Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πωλητές γιόρτασαν την 11η επέτειο!

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την κορύφωση που γνώρισε ο ΓΔ στις 17/9/1999 (6355,04 μονάδες) και οι πωλητές γιόρτασαν την επέτειο με "κόκκινη" εβδομάδα (-4,04%) στη Σοφοκλέους. Αντέδρασε σήμερα η ΕΤΕ.

Συμπληρώθηκαν 11 χρόνια από την κορύφωση που γνώρισε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στις 17/9/1999 (6355,04 μονάδες) και βέβαια όσοι έζησαν το αγοραστικό ντελίριο που επικρατούσε τότε στην Σοφοκλέους, η εικόνα που παρουσιάζει το σημερινό χρηματιστηριακό ταμπλό, μόνο θλίψη και ίσως αγανάκτηση μπορεί να τους φέρνει.

Ασφαλώς και δεν είναι το γεγονός ότι ο Δείκτης βρίσκεται 4831 μονάδες χαμηλότερα, ή σε ποσοστό 76,02%, αλλά το ότι την αγοραστική μανία του 1999 αργά αλλά σταθερά διαδέχθηκε η συναλλακτική απαξίωση που “ζει και βασιλεύει” εδώ και χρόνια το Χ.Α.

Όταν σε μία Αγορά επί καθημερινής βάσεως, περισσότερο από το 90% του τζίρου αφορά το στενό “club” του 20αρη και το 50% ή και περισσότερο της μικτής αξίας συναλλαγών, δύο – τρεις Δεικτοβαρείς Τραπεζικούς τίτλους, αυτή η Αγορά δεν μπορεί να ελπίζει σε πολλά πράγματα και κυρίως στην επιστροφή των γνωστών κωδικών λιανικής.

Το ποιοι έχουν μέγιστες ευθύνες για την αποχώρηση χωρίς επιστροφή των ιδιωτών μικροεπενδυτών, είναι λίγο – πολύ γνωστό σε όσους ασχολούνται με τα δρώμενα στην Σοφοκλέους, οπότε δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνονται τα τετριμμένα.

Όμως το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον απογοητευτικό, καθώς, εδώ και πολύ καιρό η συντριπτική πλειονότητα των εισηγμένων τίτλων δεν δικαιολογεί (καν) την παρουσία της στο χρηματιστηριακό ταμπλό.

Τρανό παράδειγμα η σημερινή συνεδρίαση, στην οποία και περί ώρα 16.30, δηλαδή έξι ολόκληρες ώρες μετά την έναρξή της και 30 λεπτά περίπου πριν την λήξη των συναλλαγών (ακολουθούν οι 20λεπτες συναλλαγές στην τιμή κλεισίματος των μετοχών) 93 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικές συναλλαγές και άλλοι 67 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 τεμάχια (!)

Από εκεί και πέρα η σημερινή επιχείρηση ανάκαμψης μέσω … Εθνικής, όχι μόνο δεν έπεισε αλλά ενέτεινε τους υπάρχοντες προβληματισμούς, καθώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν διακράτησε τα ενδοσυνεδριακά κέρδη, αλλά παρά λίγο να κλείσει στο χαμηλό ημέρας και με αξιοσημείωτες απώλειες.

Αρκετοί από τους παράγοντες της Αγοράς εκτιμούν ότι η σημερινή ενδοσυνεδριακή ανοδική αντίδραση “εξυπηρέτησε” την τριπλή λήξη των Παραγώγων, για αυτό και ο Δείκτης μετά τις 14.00 ακολούθησε σταθερή πλαγιοκαθοδική κίνηση και οι πωλητές έκαναν το 6Χ6, ενώ ο τζίρος ήταν ο μεγαλύτερος των τελευταίων 38 συνεδριάσεων.

