Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε κίνδυνο κρίσιμες στηρίξεις στη Σοφοκλέους

Εάν στις επόμενες συνεδριάσεις "απειληθούν" και οι 710 μονάδες για τον FT20, τότε το ΧΑ κινδυνεύει να μπει σε νέες πτωτικές περιπέτειες που ενδεχομένως οδηγήσουν προς τα χαμηλά 10ετίας. Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Λίγο υψηλότερα των 760 μονάδων στα όρια των τιμών, που είχαν κλειστεί τα περισσότερα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης/ ΣΜΕ "γύρισαν" οι περισσότερες θέσεις όσων δραστηριοποιούνται στην αγορά Παραγώγων.

Η λήξη της σειράς ΣΜΕ (μηνός και τριμήνου) οδήγησε πολλούς να ανοίξουν νέες θέσεις ποντάροντας βραχυπρόθεσμα σε υποχώρηση του Ftse20 και του ΧΑ.

Ο… κακός χαμός που έγινε σχεδόν με το κλείσιμο της συνεδρίασης χθες αποδίδεται εν μέρει σε αυτήν την προεξόφληση. Όμως τόσο η έκταση της προσφοράς όσο και η ένταση της διόρθωσης μετοχών – σηματωρών προβλημάτισαν μέχρι αργά χθες το απόγευμα πολλούς παράγοντες της αγοράς.

Από το πώς γύρισε στο -5,5% έναντι του αρχικού +3% η Eurobank, τα 5,8 εκατ. μετοχών στη Πειραιώς, τα 11 εκατ. στη ΜΙΓ, μέχρι το -12% του ΔΟΛ, το -7,9% της Ιντρακόμ ή το -6,7% της ΕΧΑΕ αλλά και όσων ανησυχητικών συνέβησαν προς το κλείσιμο επέτειναν τις επιφυλάξεις πολλών χρηματιστηριακών παραγόντων.
 
Βέβαια αρκετοί και κυρίως πιο ψύχραιμοι απέδιδαν…το ξεπούλημα στην αναδιάρθρωση (Rebalancing)της σύνθεσης των διεθνών δεικτών. Πέραν των γνωστών μετοχών του 20αρη που υποβαθμίστηκαν, σειρά μετοχών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης είτε διαγράφηκαν είτε υποβαθμίστηκαν περισσότερο από τους επιμέρους δείκτες FTSE.

Αφορμή η αποκοπή του δικαιώματος (από τη μετοχή της Εθνικής εν όψει της αύξησης κεφαλαίου) στην συνεδρίαση της 21/9 που πιθανότατα θα πιέσει την τιμή του τραπεζικού τίτλου χαμηλότερα.

Το γεγονός, πως οι περισσότερες θέσεις πώλησης στο ΧΠΑ άνοιξαν με… στοίχημα την διόρθωση του Ftse20 προς τις 740 και στη συνέχεια προς τις 720 μονάδες φαίνεται να ενισχύουν το πτωτικό σενάριο.

Πρόσθετη αφορμή για "γύρισμα" των θέσεων δόθηκε από τη μικρή κάμψη του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και το ελβετικό φράγκο, το νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό και η μικρή διόρθωση των κυριότερων ευρωαγορών από το μεσημέρι και μετά της Παρασκευής.

Η μετοχή της Εθνικής επιχειρήθηκε να διαμορφωθεί σε κάπως υψηλότερα επίπεδα, φθάνοντας ενδοσυνεδριακά μέχρι τα 9,49 ευρώ η αδυναμία όμως υπέρβασης της αντίστασης των 9,5 ευρώ οδήγησε σε ρευστοποιήσεις.

Πρακτικά, εάν στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις "απειληθούν" και οι 710 μονάδες για τον Ftse20 τότε το ΧΑ ενδέχεται να μπει σε νέες πτωτικές περιπέτειες, που ενδεχομένως πιέσουν την αγορά προς τα χαμηλά 10ετίας.

Ωστόσο μερίδα παικτών υπολογίζει, πως τόσο η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής όσο των άλλων ευρωπαικών τραπεζών δεν μπορούν να ολοκληρωθούν επιτυχώς με τα χρηματιστήρια σε διόρθωση. Θα πρέπει βέβαια να σημειωθεί, πως το ΧΑ αποκλίνει της διακύμανσης των κυριότερων ευρωαπικών χρηματιστηρίων κυρίως έναντι του γερμανικού, καθώς ο DAX έχει αντιδράσει προς τις 6.300 μονάδες.

Η…ανακολουθία του ελληνικού χρηματιστηρίου αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και στις ρευστοποιήσεις των τελευταίων ημερών από παίκτες που θέλουν να εξασφαλίσουν ρευστότητα για να συμμετάσχουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής.

Εν τούτοις όλα αυτά αφορούν τις λίγες μετοχές του 20άρη και τις ακόμη λιγότερες της μεγάλης κεφαλαιοποίησης που διασώζονται. Γιατί η πραγματικότητα για την πλειονότητα των εισηγμένων είναι η περαιτέρω περιθωριοποίηση τους, όπως εύγλωττα αποτυπώνεται στην διαγραμματική…κατάρρευση των δεικτών Mid 40 Small κυρίως όμως του Cap 80.

Δυστυχώς το μεγαλύτερο μέρος, η πλειονότητα, των εισηγμένων μέρα με τη μέρα υποχωρεί, απαξιώνεται ανάλογα της φθοράς των ίδιων των επιχειρήσεων και των σοβαρών προβλημάτων που πληθαίνουν στην πραγματική οικονομία.

