Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στους ρυθμούς της ΑΜΚ της Εθνικής η αγορά

Ρευστότητα και…χρόνο αντλεί από την αγορά η επικείμενη αύξηση της Εθνικής. Σταθερά χαμηλότερα των 760 μ. ο FT20, με την ΕΤΕ έως 2% χαμηλότερα. Άμεσα η έγκριση του ενημερωτικού, από Δευτέρα πιθανόν στο ταμπλώ τα δικαιώματα.

Εγκλωβισμένο στο πλαγιο καθοδικό κανάλι το ΧΑ, με την αγορά να έχει εισέλθει στην τελική ευθεία για την διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Στις 1.540-1.545 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 746 ο Ftse20, με τις τράπεζες χαμηλότερα λόγω της σταθερής προσφοράς σε μετοχές του κλάδου. Στα 9,12 ευρώ υποχωρεί έως 1,9% η μετοχή της Εθνικής παρασύροντας όχι μόνο τον κλάδο αλλά και τους βασικούς δείκτες χαμηλότερα. Με συναλλαγές 42,2 εκατ. ευρώ (στις 13.58΄) από τα οποία 13,3 εκατ. ευρώ στον τραπεζικό τίτλο.

Στην αγορά προεξοφλείται πως μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες θα εγκριθεί- και τυπικά- από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό έντυπο της α.μ.κ., που θα ανοίγει τον δρόμο για την διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την υπάρχουσα πληροφόρηση, θεωρείται πολύ πιθανό η διαδικασία αυτή να εκκινήσει την επόμενη Δευτέρα (20/9) με ό τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Στα 5,20 ευρώ η τιμή συμμετοχής στην α.μ.κ της Εθνικής (με βάση τις τεχνικές λεπτομέρειες ) δηλαδή σε επίπεδα χαμηλότερα της "λογιστικής αξίας" κάτι που φαίνεται να αποτελεί δέλεαρ για αρκετούς παίκτες.

Να ξεκινήσει η διαδικασία α.μ.κ της Εθνικής , σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, να φανεί πως πηγαίνει (από πλευράς συμμετοχής κυρίως των ξένων αλλά και ελλήνων εφοπλιστών), να ολοκληρωθεί, να δούμε σε ποια κατάσταση θα είναι τα ξένα χρηματιστήρια και… βλέπουμε.

Λίγο ως πολύ αυτή η λογική επικρατεί και σήμερα στα περισσότερα χρηματιστηριακά γραφεία αλλά και σε 2-3 ευρωπαικές πρωτεύουσες, όπου η διοίκηση της Εθνικής έχει… πρόσβαση.

Δεδομένου του χρόνου, που απαιτείται μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας προεξοφλείται πως ο κλάδος θα παραμείνει στον ρυθμό της Εθνικής με τις όποιες άλλες συνέργειες-εξελίξεις να παίρνουν σειρά για τη συνέχεια.

Από αυτή την άποψη λογική θεωρείται η υποχώρηση σε Alpha Bank (5,12), Eurobank (4,90 ευρώ), ενώ χαμηλότερα διαμορφώνεται η τιμή των περισσότερων μετοχών του κλάδου.

Στα 3,70 ευρώ η Πειραιώς, στα 4,42 ευρώ του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, στα 1,02 της ΑΤΕ, στα 1,56 της Marfin Popular. Είναι ενδεικτικό, πως από τον 20άρη μόλις τριών μετοχών η τιμή (Ελλάκτωρ, MIG, Τιτάν) διαμορφώνεται υψηλότερα.

Στα 5,82 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ, που επιπρόσθετα βαραίνει και από τις τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των δικαστικών εμπλοκών της Deutsche Telekom. Πάντως στα 5,82 ευρώ με απώλειες έως 23% η μετοχή του Οργανισμού εμφανίζεται εντελώς παραδομένη στις…ορέξεις των ισχυρών.

Στα 8,16 ευρώ η Motor Oil, στα 4,43 ευρώ ο Μυτιληναίος, στα 19,03 ευρώ η CCH, στα 5,96 ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Λογική η προσφορά από τη στιγμή, που σε μία "στεγνή" αγορά αρκετοί είναι αυτοί που θα χρειαστεί να αντλήσουν ρευστότητα προκειμένου να συμμετάσχουν στην αύξηση της Εθνικής. Πόσω μάλλον, που η συγκυρία δεν είναι και η καλύτερη δυνατή και στην Ευρώπη πληθαίνουν οι τράπεζες που προχωρούν σε άντληση κεφαλαίων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v