Κάποια άλλη σχολή σκέψης, δεν αποκλείει η ανοδική αντίδραση της Εθνικής (που σήμερα δεν είχε ιδιαίτερους “συμπαραστάτες” ακόμα και μέσα από τον στενό κύκλο του 20αρη πλην Κύπρου, Τιτάνα και Coca-Cola, καθώς ο ΟΤΕ έκλεισε στο υψηλό ημέρας λόγω των δημοπρασιών), δεν αποκλείεται να έχει και συνέχεια στην συνεδρίαση της Δευτέρας, έτσι ώστε η αποκοπή του δικαιώματος να γίνει σε όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα.

Επίσης ίσως αξίζει υποσημείωσης η σημερινή συμπεριφορά του τίτλου του Τιτάνα που κατά τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις υπέστη τις συνέπειες εξόδου του από τον δείκτη FTSE All-World και σήμερα κινούμενος μόνιμα με θετικό πρόσημο έδειξε ότι θα επιδιώξει να καλύψει το χαμένο έδαφος.

Στο ταμπλό του 20αρη και από τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές ξεχώρισαν οι Κύπρου (+3,02%) και Τιτάν (+3,8% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας).

Κέρδη μεγαλύτερα του 1% για ΟΤΕ, Εθνική, Coca-Cola και θετική ημερήσια μεταβολή για Ταχ. Ταμιευτήριο και Motor Oil.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για Eurobank (-5,52% και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας) και MIG (-4,35%), ενώ με κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας και απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι Ελ,. Πετρέλαια και Alpha Bank.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Jumbo, MPB, με τους τρεις πρώτους να κλείνουν και στο χαμηλό ημέρας, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά και στις 13.39 έφθασε στις 1561,78 μονάδες με κέρδη 1,69%. Στις 16.58 βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 1517,98 μονάδων και τελικά έκλεισε στις 1524,15 μονάδες με απώλειες 0,76%, ενώ ο τζίρος σημαντικά ενισχυμένος ξεπέρασε τα 172 εκατ. από τα οποία τα 13,9 αφορούσαν “πακέτα”.

“Να έχουμε να χάνουμε” λέει και σήμερα η τελική εικόνα με 55 ανοδικές μετοχές έναντι 112 πτωτικών και 34 τίτλοι με ημερήσιες απώλειες από 5 έως 19,35%.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που έληξε χαρακτηρίστηκε από το απόλυτο των πωλητών που έκαναν το 5Χ5, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να σημειώσει εβδομαδιαίες απώλειες 4,04% και ο Τραπεζικός δείκτης απώλειες 4,52%. Από την αρχή του χρόνου οι απώλειες στο -30,6% και 39,86% αντίστοιχα.

Σε περίπου ανάλογη κίνηση με αυτή του Χ.Α. και τα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια που ξεκίνησαν ανοδικά, όμως μετά το μέσον της συνεδρίασης η επιφυλακτικότητα επέστρεψε δριμύτερη.

Άλλωστε και οι περισσότερες εκτιμήσεις – εκθέσεις ξένων οίκων και αναλυτών δεν δείχνουν να αυξάνουν τις τάξεις των συγκρατημένα αισιόδοξων.

Κανένα ομόλογο αναπτυγμένης Χώρας, ακόμα και των Χωρών με ανώτατη πιστοληπτική αξιολόγηση, δεν είναι “απολύτως ασφαλές”, εκτιμά η Citigroup. Τούτο καθώς υπολογίζει πως η ζήτηση για δανεισμό, ώστε να τροφοδοτηθούν οι δημόσιες δαπάνες, αυξάνεται ταχύτερα απ’ ότι τα έσοδα των Χωρών.

Όπως εκτιμά, η Ελλάδα είναι η Χώρα με το μεγαλύτερο ρίσκο πτώχευσης. Ακολουθεί η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Ακόμα και οι ΗΠΑ μπορούν να αντιμετωπίσουν προβλήματα στην αποπληρωμή χρεών “σε έναν ορίζοντα άνω των πέντε ετών”, σημειώνουν οι αναλυτές της Citi.

