Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προετοιμασίες για αποκοπή δικαιώματος της ΕΤΕ

Στις 21/9 "κόβει" δικαίωμα η Εθνική και η αγορά προετοιμάζεται ανάλογα. Θετικό κλίμα θέλουν οι ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν οι αλλεπάλληλες α.μ.κ τραπεζικών ομίλων της γηραιάς ηπείρου. Κλειδί τα 8,8-9 ευρώ για ΕΤΕ.

Με κεκτημένη… βαρύτητα κυρίως λόγω Εθνικής Τράπεζας συμπληρώνεται ένα αρνητικό σερί 5x 5 για το ΧΑ. Με τον Γενικό Δείκτη στις 1.535 (με την διόρθωση να… ξεκινά από την περιοχή των 1.600 μονάδων), με τον FΤ 20 προς τις 745 και την Εθνική να υποχωρεί στα 9,10 από τα 9,8-10,4 ευρώ.

Η Εθνική πήρε εχθές το πράσινο φως για την αύξηση κεφαλαίου, ενώ για τις 21/9 ορίσθηκε η αποκοπή του δικαιώματος προτίμησης με καταβολή μετρητών και στην έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου. Για τη μετοχή της Εθνικής έχει σημειωθεί χαμηλότερη τιμή στα 9,02 ευρώ, ενδοσυνεδριακά στις 15 Σεπτεμβρίου.

Το αρνητικό είναι, πως η διαδικασία αυτή, που εύλογα αντλεί κεφάλαια από το ρηχό ΧΑ προχωρά σε μία φάση που τα ξένα χρηματιστήρια παραμένουν ψηλότερα ή κοντά σε μακροπρόθεσμες στηρίξεις. Το ενθαρρυντικό είναι, πως η Εθνική ξεκινά τις α.μ.κ σχεδόν την ίδια περίοδο που σε ανάλογες ενέργειες προχωρούν και άλλοι ευρωπαικοί όμιλοι.

Κάτι, που φαίνεται να μας "εξασφαλίζει" μία περίοδο σχετικής ηρεμίας στα χρηματιστήρια και ένα κλίμα που θα πρέπει να διευκολύνει την κάθε αύξηση της κάθε… Deutsche Bank.

Πρακτικά τόσες πολλές αυξήσεις και τόσα πολλά επενδυτικά κεφάλαια πολύ δύσκολα θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν σε φάσεις έντονης διόρθωσης των αγορών. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η προσέγγιση μας, τότε ναι μεν το ΧΑ θα συνεχίσει πλαγιοκαθοδικά αλλά ελεγχόμενα σε μεγάλο βαθμό και σε σχετικό συγχρονισμό με τα ευρωπαικά χρηματιστήρια.

Αλλωστε αυξήσεις κεφαλαίου σημαίνουν και έσοδα εκατομμυρίων ευρώ για τους αναδόχους, με ενδεικτική την περίπτωση της Εθνικής όπου οι τέσσερεις ξένοι ανάδοχοι (και οι λοιποί υποανάδοχοι, που θα οριστούν) θα βάλουν στο ταμείο τους περί τα 52-54 εκατ. ευρώ. Ρευστό διόλου ευκαταφρόνητο.

Ποντάρουμε λοιπόν ακριβώς σε αυτήν την προεξόφληση της προσπάθειας του κεφαλαίου, να διαφυλάξει το χρηματιστηριακό κλίμα, προκειμένου να υλοποιηθούν οι α.μ.κ και να συγκεντρωθούν σχεδόν 50 δισ. ευρώ από τους ευρωπαικούς ομίλους.

Μόνο η Deutsche Bank προγραμματίζει να "σηκώσει" περί τα 9,2 δισ. ευρώ (εάν δεν μας απατά η μνήμη μας) με ό τι αυτό συνεπάγεται. Από τεχνικής πλευράς βέβαια ο ΓΔ όλο και πλησιάζει την (κυρίως) ψυχολογική περιοχή των 1.500 μονάδων και ο 20άρης προς τις 720 μονάδες, που πρακτικά σημαίνει μεγαλύτερη ταλαιπωρία και πωλήσεις στην περίπτωση που διασπασθεί καθοδικά η συγκεκριμένη ζώνη.

Αν και κάτι τέτοιο φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες και αρκετοί να βιάζονται να "παίξουν" την αγορά προς τα χαμηλά των 1.414 μονάδων διατηρούμε μία επιφύλαξη κατά πόσον το Σύστημα θα αφήσει το κλίμα να "χαλάσει" δραματικά τις επόμενες εβδομάδες. Επιπλέον ποντάρουμε σε επιμέρους εκπλήξεις, που κυοφορούνται στο παρασκήνιο και κατά την εκτίμηση έγκυρων πηγών μας δεν αποκλείεται να εμφανιστούν σαν… joker άμεσα. Θεωρούμε- μέχρι νεοτέρας- ικανή περιοχή και σημείο αναφοράς τις 1.500 μονάδες και προσβλέπουμε σε μία τεχνικής μορφής αντίδραση που εν μέρει θα ΄΄κάλυπτε΄΄ και την αποκοπή δικαιώματος της μετοχής της Εθνικής από την επόμενη Τρίτη.

Για να δούμε, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση "έκρυβε" μία θεαματική αντίδραση της Marfin Popular, την ανθεκτικότητα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, τα 3,98 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου και την Eurobank που "παλεύει" την επαναφορά της στα 5 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v