Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λίγα ...ψίχουλα θάρρους στη Σοφοκλέους

Η ενδοσυνεδριακή υποχώρηση κάτω από τις 1.400 μονάδες ενεργοποίησε αντανακλαστικά επιβίωσης στην αγορά, που έκλεισε σε θετικό έδαφος. Συνεχίστηκε η συναλλακτική καχεξία. Υπεραπόδοση για ΟΠΑΠ, ΕΤΕ, Ελλάκτωρ.

Συναλλακτική καχεξία (ο τέταρτος χαμηλότερος τζίρος για το 2010), απροθυμία ανάληψης επενδυτικού ρίσκου, ευμετάβλητο σκηνικό, ήταν τα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, σε μία Αγορά που φαίνεται ότι έχει υποκύψει στο βάρος του Κρατικού χρέους.

Στα λίγα θετικά, της συνεδρίασης, η ενεργοποίηση κάποιων αντανακλαστικών επιβίωσης, μόλις ο Δείκτης βρέθηκε χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων και οι μεμονωμένες και άκρως επιλεκτικές κινήσεις θετικής διαφοροποίησης που σημειώθηκαν σε λίγους τίτλους μεσαίας και μικρότερης κεφαλαιοποίησης και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν στις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του έτους.

Επίσης θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση σημειώθηκαν και κάποιες κινήσεις αναδιαρθρώσεων χαρτοφυλακίων που λόγω παντελούς έλλειψης αγοραστικού ενδιαφέροντος δημιούργησαν έως και ακραίες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς και παρά την σημερινή προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων ότι το ψυχολογικό όριο των 1400 μονάδων μπορεί να ενεργοποιήσει αγοραστές, ακόμα και οι βραχυχρόνιες προοπτικές της Αγοράς δείχνουν εξαιρετικά αβέβαιες.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, βασική πηγή ανησυχιών παραμένουν τα δημοσιονομικά της Χώρας και οι πιθανές “παρενέργειές” τους και ο συνεχιζόμενος προβληματισμός για τις εγχώριες Τράπεζες.

Μάλιστα επειδή οι “γρίφοι” αυτοί που βασανίζουν την Αγορά δεν πρόκειται να απαντηθούν αύριο, οι πιθανότητες ουσιαστικής ανάκαμψης μέσα στις επόμενες εβδομάδες φαίνονται εξαιρετικά περιορισμένες.

Επίσης, οι δρομολογούμενες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων της Τράπεζας Πειραιώς και της Marfin Popular Bank, οι οποίες και αναμένεται να απορροφήσουν σημαντική ρευστότητα, καθώς και οι ενδεχόμενες ανάγκες για κεφαλαιακή ενίσχυση και άλλων Τραπεζών μέσα στο 2011 μόνο θετικά δεν εκλαμβάνονται στην ήδη επιβαρυμένη ψυχολογία της Αγοράς.

Σημάδια κόπωσης στις διεθνείς Αγορές που δείχνου περισσότερο διαθέσεις διακράτησης των κεκτημένων και λιγότερο προσπάθεια προσαύξησης εν όψει τέλους χρόνου.

Μικρή πτώση και στο άνοιγμα της Wall Street, καθώς τα νέα από το μέτωπο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης δεν ενίσχυσαν την ψυχολογία των αγοραστών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 52,5 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ έναντι 54,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης να διαμορφωθεί στις 56,9 μονάδες.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., η υποχώρηση του Δείκτη στο χαμηλό ημέρας των 1397,81 μονάδων (11.14) ανάγκασε κάποιους Δεικτοβαρείς τίτλους να αναλάβουν “πρωτοβουλίες” με κυριότερες αυτές του ΟΠΑΠ που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο.

Σχετικές προσπάθειες και από Εθνική και Eurobank που όμως δεν απέφεραν το πρώτο τεχνικά ζητούμενο, δηλαδή το κλείσιμο υψηλότερα των 6,18 και 3,88 ευρώ αντίστοιχα.

Το 2011 θα είναι μια χρονιά δύσκολη, τονίζει ο Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ που προειδοποιεί ότι παρά τις θυσίες, ο κίνδυνος της χρεοκοπίας δεν έχει αποτραπεί. Μέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, αποφάσισε για φέτος να ματαιώσει την καθιερωμένη ετήσια εκδήλωσή του που δίδεται με την ευκαιρία του νέου έτους προς τιμήν του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, είναι σήμερα ο μόνος που μπορεί να δώσει ώθηση στην Ελληνική οικονομία, να στηρίξει την ανάπτυξη και την απασχόληση.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, έστω και αν τα ημερήσια κέρδη στις περισσότερες περιπτώσεις είναι οριακά, οι τίτλοι με θετικό πρόσημο επικράτησαν στο ταμπλό του 20αρη.

