Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κίνδυνο και οι 1.400 μονάδες

Δεν κράτησε πολύ η άνοδος για το Γ.Δ. που πλέον δείχνει να κινείται σε επικίνδυνες ισορροπίες πέριξ των 1.400 μονάδων. Εξαιρετικά ασθενική η αντίδραση των περισσότερων τίτλων. Κέρδη για ΕΤΕ, ΟΠΑΠ, πτώση για ΜIG.

Μόλις 40 λεπτά κράτησε το θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος λίγο μετά τις 11:10 όχι μόνο γύρισε σε αρνητικό πρόσημο, αλλά κινείται και χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί, ότι και στα πρώτα 40 λεπτά που ο δείκτης βρισκόταν σε θετικό έδαφος, η εικόνα φαινομενικής αντίδρασης δεν έπειθε, καθώς οι συναλλαγές ήταν ιδιαίτερα ισχνές (άρα και ευμετάβλητη η καταρχήν θετική εικόνα), ενώ ο μέχρι στιγμής τζίρος των 19 εκατ. οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό και από ένα πακέτο της Alpha Bank 2.275.535 τεμαχίων που άλλαξε χέρια στα 4,01 ευρώ.

Εκτός 20άρη ελάχιστοι οι τίτλοι που κατορθώνουν να συνδυάσουν ανεκτές συναλλαγές και σχετικά αξιοπρόσεχτες μεταβολές και από αυτούς μέχρι στιγμής στη θετική πλευρά κινούνται ΕΧΑΕ, Alapis, στην αρνητική Μηχανική, Dionic, Βωβός, ενώ η Intracom κινείται πέριξ του προηγούμενου κλεισίματος.

Επιστρέφοντας στα στενά όρια του 20άρη εκτός τραπεζών αξίζει να σημειωθεί ότι με θετικό πρόσημο κινείται μόνο ο τίτλος του ΟΠΑΠ, όμως, και εδώ οι συναλλαγές ήταν σαφώς χαμηλότερες των 50.000 τεμαχίων.

Αντίθετα, όλοι οι άλλοι μη τραπεζικοί δεικτοβαρείς τίτλοι κινούνται σε αρνητικό έδαφος και ξεχωρίζουν ασφαλώς οι σημαντικές απώλειες που καταγράφει ο τίτλος της MIG που ξεπερνούν τις 4 ποσοστιαίες μονάδες με εξαψήφιο όγκο συναλλαγών.

Αρνητικά κινούνται ΕΛΠΕ, Motor Oil, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Coca Cola, όμως στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις ο όγκος συναλλαγών είναι χαμηλότερος των 10.000 τεμαχίων άρα και η εικόνα που παρουσιάζουν οι εν λόγω τίτλοι εξαιρετικά ευμετάβλητη.

Προχωρώντας στο τραπεζικό ταμπλό οι μεγαλύτερες απώλειες για τον τίτλο της Alpha Bank που ξεπερνούν τη μία ποσοστιαία μονάδα και τον τίτλο του ΤΤ (με όγκο συναλλαγών λίγο μεγαλύτερο των 50.000 τεμαχίων).

Ακόμη μεγαλύτερες απώλειες που ξεπερνούν το 2% για τη μετοχή της ΜΡΒ, με όγκο συναλλαγών μεγαλύτερο από 215.000 κομμάτια.

Προσπάθεια σχετικής αντίδρασης από Εθνική, Eurobank που προσπαθούν να κρατηθούν με θετικό πρόσημο με τον τίτλο της πρώτη σαν ξεπερνά σε όγκο τις 550.000 τεμάχια και της δεύτερης τις 150.000 τεμάχια.

Από τους υπόλοιπους τραπεζικούς τίτλους ξεχωρίζει το -3,26% για την Τρ. Αττικής με συναλλαγές χαμηλότερες των 20.000 τεμαχίων και το +3,92% για τον τίτλο της Γενικής Τράπεζας με όγκο συναλλαγών λίγο υψηλότερο των 35.000 τεμαχίων.

Για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει ζητούμενο η επιστροφή του δείκτη σε θετικό πρόσημο και ει δυνατόν το κλείσιμο υψηλότερα των 1.414 μονάδων.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v