Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κρατούν" οι 1.500 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

Κρατούν οι πρώτες στηρίξεις για τον ΓΔ και τον FΤ20. Στα 9,3 ευρώ η Εθνική διατηρεί το "μαξιλάρι", ενώ αντιδρούν Alpha Bank, Eurobank, CCH, Marfin Popular. Δεν έχει τελειωμό η απαξίωση του ΟΤΕ.

Με προσεκτικές κινήσεις η συνεδρίαση μετά τα πρώτα 5-10 και μέχρι πριν λίγο εξελίσσεται ικανοποιητικά. Με υποχώρηση αρχικά των βασικών δεικτών (προς τις 1.523 μον. ο Γενικός Δείκτης) και μεθοδικές αγορές στη συνέχεια σε τραπεζικούς τίτλους και μετοχές του FT20.

Προσώρας η περιοχή των 1.500 μον. μένει αλώβητη και αυτό είναι κάτι μέσα στην γενικότερη κατάσταση των ημερών. Αρχικά η Alpha Bank αντέδρασε έως τα 4,99 ευρώ για να ισορροπήσει λίγο χαμηλότερα, ενώ σχεδόν παράλληλα κινήθηκε και η Eurobank προς τα 4,65 ευρώ.

Σταδιακά απορροφήθηκε η όποια προσφορά είχε εκδηλωθεί και στη μετοχή της Εθνικής, που μετά τις 10.45-10.50 έφθασε τα 9,31 ευρώ. Καθαρά επί μέρους κινήσεις και τεχνικής μορφής-κυρίως-λεπτομέρειες σε μία συνεδρίαση που καλό θα ήταν να ολοκληρωθεί με επιβεβαίωση των 1.500 μονάδων.

Οριακά αντιδρούν και οι κυριότερες ευρωαγορές με τον DAX στη Φρανκφούρτη να κυμαίνεται στις 6.245 μονάδες δηλαδή σε σχετική απόσταση από την ισχυρότατη-κρισιμότατη περιοχή αντίστασης των 6.320 μονάδων.

Εως 0,79% υψηλότερα αντιδρούν και οι άλλοι δύο βασικοί δείκτες Ftse100 και CAC 30, με τις αγορές να μένουν εντός του μεσοπρόθεσμου καναλιού. Σημειωτέον, πως και στην Wall ο DJIA διαμορφώνεται πάνω από τις 10.600 μονάδες με τα χρηματιστήρια να κερδίζουν χρόνο και…χρήμα για τις προγραμματισμένες αυξήσεις κεφαλαίου (κυρίως από την πλευρά των ευρωπαικών τραπεζών).

Από τις μετοχές του 20άρη στα 5,55 ευρώ ο πολύπαθος ΟΤΕ, καθώς συνεχίζεται η πίεση της Deutsche Telekom για την ενίσχυση της θέσης της με την αποτίμηση του Οργανισμού σε σκανδαλωδώς απαξιωτικά επίπεδα. Στα 19,48 ευρώ όμως αντιδρά η Coca Cola Hellenic με 1,5% παρέχοντας σημαντικές στηρίξεις στον Ftse20, όπως άλλωστε συμβαίνει και με την ΔΕΗ στα 11,45 ευρώ.

Σε γενικές γραμμές η εικόνα των μετοχών του 20άρη δεν παραπέμπει σε κάτι θεαματικό, παρά μόνο στην προσπάθεια συντήρησης εν όψει και της αποκοπής αύριο του δικαιώματος για τη μετοχή της Εθνικής.

Στα 14,46 ευρώ ο Τιτάν, που όπως και η MIG ταλαιπωρήθηκαν από την αναδιάρθρωση των δεικτών και τις ρευστοποιήσεις που προηγήθηκαν, ενώ στα 8,10 ευρώ υποχωρεί οριακά η Motor Oil. Από την κατηγορία μετοχών, που λόγω αναδιάταξης δεικτών, πιέστηκαν τις τελευταίες ημέρες ο ΔΟΛ δίνει μία κίνηση κατά 3,3% υψηλότερα στα 0,94 ευρώ, η ΕΧΑΕ στα 5,29 ευρώ, ενώ ανάλογη προσπάθεια παρατηρείται και σε άλλους τίτλους αυτής της ομάδας. Στα 0,66 αντιδρά επίσης η μετοχή του Ιατρικού.

Η υπέρ-πίεση των προηγούμενων συνεδριάσεων και το…άδειασμα της Παρασκευής προσφέρει κάποιες βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες αντίδρασης σε επι μέρους μετοχές που εμφανώς παρουσιάζουν μία σχετική στήριξη. Κατά την εκτίμηση μας είναι και το μόνο άξιο λόγου, τεχνικής μορφής, στοιχείο που μπορεί να προσδώσει κάποιο ενδιαφέρον στα χαρτιά της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ωστόσο οι δύο βασικοί δείκτες παραμένουν ο μεν M40 στις 1.678 ο δε 80άρης στις 292 (!) μονάδες.

Από τον FtM40 με σχετικά αυξημένες συναλλαγές η Alapis πιέζεται στα 1,61 ευρώ, ενώ και η Μηχανική διορθώνει με 4,4% στα 0,44 ευρώ.

Για τη συνέχεια χρήσιμη θα ήταν η αντίδραση των βασικών δεικτών πάνω από τις αρχικές χαμηλές τιμές και του ΓΔ υψηλότερα των 1.500 μονάδων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v