των εκτιμήσεων πίεση στην ανάπτυξη. Παράλληλα, σύμφωνα με την έρευνα, το ζήτημα της λιτότητας θα αντιμετωπίσουν και οι ΗΠΑ το 2011, καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι πιέζουν στη Γερουσία για περικοπή των δαπανών.

Οι προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2011, ωστόσο, είναι πιο ενθαρρυντικές σε σχέση με της Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι απέχουν από το επίπεδο που απαιτείται προκειμένου να ανακάμψει η Αγορά εργασίας.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλό του 20αρη, οι δημοπρασίες διέσωσαν την Βιοχάλκο, όχι μόνο με θετικό πρόσημο αλλά και στο υψηλό ημέρας (!)

Από εκεί και πέρα σαρωτική επικράτηση των “κόκκινων”, όπου με απώλειες μεγαλύτερες του 4% πρωτοστάτησαν οι Coca-Cola, MIG και του 3% οι Ελλάκτωρ, Εθνική, Κύπρου, Ταχ. Ταμιευτήριο, Jumbo, Alpha Bank.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάνα, Αγροτική, Motor Oil, Eurobank, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Εξαιρετικά κακή η τελική εικόνα της “βυθιζόμενης” Αγοράς, με 27 ανοδικές μετοχές έναντι 137 πτωτικών και 29 τίτλοι έκλεισαν με ημερήσιες απώλειες από 7 έως 18,99%.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Όπως προαναφέρθηκε μέσω των δημοπρασιών υποχώρησε μέχρι τις 1403,66 μονάδες και έκλεισε τελικά στις 1404,2 μονάδες με απώλειες 2,77%, ενώ ο τζίρος πλησίασε τα 58 εκατ. από τα οποία τα 12,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Εξαιρετικά αποφασιστικό έτος, το 2011, για την Ευρωζώνη, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Ευρώπη δύο ταχυτήτων, αναδιαρθρώσεις χρέους, πτωχεύσεις, επιστροφή στη Εθνικά νομίσματα πριν το ευρώ και άλλα πολλά ειπώθηκαν μέσα στο 2010 για τις Χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, καθώς Ελλάδα και Ιρλανδία προσέφυγαν στο Μηχανισμό Στήριξης των ΕΕ-ΔΝΤ, ενώ Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία είδαν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους τους να αυξάνεται σημαντικά.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν συνέβη, αλλά όσοι όμως τα προέβλεψαν απλώς μετέφεραν το χρόνο πραγματοποίησής τους μέσα στο 2011. Αναμφισβήτητα η καλλιέργεια και προώθηση αυτών των σεναρίων, ευνοείται από την απουσία Κοινής Ευρωπαϊκής Στρατηγικής και Συνοχής, προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της κρίσης και σε άλλες Χώρες της Ευρώπης, καθώς η ΕΕ συνεχίζει να λειτουργεί με το μοντέλο της καταστολής και όχι με αυτό της πρόληψης.

Η Ελλάδα χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται ως “πειραματόζωο” της Ευρωζώνης, χωρίς να υπάρχει αληθινό ενδιαφέρον για την πραγματική της ανάπτυξη και την ταχεία έξοδο από την κρίση. Πως είναι δυνατόν να υποχωρήσουν τα spreads και να μπορέσουν να βελτιωθούν οι συνθήκες δανεισμού των εγχώριων Επιχειρήσεων, όταν κάθε 3μηνο αντιμετωπιζόμαστε με μεγάλη καχυποψία από τους ίδιους τους εταίρους που μας δανείζουν και οι εκταμιεύσεις των δόσεων καθυστερούν;

Αλήθεια που είναι αυτός ο περίφημος οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης της ΕΕ; Ποια είναι τα μέλη-Κράτη εκείνα της ΕΕ, όχι τόσο που εννοούνται, αλλά που δεν έχουν επηρεασθεί από την ύφεση που πλήττει τον Ευρωπαϊκό Νότο και πως επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ; Θα μπορούσαν τα Κράτη αυτά να συνεχίσουν να ανακάμπτουν επί μεγάλο χρονικό διάστημα, όταν σημαντικό μέρος της εσωτερικής Αγοράς βιώνει συνθήκες ύφεσης; Γιατί δεν προωθείται η έκδοση του Ευρωομολόγου;