Κέρδη μεγαλύτερα του 2% για
ΟΠΑΠ και Βιοχάλκο (τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση, όπου μέσω των δημοπρασιών κλείνει στο υψηλό ημέρας) και του 1% για Ελλάκτωρα και Εθνική.

Μικρότερα κέρδη για Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίο, Κύπρου, Πειραιώς, Motor Oil, Alpha Bank, Eurobank και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Αγροτικής, Ταχ. Ταμιευτηρίου και MIG.
Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον Τιτάνα (-1,02%) και μικρότερες για ΔΕΗ, ΟΤΕ, Coca-Cola, MPB.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τις 12.10 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αναρριχήθηκε μέχρι τις 1419,13 μονάδες (12.58) και τελικά έκλεισε στις 1411,09 με κέρδη 0,49%, ενώ ο πενιχρός τζίρος έφθασε τα 48 εκατ. από τα οποία τα 9,1 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Υποφερτή η τελική εικόνα με 84 ανοδικές μετοχές έναντι 60 πτωτικών και 25 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 16,67%.

Στα επιμέρους, ξάφνιασε αρνητικά το -9,34% για τα Πλ. Κρήτης και το -7,99% για τον Σαράντη, ενώ από τα ιστορικά χαμηλά ίσως προσπαθήσει να ανακάμψει ο Βωβός με “καύσιμο” τις φήμες σύμφωνα με τις οποίες η διπλή ανάπλαση θα γίνει νόμος του Κράτους στις πρώτες συνεδριάσεις της Βουλής, το 2010.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το 2011, θα είναι πιο δύσκολη χρονιά από το 2010 εκτιμά και ο Βασίλης Σωτηρόπουλος.

Τα αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τροποποίηση του Συμφώνου της Λισσαβόνας εμφανίστηκαν αμέσως. Η πτώση του Χ.Α., η άνοδος των spreads των Ελληνικών ομολόγων, αλλά κυρίως η άμεση αντίδραση των διεθνών οίκων αξιολόγησης χρεών, οι οποίοι –ο ένας μετά τον άλλο- έθεσαν υπό αρνητική αναθεώρηση το χρέος της Χώρας και των Ελληνικών Τραπεζών συνιστούν αποτελέσματα αυτής της απόφασης.

Έτσι σφίγγουν ακόμη περισσότερο τα πράγματα για την Ελληνική οικονομία και για την Κυβέρνηση που πρέπει να πετύχει το… ακατόρθωτο. Σε περίοδο οικονομικής ύφεσης, όπως προβλέπεται ότι θα είναι το 2011, να καταφέρει να αυξήσει τα έσοδα για να τηρήσει τους όρους του Μνημονίου και να συνεχίσει να εισπράττει κανονικά τις δόσεις του δανείου. Κατά πάσα πιθανότητα το 2011 θα αποδειχθεί για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων πιο δύσκολη χρονιά από το 2010, ενώ η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις διεθνείς Αγορές στα τέλη του 2011 μάλλον απομακρύνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συνθήκες ψήφισης του Κρατικού προϋπολογισμού για το 2011 με την αρνητική στάση των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αλλά και τις επικριτικές δηλώσεις βουλευτών του Κυβερνώντος κόμματος σχολιάστηκε αρνητικά από τον διεθνή Τύπο.

Επίσης, δεν είναι ακόμη γνωστό ποια και τις είδους μέτρα θα ληφθούν από το Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. το 2011, ώστε να υποστηριχθεί το ευρώ που δέχεται συνεχείς πιέσεις και αν τα μέτρα αυτά θα είναι θετικά για την Ελληνική οικονομία. Σε κάθε περίπτωση οι αναλυτές ζητούν μέτρα που θα προβλέπουν λύσεις και όχι θα ακολουθούν την εκδήλωση μιας κρίσης.