“Παρότι οι πρόσφατες ενδείξεις είναι ενθαρρυντικές, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει”, δηλώνουν οι αναλυτές της Morgan Stanley. Μάλιστα, εκτιμούν ότι μία στάση πληρωμών ενδέχεται να συμβεί ακόμα και μέσα στην τριετή περίοδο κατά την οποία η Χώρα καλύπτεται από τα δάνεια και το πρόγραμμα του ΔΝΤ και της ΕΕ.

“Μπορεί να υπάρξει μία δημοσιονομική παρέκκλιση κάποια στιγμή ή μία άρνηση για περαιτέρω μέτρα, κάτι που θα οδηγούσε στο να μην υπάρξουν περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων”, επισημαίνουν.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Morgan Stanley, η Ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 5% φέτος και κατά 3,5% το 2011, επιστρέφοντας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης από το 2012, όταν αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

Όμως, το χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 129,9% του ΑΕΠ φέτος, στο 140,3% το 2011 και στο 150% το 2012. Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος δεν περιμένει την ιδιαίτερη αποκλιμάκωση των spreads των Ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να προβλέπεται στο 10,75% φέτος, στο 10,5% το 2011 και στο 10,25% το 2012.

Η Ελλάδα κρατά ολόκληρη την Ευρωζώνη όμηρο, ισχυρίζεται ο Gary Jenkins, αναλυτής της Evolution Securities, έπειτα από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους θα διέλυε το ευρώ.

“Τώρα που η Ευρωζώνη γνωρίζει πως εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, θα σύρει μαζί της και τις υπόλοιπες Χώρες, δεν είναι παράξενο που πολλοί άνθρωποι (και μεγάλο ποσοστό από αυτούς είναι Γερμανοί), θέλουν να δημιουργήσουν ένα μηχανισμό για την ελεγχόμενη χρεοκοπία μιας Χώρας μέλους της Ευρωζώνης”, εξηγεί ο Jenkins.

Τις διεθνείς αρνητικές διαθέσεις ενέτεινε και η ανακοίνωση (από την “βιομηχανία” δεικτών στις ΗΠΑ) σύμφωνα με την οποία στις 66,6 μονάδες υποχώρησε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου Michigan τον Σεπτέμβριο έναντι 68,9 μονάδες τον Αύγουστο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε σε χαμηλό Αυγούστου 2009, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν να ανέλθει στις 70 μονάδες.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αναδεικνύεται σε αρνητικό πρωταθλητή για το πρώτο οκτάμηνο του 2010 στη σχετική κατάταξη των χρηματιστηριακών δεικτών που παρουσιάζει κάθε εβδομάδα ο ECONOMIST, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Η εξήγηση είναι σε όλους γνωστή: ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός που απείλησε με χρεοκοπία το Ελληνικό Κράτος τους προηγούμενους μήνες οδήγησε σε μαζικές πωλήσεις τους μετοχικούς τίτλους και ιδιαίτερα τους Τραπεζικούς καθώς το ενεργητικό των Τραπεζών περιλαμβάνει Ελληνικά ομόλογα αξίας πάνω από 40 δισ ευρώ. Και όπως είναι γνωστό, η αξία τους έχει υποστεί σημαντική μείωση με τα spreads των 10ετών να παραμένουν πάνω από 900 μ.β. χαρακτηριζόμενα ως “σκουπίδια” από τους οίκους πιστοληπτικής ικανότητας και αποτρέποντας έτσι τους θεσμικούς επενδυτές σε τοποθετήσεις σε αυτά.