Το 2011 προβάλλει αναμφισβήτητα έως το πιο καθοριστικό έτος από τη δημιουργία της Ευρωζώνης, καθώς Χώρες όπως η Ελλάδα και Ιρλανδία βρίσκονται αντιμέτωπες με νέες υποβαθμίσεις, δηλαδή με επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού τους και με ανησυχίες για την απρόσκοπτη εκταμίευση των δόσεων από ΕΕ-ΔΝΤ, Χώρες όπως Πορτογαλία και Ισπανία προβάλλουν ως οι επόμενες υποψήφιες για την εισαγωγή τους στο Μηχανισμό Στήριξης, ενώ Χώρες όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Γαλλία ανησυχούν για την επιδείνωση των συνθηκών δανεισμού τους.

Ωστόσο, ίσως μεγαλύτερη σημασία να έχει από την πορεία των Ευρωπαϊκού Νότου και των παρακείμενων Χωρών, ο ρυθμός ανάπτυξης του BRIC και των αναδυόμενων Αγορών, μαζί βεβαίως με αυτόν των ΗΠΑ, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξής τους θα καθορίσουν αν η κρίση στην Ευρώπη θα είναι ήπιας μορφής ή μη, σύμφωνα με τον αναλυτή της Solidus Sec.

Συγκρατημένα απαισιόδοξος δηλώνει και ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Σαν ενδογενής παράγοντας δείχνει η έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος και λόγω εορταστικής ραστώνης, που καθιστά την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά ιδιαίτερα “ρηχή” και ευάλωτη στις λίγες πωλήσεις.

Επίσης, συνεχίζονται οι αρνητικές ειδήσεις για τις Αγορές σε διεθνές επίπεδο, με κυριότερη την αύξηση των επιτοκίων από την Κίνα, η οποία προδιαθέτει την σταδιακή απόσυρση κεφαλαίων από μετοχικές αξίες, καθώς η Κινεζική Κυβέρνηση εστιάζεται με ιδιαίτερη βαρύτητα στην καταπολέμηση των πληθωριστικών τάσεων.

Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αρνητικές εκθέσεις – εκτιμήσεις για Χώρες της Ευρωζώνης (με την Ελλάδα στην πρώτη θέση των “προτιμήσεων”), από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., ιδιαίτερα συντηρητικές – ανησυχητικές δείχνουν οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις για την πορεία του Χ.Α. το α΄ εξάμηνο του 2011 και με τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου να απορροφούν περαιτέρω ρευστότητα και τον Τραπεζικό κλάδο να παραμένει ευάλωτος στις τρέχουσες συνθήκες της Αγοράς.

Επίσης τα αναμενόμενα αυστηρότερα “stress tests” για τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό κλάδο και πολύ περισσότερο για τον Ελληνικό, εντείνουν την νευρικότητα στο ταμπλό και σύμφωνα με τον κ. Χριστοφίδη δημιουργούν πιέσεις για περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας και της κεφαλαιακής επάρκειας τωνμ Τραπεζικών Ιδρυμάτων.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πτωτικά ξεκίνησε η εβδομάδα, με κυριότερο χαρακτηριστικό την υποτονικότητα στις συναλλαγές και την σημαντική αύξηση των υποτιμήσεων.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 2,75%.

Πωλήσεις
από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 3586, τιμή εκκαθάρισης 639,41) κινήθηκαν μεταξύ 636,25 και 661,25 μονάδων.

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (26400 ΟΠΑΠ, 51100 Coca-Cola, 15000 Jumbo, 14600 Τιτάν, 15700 Βιοχάλκο, 21500 Κύπρου, 30000 Eurobank, 6200 Ελ. Πετρέλαια, 8900 Τέρνα Ενεργειακή), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (3269), Alpha Bank (646), Πειραιώς (652), Eurobank (538), ΟΤΕ (256), MIG (1279), Κύπρου (254), Ταχ. Ταμιευτήριο (179), MPB (161), ΔΕΗ (117), ΟΠΑΠ (218).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 27/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Folli Follie (4176 τεμ.) και Αγροτική (62000 τεμ.).
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8922629 τεμ.), Eurobank (13314199 τεμ.), Εθνική (7668694 τεμ.), Κύπρου (4163177 τεμ.), Πειραιώς (21936861 τεμ.), MPB (12402686 τεμ.).


Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v