Εν τω μεταξύ οι παγκόσμιες Αγορές μετοχών συνεχίζουν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, επηρεασμένες κυρίως από τα βελτιούμενα μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, όπου η τελική άνοδος του ΑΕΠ στο γ΄ τρίμηνο του 2010 διαμορφώθηκε στο 2,6%. Ήδη οι δείκτες βρέθηκαν στην προ Lehman Brothers εποχή, έχουν δηλαδή ξεπεράσει την κρίση που μεσολάβησε. Οι προβλέψεις του 2011 κάνουν λόγο για μια ήπια άνοδο της ανάπτυξης με χαμηλό πληθωρισμό και υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Οι τιμές των ομολόγων μεσαίας και μακράς διάρκειας κινούνται με μικρές διακυμάνσεις, ενώ διατηρήθηκε η άνοδος των τιμών των περισσότερων Εμπορευμάτων. Μάλιστα, ορισμένα από τα βασικά μέταλλα και ορισμένα τρόφιμα κατέγραψαν νέα υψηλά. Το ευρώ συνεχίζει την πλαγιοκαθοδική του πορεία λόγω της ανησυχίας των επενδυτών ως προς την ικανότητα των αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων να συμφωνήσουν για ουσιαστικά μέτρα που θα βοηθήσουν την Ευρωζώνη να βγει από την κρίση της εξυπηρέτησης των Κρατικών χρεών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust, τόσο η μακροπρόθεσμη όσο και η βραχυπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. παραμένουν πτωτικές και για να υπάρξουν “αποχρώσες ενδείξεις” ότι κάτι μπορεί άκρως βραχυπρόθεσμα να αλλάξει πρέπει τόσο ο Γενικός Δείκτης όσο και ο FTSE να δώσουν συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα από τον απλό ΚΜΟ των 30 ημερών που στην παρούσα φάση οριοθετούνται στις 1460 και 695 μονάδες, αντίστοιχα.

Οι έντονες πιέσεις που παρατηρούνται στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, απόρροια τόσο της νέας απειλής του πιστοληπτικού οίκου Fitch για υποβάθμιση της αξιολόγησης σε “junk” 6 Ελληνικών Τραπεζών όσο και της έλλειψης ουσιώδους θετικού καταλύτη ικανού να βοηθήσει στην αυτονόμηση, εκτιμάται ότι δύσκολα θα ανατραπούν, σύμφωνα με το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Επιπλέον αρνητικό στοιχείο αποτελεί και η μειωμένη διάθεση της επενδυτικής κοινότητας για ανάληψη ρίσκου, στοιχείο το οποίο αποτυπώνεται στο χαμηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.
Πλέον, το έντονα αρνητικό momentum των τίτλων του Τραπεζικού κλάδου εκτιμάται ότι μπορεί να διαχυθεί και στο υπόλοιπο ταμπλό, το οποίο κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα παρουσίασε εικόνα μερικής διαφοροποίησης.

Τεχνικά, η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να πραγματοποιήσει αντίδραση διατηρεί αμείωτη τη δυναμική της πλαγιοκαθοδικής πορείας, με την εγχώρια Αγορά να επιστρέφει σε επίπεδα χαμηλότερα του 1ης Ιουλίου (1.414 μονάδες).

Πλέον η επόμενη στήριξη τοποθετείται στα ενδοσυνεδριακά χαμηλά έτους των 1.383 μονάδων (8η Ιουνίου), περιοχή η οποία εφόσον δεν διακρατηθεί αναμένεται να επιταχύνει τους ρυθμούς της διόρθωσης.

“Επισημαίνουμε ότι αν επιβεβαιωθεί το προαναφερθέν σενάριο, η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά μπορεί να αντιδράσει από οποιοδήποτε τυχαίο σημείο”, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Περίπου σταθεροποιητική συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από μικρή αύξηση των συναλλαγών.
 
Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, αύξησαν τις υποτιμήσεις στο 3,4%.

Πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5667, τιμή εκκαθάρισης 639,45) κινήθηκαν μεταξύ 636 και 652 μονάδων.

Ελάχιστος ο δανεισμός τίτλων (366000 ΟΤΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (1950), Alpha Bank (671), Πειραιώς (871), Eurobank (479), ΟΤΕ (427), MIG (352), Κύπρου (190), MPB (255), ΔΕΗ (100), ΟΠΑΠ (102), Βιοχάλκο (161), Ελλάκτωρ (103).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 28/12 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις.

Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8922629 τεμ.), Eurobank (13314199 τεμ.), Εθνική (7655574 τεμ.), Κύπρου (4184677 τεμ.), Πειραιώς (21947361 τεμ.), MPB (12402111 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v