Ήδη, το πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας των ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ ύψους 110 δισ. Ευρώ είναι σε πλήρη εξέλιξη και η Ελλάδα εισπράττει τη δεύτερη δόση καθώς εκπληρώνει σε ικανοποιητικό βαθμό επιτυχίας τους όρους του μνημονίου. Ωστόσο, απέχει μόλις 200 μονάδες από την ελάχιστη επίδοση που κατέγραψε φέτος ο Γενικός Δείκτης και λίγοι θα ήταν κατηγορηματικοί ότι η προσέγγιση στη ζώνη των 1400 δεν θα επαναληφθεί. Για να απομακρυνθεί οριστικά από τη χαμηλή αυτή ζώνη και να κινηθεί ανοδικά είναι αναγκαίο συνδυαστικά να συμβούν τα παρακάτω:

Να συνεχίσει με εντατικότερο ρυθμό η προσπάθεια εκπλήρωσης του στόχου μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, ιδιαίτερα μέσω της αύξησης των δημοσίων εσόδων όπου σημειώνεται εμφανής υστέρηση. Ωστόσο, η εντεινόμενη ύφεση της Ελληνικής οικονομίας και η φοβική στάση τόσο στην καταναλωτική συμπεριφορά όσο και στην επιχειρηματική δράση δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας. Έτσι, πολλά θα εξαρτηθούν από την αποτελεσματικότητα του εισπρακτικού μηχανισμού.

Να προωθηθούν με αποφασιστικότητα οι διαρθρωτικές αλλαγές, ιδιαίτερα στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Οι τομείς των Τραπεζών, της Ενέργειας και των Μεταφορών θα αποτελέσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα τα πεδία όπου θα κριθεί η Κυβερνητική αποτελεσματικότητα καθώς η προώθηση της πώλησης της ΑΤΕ, της ΔΕΗ (μέρους της) και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αντιμετωπίσει ισχυρότατες συντεχνιακές αντιδράσεις.

Να μην επιδεινωθεί το διεθνές περιβάλλον οδηγώντας σε νέα αποστροφή των τοποθετήσεων σε μετοχές εξαιτίας της πιθανολογούμενης νέας ύφεσης (double dip scenario).

Από την άλλη πλευρά και σύμφωνα με την άποψη του συμβούλου επενδύσεων της Proton Bank, στο Χ.Α. υπάρχουν αποτιμήσεις εταιρειών ιδιαίτερα χαμηλές ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση είναι λιγότερο από 25% του ΑΕΠ. Και ενώ οι αποτιμήσεις των Τραπεζικών μετοχών δεν πείθουν στην παρούσα φάση την επενδυτική κοινότητα καθώς η καχυποψία για την ποιότητα του ενεργητικού τους παραμένει και αδυνατούν να παρουσιάσουν ελκυστικά growth stories, αρκετές άλλες εταιρείες μάλλον αδικούνται με τις τρέχουσες αποτιμήσεις.
 
Πρόκειται κυρίως για εταιρείες εξαγωγικού προσανατολισμού ή εταιρείες με παρουσία σε άλλες Χώρες που διατηρούν παράλληλα άριστα χρηματοοικονομικά στοιχεία ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι εταιρείες που θα συμμετάσχουν ενεργά στις εξελίξεις του Ενεργειακού κλάδου, των Λιμένων και της Ύδρευσης. Από την άλλη πλευρά, σε πολλές εταιρείες οι υψηλές υποχρεώσεις του (δανειακές και λοιπές) σε συνδυασμό με την αισθητή πτώση του κύκλου εργασιών προκαλούν εύλογο σκεπτικισμό για το μέλλον τους.

Και μια τελευταία επισήμανση: στο Χρηματιστήριο είναι αναγκαίο να υπάρχει ένας αρμονικός συνδυασμός μεταξύ επενδυτών και κερδοσκόπων. Για διάφορους λόγους, στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η ισορροπία έχει γείρει υπέρμετρα υπέρ των κερδοσκόπων, όσων δηλαδή δραστηριοποιούνται για ιδιαίτερα μικρές χρονικές περιόδους με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση της μεταβλητότητας και την απομάκρυνση όσων επιθυμούν να επενδύσουν μακροπρόθεσμα.
 
