Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλείται το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων

Προς το ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων έχει πιεστεί το ΧΑ μετά το πτωτικό σερί 6 συνεδριάσεων. Τελευταίες τεχνικής μορφής κινήσεις εν όψει της αποκοπής της ΕΤΕ, συντηρείται η κινητικότητα στο τραπεζικό παρασκήνιο.

Στην περιοχή της ψυχολογικής στήριξης των 1.500 μονάδων έχει πιέσει το ΧΑ το τελευταίο πτωτικό σερί των έξη συνεδριάσεων. Σε απόσταση περίπου 24 μονάδων με τις τράπεζες "βαρίδι", την Εθνική να… αφαιμάσσει ρευστότητα και την αναδιάρθρωση των διεθνών δεικτών να προκαλεί συμφόρηση στο "κλείσιμο" της Παρασκευής.

Σε κίνδυνο κρίσιμες στηρίξεις, πλέον με τις χαμηλές τιμές των 1.414 και 1.383 μονάδων…ορατές μετά και την αποτυχημένη προσπάθεια της 17/9 να κρατηθεί η αγορά. Στις 741 μονάδες ο Ftse20, στα 9,20 ευρώ η Εθνική με χαμηλό περιόδου τα 9,02 ευρώ ενδοσυνεδριακά στις 15 του μήνα.

Στην Εθνική είναι λογικό να επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα "μαξιλάρι" υψηλότερα των 8,80-9,00 ευρώ ωστόσο η γενικότερη κατάσταση στην αγορά είναι απογοητευτική. Όπως φάνηκε από τις κινήσεις των παικτών στο ΧΠΑ μετά την προσέγγιση των 761 μονάδων (όπου έκλεισαν πολλές θέσεις) αρκετοί είναι αυτοί που ποντάρουν σε συνέχιση της διόρθωσης, προς τις 705-710 μονάδες.

Θεωρούν ισχυρό-τεχνικό- πλεονέκτημα την αποκοπή αύριο του δικαιώματος από τη μετοχή της Εθνικής και σπεύδουν να λάβουν θέσεις "πώλησης" ενισχύοντας επίσης τα χαρτοφυλάκια τους με δανεισμένες μετοχές. Για να δούμε γιατί το ποντάρισμα αυτό…παραφαίνεται εύκολο και εξασφαλισμένο με τα χαμηλότερα επίπεδα (των 1.414 και 1.383 ) να προκαλούν.

Ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση και των 1.500 μονάδων προεξοφλείται, πως θα επιτείνει την προσφορά και θα "τραβήξει" χαμηλότερα τους εν δυνάμει αγοραστές. Σύμφωνα με μερίδα αναλυτών-παικτών υπάρχει μία περιοχή, γύρω από τις 1.475 μονάδες αρκετά "πονηρη" για όσους παρακολουθούν μακροπρόθεσμα την αγορά.

Με την πλειονότητα των βραχυπρόθεσμων να προεξοφλεί άμεση συνέχιση της διόρθωσης προς τις 1.414 μονάδες ενδέχεται να έχει ενδιαφέρον η πιθανή αναστροφή της τάσης αρκετά υψηλότερα (πέριξ των 1.,475 μονάδων) που υπό προυποθέσεις αντιστοιχεί στα 8,8 ευρώ της Εθνικής.

Σε μια ούτως ή άλλως πτωτική αγορά με τα σενάρια για…επιμήκυνση της επιτήρησης, τα υψηλά spreads, τις νέες αρνητικές αναφορές (κυρίως στη Νέα Υόρκη) πιο εύκολος δείχνει ο στοιχηματισμός σε περαιτέρω διόρθωση των βασικών δεικτών, μετοχών. Θα δείξει όμως σε συνδυασμό με την τεχνικότητα – βραχυπρόθεσμα- της αγοράς και την άμεση κίνηση των ξένων χρηματιστηρίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v