Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποντάρουν στο... ρεκόρ του 8 στα 8

Με την αποκοπή δικαιώματος της ΕΤΕ οι short παίκτες θεωρούν εύκολο το πτωτικό 8 στα 8 και το στοίχημα της χειρότερης φάσης για φέτος. Κλειδί οι "πονηρές" 1.475 με το ΧΑ να απέχει σχεδόν 7% από το πυθμένα των 1.383 μονάδων.

Στα 8,84 ευρώ υποχώρησε εχθές η μετοχή της Εθνικής "μετρώντας" απώλειες 3,9% με αυξημένες συναλλαγές 53,2 εκατ. ευρώ.

Συνέχεια της άτακτης υποχώρησης και στο ΧΑ με τον Γενικό Δείκτη να "ισοφαρίζει" με το αρνητικό σερί των 7 Χ 7 τα δύο προηγούμενα στο τέλος Ιουνίου και αρχές Αυγούστου.

Με τους "πωλητές" στην αγορά Παραγώγων να έχουν σταθερά το πάνω χέρι και εύκολα-θα λέγαμε- να αξιοποιούν τη μία μετά την άλλη τις αδύναμες μέρες της αγοράς.

Με την Εθνική να "μετρά" 8 στις 10 πτωτικές συνεδριάσεις και την τελευταία φάση της διόρθωση της να ξεκινά από τα 11,22 ευρώ το short ποντάρισμα μόνο στα ΣΜΕ της Εθνικής αποφέρει ένα… άκοπο 22-23% στο διάστημα 6/7-20/9 .

Διόρθωση που εύλογα αποτυπώνεται στους βασικούς δείκτες, τις κύριες μετοχές την εν γένει εικόνα ενός ούτως ή άλλως "ρηχού" χρηματιστηρίου. Ο short στοιχηματισμός όμως φαίνεται, πως έχει και συνέχεια καθώς η μετοχή της Εθνικής "ξεκινά" σήμερα από τα 7,51 ευρώ και τα περισσότερα Συμβόλαια να έχουν προσαρμοστεί από την συνεδρίαση της 17/9 σε χαμηλότερες τιμές.

Η ευκολία που διασπάστηκαν εχθές οι 1.500 μονάδες φέρνει άμεσα τον Γενικό Δείκτη στην "πονηρή" περιοχή των 1.475 μονάδων με ορατές- όπως σημειώνουμε από εχθές- τις επόμενες δύο χαμηλότερες ζώνες των 1.414 και 1.383 μονάδων. Η πρώτη απέχει σχεδόν 5 % από τα τρέχοντα επίπεδα του Γενικού Δείκτη και το χαμηλό 10-11ετίας περίπου 7% πρακτικά…μερικών συνεδριάσεων "κατηφόρα".

Το ενδιαφέρον στοίχημα είναι, πως το ΧΑ εισέρχεται σε αυτή την κατηφορική διαδρομή με την αποκοπή του δικαιώματος για τη μετοχή της Εθνικής, με τους short παίκτες να προεξοφλούν άνετη επικράτηση τους και την διαδικασία αύξησης κεφαλαίου του ομίλου μπροστά μας.

Το επίσης ενδιαφέρον είναι, πως το ΧΑ υπολείπεται του χαμηλότατου πυθμένα σε μία περίοδο, που τα ξένα χρηματιστήρια καταφέρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να συντηρούνται είτε κοντά σε υψηλά επίπεδα (DJIA, S&P) είτε πολύ κοντά σε καθοριστικές αντιστάσεις (κυρίως ο DAX που "χτυπά" τις 6.320 μονάδες).

Στις ευρωπαικές αγορές οι παίκτες, το Σύστημα έχουν κάθε λόγο να συντηρήσουν ένα κλίμα φιλικό προς τις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου και το Βερολίνο να μην συζητά επιτυχή κάλυψη της α.μ.κ της Deutsche Bank.

Από τη μέχρι τώρα εικόνα της αγοράς μας σε σύγκριση με την Φραγκφούρτη, άλλες ευρωπαικές αλλά και την Wall φαίνεται πως χάνονται η μία μετά την άλλη οι θετικές-ανοδικές αφορμές που δίνονται έξωθεν. Δεν είναι τυχαίο, πως ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ που για σειρά ετών συνέκλινε (όσον αφορά στην διαγραμματική απεικόνιση του) με τον S&P 500 εδώ και οκτώ μήνες όλο και απομακρύνεται δημιουργώντας ένα διευρυνόμενο discount σε σχέση με τον αμερικανικό δείκτη.

Μία απλή και μόνο ματιά του συγκριτικού-σταθμισμένου διαγράμματος των δύο δεικτών είναι ενδεικτικό και συνάμα κατατοπιστικό για το τι ακριβώς γίνεται μέχρι τώρα στο ΧΑ, την ελληνική οικονομία και (πολύ φοβούμεθα) για τα όσα προεξοφλούνται από διορατικούς παίκτες, insiders, όλους αυτούς που από πέρυσι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο ξεπουλούν σταδιακά "ελλάδα" και συνεχίζουν να ρευστοποιούν θέσεις τους ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα αποτίμησης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v