Αν και το φαινόμενο είναι παγκόσμιο και συνδεδεμένο με την υπερανάπτυξη των hedge funds και της Αγοράς των Παραγώγων, θα μπορούσε και η Ελληνική Πολιτεία να πάρει κάποια μέτρα προς την κατεύθυνση της ενθάρρυνσης μεγαλύτερης συμμετοχής επενδυτών μακράς πνοής στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Για παράδειγμα, ένα ισχυρό φορολογικό κίνητρο για τη μακροπρόθεσμη διακράτηση μετοχών θα μπορούσε να έχει απροσδόκητα ευνοϊκές συνέπειες στα φορολογικά έσοδα από την αναζωογόνηση των ημερησίων συναλλαγών. Αντιθέτως η επικείμενη εφαρμογή του φόρου υπεραξίας θα συρρικνώσει μάλλον ακόμη περισσότερο τις ήδη χαμηλές ημερήσιες συναλλαγές, τονίζει ο κ. Τζάνας.

Παραμένει έντονος ο προβληματισμός στο Χ.Α., επισημαίνει ο Κώστας Βέργος.

Κατά την άποψη του προέδρου των πιστοποιημένων αναλυτών, πέραν ζητημάτων επικοινωνιακής τακτικής, που σαφώς είναι περιορισμένα, υπάρχουν σοβαροί λόγοι που σχετίζονται με την οικονομία για τους οποίους η Ελληνική Αγορά υποαποδίδει. Τόσο η αδυναμία άντλησης εσόδων από πλευράς του Ελληνικού Κράτους, όσο και η μη παρουσίαση ενός συμπαγούς προγράμματος ενίσχυσης των Επιχειρήσεων ή της Αγοράς εργασίας από πλευράς της Πολιτείας στην ΔΕΘ, οδήγησαν σε προβληματισμό την Ελληνική Αγορά.

Τα road shows του Υπουργού Οικονομικών στο εξωτερικό θα ήταν δύσκολο να αμβλύνουν σημαντικά τις εντυπώσεις, αν δεν υπάρξουν νέα δεδομένα. Στα παραπάνω να προσθέσουμε ζητήματα ρευστότητας τόσο της Χρηματιστηριακής Αγοράς όσο και της Αγοράς κεφαλαίου.

Η διαμόρφωση βραχυπροθέσμων επιτοκίων δανεισμού του Ελληνικού δημοσίου κοντά στο 4,85%, δηλαδή σε επίπεδα τριπλάσια από εκείνα που είθιστο, έδειξε ότι υπάρχει ασφυξία σε επίπεδα δανεισμού. Επιπλέον, την κατάσταση επιδείνωσε, για λόγους πραγματικής ρευστότητας στη Χρηματιστηριακή όμως Αγορά, η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής που όπως είναι φυσικό συνοδεύτηκε από μείωση θέσεων σε άλλες μετοχές, καθώς οι ξένοι διαχειριστές διατηρούν σταθερά ποσοστά στις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.

Αυτά τα άσχημα εγχώρια δεδομένα ήρθαν σε μία στιγμή που αναζωπυρώθηκε προσωρινά η απαισιοδοξία για την κατάσταση της Αμερικάνικης οικονομίας, καθώς η ανεργία δεν φαίνεται να υποχωρεί άμεσα ενώ υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Τέλος, παρά την υποχώρηση στην Ελληνική Αγορά για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, επιβεβαιώνονται οι στηρίξεις στα επίπεδα στήριξης στις 1500-1510 μονάδες, και επομένως στο επόμενο διάστημα θα ήταν εύλογο να αναμένεται ότι να υπάρξει κίνηση προς τις 1700 μονάδες. Ανατίμηση, ήπιας μορφής, θα μπορούσε να υπάρξει στους βασικούς κλάδους Τραπεζών και Μεταλλουργικών εταιρειών, εκτιμά ο κ. Βέργος.

