Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ζητείται επειγόντως αντίδραση

Ζητείται άμεση αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου το ΧΑ να ξεφύγει από το θλιβερό προνόμιο κατάληψης της πρώτης θέσης όσον αφορά τις αγορές με τις μεγαλύτερες απώλειες από την αρχή του χρόνου.

Ζητείται άμεση αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα, προκειμένου το ΧΑ να ξεφύγει την τελευταία στιγμή από το θλιβερό προνόμιο της αγοράς που κατέχει την πρώτη θέση σε απώλειες για το 2010.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με στοιχεία της Solidus Sec. και μετά το χθεσινό κλείσιμο η Σοφοκλέους κατέγραφε από την αρχή του χρόνου απώλειες 36,06% με τη Βενεζουέλα να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με απώλειες 35,87%, ενώ το χρηματιστήριο της Κύπρου συμπλήρωνε τρίτη θέση, με τις απώλειες από την αρχή του χρόνου να φτάνουν στο 35,7%.

Ασφαλώς για να δοθεί η επιθυμητή ανοδική αντίδραση, στις 3,5 συνεδριάσεις που απομένουν έως το τέλος του χρόνου, δεν μπορεί να έχει την υποστήριξη της ειδησεογραφίας, αλλά να ενεργοποιηθούν αντανακλαστικά επιβίωσης.

Καθώς το α’ τρίμηνο του 2011 και σύμφωνα με τι συγκλίνουσες απόψεις των επαγγελματιών του χώρου, αναμένεται ιδιαίτερα σκληρό και δύσκολο τόσο για την εγχώρια οικονομία όσο και για το ΧΑ.

Η Σοφοκλέους στη σημερινή δεύτερη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας του χρόνου δεν αναμένεται να έχει ιδιαίτερες βοήθειες από τις διεθνείς αγορές, καθώς το χθεσινοβραδινό μικτό κλείσιμο της Wall Street (οριακά χαμηλότερα ο Dow Jones με μικρά κέρδη Nasdaq και S&P 500) ακολούθησε σήμερα το πρωί η μικτή εικόνα των μεγάλων ασιατικών αγορών.

Επίσης, να σημειωθεί ότι οριακά κέρδη (μετά τη χθεσινή σημαντική πτώση) δείχνουν τα futures για Γαλλία και Γερμανία (το Λονδίνο και σήμερα έχει αργία).

Η εικόνα τόσο σε δείκτες όσο και σε επιμέρους δεικτοβαρείς τίτλους συνηγορεί για «τεχνικό συναγερμό», με τον τραπεζικό δείκτη να βρίσκεται σε χαμηλό 21 μηνών και να έχει την επόμενη στήριξη στις 1.194 μονάδες, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχασε τη στήριξη των 1.414 μονάδων και δείχνει να παλεύει με το ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων.

Επόμενη στήριξη στη ζώνη 1.390-1.383 καθοδική διάσπαση της οποίας θα βάλει σε δοκιμασία τη στήριξη στις 1.357 μονάδες.

Εντελώς οριακή η τεχνική εικόνα και για τον FTSE, που μετά τη χθεσινή συνεδρίαση βρίσκεται οριακά υψηλότερα από το κάτω όριο της ζώνης 6,63-6,55 η οποία ζώνη αν διασπαστεί καθοδικά οδηγεί στην επόμενη στήριξη των 637 μονάδων.

Εξαιρετικά επικίνδυνη η εικόνα δίνει και το τεχνικό διάγραμμα της Εθνικής Τράπεζας.

Η οποία έχασε τη στήριξη στα 6,18 ευρώ, και έκλεισε οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 6,00 ευρώ.

Αμέσως επόμενη στήριξη η ζώνη 5,90-5,70 ευρώ.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές εξαιρετικά απαισιόδοξοι δείχνουν και οι εμπλεκόμενοι στην αγορά παραγώγων, καθώς μετά τη χθεσινή συνεδρίαση οι υποτιμήσεις στα Συμβόλαια του 20άρη λήξεως Μαρτίου φτάνουν στο 2,75%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v