Στην τεχνική εικόνα της ισοτιμίας ευρώ δολαρίου, στρέφει την προσοχή του ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ) και επισημαίνει: Ιδιαίτερα ανθεκτικοί στις οποιοσδήποτε καθοδικές πιέσεις αποδείχτηκαν τόσο ο μεσοπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 100 ημερών της συναλλαγματικής ισοτιμίας EUR / USD όσο και η γραμμική στήριξη στα 1,2641. Χαρακτηριστικοί είναι δε οι αποτυπωθέντες τοπικοί πυθμένες στο ημερήσιο chart τιμών.

Η άρνηση καθοδικής διάσπασης και κατεύθυνσης προς τη ζώνη στήριξης 1,25 με 1,2375 έδωσε τα εχέγγυα για τη δημιουργία ενός έντονου ανοδικού στροφέα προς τη κάτω γραμμή του καλοκαιρινού ανοδικού καναλιού, στα 1,314 περίπου. Μάλιστα από την εν λόγω περιοχή διέρχεται και ο Fibo μακροπρόθεσμος απλός κινητός μέσος των 233 ημερών (1,3065) δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη βαρύτητα στην πιθανή ανοδική διάσπαση της. Επιβεβαίωση της διάσπασης θα ανοίξει άμεσα το δρόμο για τη προσέγγιση των αντιστάσεων 1,33 και 1,37

Ο καθορισμός του χρονοδιαγράμματος ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας εκτιμάται ότι είναι μια θετική εξέλιξη αφού θα δώσει την δυνατότητα διαχειριστικών κινήσεων που θα είναι ανεξάρτητες από το ύψος των κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την συμμετοχή στην αύξηση, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Αν και η Αγορά βρίσκεται σε φάση συναλλακτικής αδράνειας η επιστροφή των σεναρίων στον Τραπεζικό κλάδο ενδέχεται να επαναφέρει το επιλεκτικό ενδιαφέρον σε μερίδα τίτλων που εμπλέκονται στην διαδικασία ζύμωσης ή προσεγγίσεων.

Σε ότι αφορά την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας θα εξετάζαμε ένα ενδεχόμενο τοποθετήσεων προς την περιοχή των 8,90 – 8,80 ευρώ και υπό πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις (αποφυγή αγορών στον κλείσιμο, κοντινό περιθώριο περικοπής ζημιών, μικρό μέγεθος αγορών με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα κλπ) αφού εκτιμάται ότι ο βαθμός μεταβλητότητας της μετοχής θα αυξηθεί ενόψει της αύξησης κεφαλαίου που ξεκινάει την προσεχή Τρίτη.

Από εκεί και πέρα και σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ δεν υπάρχουν οι καταλύτες που μπορεί να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη σε υψηλότερα επίπεδα τιμών. Αντίθετα υπάρχουν οι συνθήκες και το περιβάλλον που μπορούν να τον οδηγήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών έστω και πρόσκαιρα. Όμως κι αυτό το ενδεχόμενο έχει μικρές πιθανότητες να συμβεί αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που θα πουλήσουν μετοχές στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Άλλωστε η μεγαλύτερη ζημιά έχει συντελεστεί στο Ελληνικό Χρηματιστήριο εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρεί η Κυβέρνηση με τις οδηγίες της τρόικας. Έτσι οι επενδυτές αναζητούν ένα deal που κυοφορείται στο παρασκήνιο και προσδοκούν να έλθει στο προσκήνιο έτσι ώστε να βελτιωθεί το κλίμα στην εγχώρια Αγορά.

Σύμφωνα με αυτά τα σενάρια, Εντείνεται η φημολογία που θέλει τις προσεγγίσεις μεταξύ Ελληνικών και Κυπριακών Τραπεζών να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, τονίζει ο αναλυτής της Πήγασος.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Σημαντική μεταβλητότητα που εξελίχθηκε σε αξιοσημείωτη πτώση, κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας.

Τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη με χειρότερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη αύξησαν τις υποτιμήσεις του πρώτου μήνα (Δεκέμβριος) στο 2%.

Καθαρά πωλητές τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 19279, τιμή εκκαθάρισης 722,6) κινήθηκαν μεταξύ 718,5 και 750,5 μονάδων.

Μειωμένος ο δανεισμός τίτλων (287000 Πειραιώς, 26000 MPB, 20000 Εθνική, 11200 Ελ. Πετρέλαια, 13500 Βιοχάλκο, 26300 Αγροτική, 25000 Alapis), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7424), Alpha Bank (4036), Πειραιώς (3370), Eurobank (3346), ΟΤΕ (7750), MIG (4819), Ταχ. Ταμιευτήριο (709), Μυτιληναίος (1068), Αγροτική (1199), MPB (3081), ΓΕΚ (2173), Ιντρακόμ (3329), ΟΠΑΠ (813), Coca-Cola (680), Ελλάκτωρ (1890), Intralot (1780), Κύπρου (1729), Ελ. Πετρέλαια (173), ΕΧΑΕ (397), Μέτκα (240), ΔΕΗ (653), Βιοχάλκο (383), Σιδενόρ (265), Motor Oil (388), Τιτάν (111).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/9 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική (203742 τεμ.), Πειραιώς (1225935 τεμ.), Alpha Bank (299250 τεμ.), Eurobank (185490 τεμ.), MPB (10620 τεμ.), Αγροτική (215482 τεμ.), Alapis (15000 τεμ.), Coca-Cola (6202 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Εθνική (135260 τεμ.), Πειραιώς (50000 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (16500 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8380233 τεμ.), Eurobank (17058551 τεμ.), Εθνική (36037913 τεμ.), Κύπρου (8528837 τεμ.), Πειραιώς (12498177 τεμ.), MIG (4364014 τεμ.).

Επίσης ίσως αξίζουν σημείωσης τα 200 δικαιώματα πώλησης για την ΔΕΗ, λήξεως Δεκεμβρίου με τιμή εξάσκησης τα 11,00 ευρώ.

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 16/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: Εθνική Τράπεζα ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 747.374 μετοχές. Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 7.189 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,12%.

Η διαχειρίστρια εταιρεία GLG PARTNERS LP γνωστοποιεί με την από 17/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι μετά από ανοικτή πώληση 25.000 μετοχών (-0,004% του μετοχικού κεφαλαίου) της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ η οποία έλαβε χώρα την 16η Σεπτεμβρίου 2010 κατέχει καθαρή ανοικτή θέση -680.000 μετοχών της ανωτέρω εκδότριας εταιρείας ή ισοδύναμο ποσοστό -0,1120% του μετοχικού της κεφαλαίου.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 17/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει τις ακόλουθες καθαρές ανοικτές θέσεις σε μετοχές των εκδοτριών εταιρειών ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank ERGASIAS ΑΕ, Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και ALPHA BANK ΑΕ: Α. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ΤΡΑΠΕΖΑ EFG Eurobank Ergasias Α.Ε. ISIN GRS323013003. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 850.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,16%. Ημερομηνία Μεταβολής Ποσοστού >0,10%: 01/09/10.

Β. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ISIN GRS014013007. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 1.016.905 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,30%. Ημερομηνία Μεταβολής Ποσοστού >0,10%: 01/09/10.

Γ. Ταυτότητα Διαχειριστή: Fortelus Capital Management LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA BANK A.E. ISIN GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 906.194 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,17%. Ημερομηνία Μεταβολής Ποσοστού >0,10%: 01/09/10.

Η διαχειρίστρια εταιρεία JANE STREET GROUP γνωστοποιεί με την από 17/9/2010 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας Εθνική Τράπεζα ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: Jane Street Group. Ονομασία Εκδότη: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ. ISIN: GRS003013000. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 755.530 μετοχές. Η ανοικτή θέση αυξήθηκε κατά 8.156 μετοχές σε σχέση με την προηγούμενη γνωστοποίηση. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,12%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v