Γιατί όπως σημείωνε παλιός φίλος από την αγορά του "87"…πίσω από την βιτρίνα των blue chips, της α.μ.κ της Εθνικής και των λιγοστών επιλογών ορισμένων ξένων η πραγματικότητα αποτυπώνεται καθημερινά στην χρηματιστηριακή εξαθλίωση μέχρι πρότινος κραταιών επιχειρήσεων και ονομάτων-συμβόλων της μεταπολίτευσης.


----

Όπως επισημαίνει και ο κ. Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: «Με το επενδυτικό ενδιαφέρον να διατηρείται επικεντρωμένο γύρω από την ανακοίνωση των λεπτομερειών που αφορούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να «ταλαιπωρείται» από τη μη-μετουσίωση της φημολογίας των συγχωνεύσεων σε συμφωνίες, με τα νέα σενάρια να θέλουν πια και Κυπριακούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς να παίρνουν μέρος στο παιχνίδι των ζυμώσεων.

Η ρευστή κατάσταση που περιγράφεται δε θα μπορούσε να συνδράμει στη βελτίωση της εικόνας της εγχώριας αγοράς η οποία παρέμεινε αμιγώς πτωτική, μη-βοηθούμενη και από τη διατήρηση της συναλλακτικής δραστηριότητας σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η άμεση έναρξη της ΑΜΚ της Εθνικής Τράπεζας την Τρίτη, με την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση του «διπλού» δικαιώματος να ακολουθεί τη Δευτέρα 27/09, αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τη μεταβλητότητα της αγοράς, δυσχεραίνοντας αξιοσημείωτα την προβλεπτική ικανότητα αναφορικά με την τελικά παραγόμενη τάση.

Θετικό είναι, πάντως, ότι η όλη διαδικασία επισπεύδεται σημαντικά, μη-επιτρέποντας στο τρέχον πτωτικό momentum να πάρει βηματισμό, γεγονός που αφήνει μεγαλύτερα περιθώρια αντιστροφής της τάσης ενδεχομένως όταν η ΑΜΚ ολοκληρωθεί.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης με ένα σερί πέντε πτωτικών συνεδριάσεων και αλλεπάλληλα κλεισίματα κοντά στα χαμηλά ημέρας προσέγγισε την ζώνη στήριξης των 1.520 μονάδων από την οποία έκανε μια μετριοπαθή –για τα δεδομένα της πτώσης που είχε προηγηθεί- ανοδική ενδισυνεδριακή αντίδραση παραμένοντας ωστόσο εκτός των ζωνών που θα μετέβαλαν αποφασιστικά την τάση.

Κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μόνο σε μια ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο πάνω από την περιοχή των 1.600 μονάδων. Ελαφρώς υψηλότερα στην περιοχή των 1.612 – 1.618 μονάδων εντοπίζεται και η κυριότερη αντίσταση η οποία ορίζεται από το καθοδικό κενό της 8ης Σεπτεμβρίου.

Η περιοχή των 1.520 μονάδων παραμένει το πρώτο επίπεδο στήριξης με το δεύτερο να ορίζεται από την πλαγιοκαθοδική γραμμή τάσης στις 1450 μονάδες. Ο εν εξελίξει σχηματισμός πάντως δεν είναι και ότι καλύτερο για την ανοδική τάση αφού οι αναλογίες διόρθωσης από το χαμηλό του Ιουνίου (1.383 μονάδες) εώς το υψηλό του Αυγούστου (1793 μονάδες) βρίσκονται στο κατώτατο επιτρεπτό όριο πριν η κίνηση θεωρηθεί απλά σαν μια ακόμα ανοδική αντίδραση. Με άλλα λόγια ένα κλείσιμο προς την περιοχή των 1.520 μονάδων θα αύξανε σημαντικά το ενδεχόμενο υποχώρησης του Γενικού Δείκτη προς τις 1.400 μονάδες ή και χαμηλότερα.

Συμπερασματικά θα διατηρούσαμε ακόμα επιφυλάξεις σε ότι αφορά τοποθετήσεις ή αυξημένες θέσεις καθώς οι ανάγκες χρηματοδότησης πολλών χαρτοφυλακίων για την αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εκροές από την υποκείμενη αγορά.

Ωστόσο η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων και η κινητικότητα στον τραπεζικό κλάδο ενισχύουν το ενδεχόμενο αύξησης της μεταβλητότητας δίνοντας ευκαιρίες γρήγορων κινήσεων.

Σε καθαρά βραχυπρόθεσμη βάση θα εξετάζαμε κάποιες τοποθετήσεις στην περιοχή των 1450 μονάδων με αρκετή πειθαρχία σε επίπεδο περικοπής ζημιών και πάντα σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών και το βαθμό πίεσης που έχουν υποστεί κάποιοι επιμέρους τίτλοι.»


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.524,15 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες 4,04%, ενώ από τις αρχές του έτους υποχωρεί 30,60%. Ο FT 20 υποχώρησε 4,14%, ο Mid 40 χαμηλότερα 5,65% και ο Small Cap 80 σημείωσε πτώση 4,35%.

Από τους επιμέρους κλάδους, αξιοσημείωτα κέρδη σημείωσε μόνο ο κλάδος των Ασφαλειών (7,81%), ενώ οριακά υψηλότερα βρέθηκε ο κλάδος Χημικών και Τροφίμων & Ποτών.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος της υγείας (-12,64%), τα μέσα ενημέρωσης (-10,52%), η Τεχνολογία (-7,08%), οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (-6,25%) και οι τράπεζες (-4,52%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Εδραση – Ψαλλίδας (42,86%), Φουντλινκ (32,86%), Τηλέτυπος (24,61%), ΠΕΡΣΕΥΣ (19,05%), Ντρουκφάρμπεν (18,52%), Hellas OnLine (14,29%), Mevaco (12,5%), Καραμολέγκος (11,11%), Βαρβέρης- Moda Bagno (ΚΟ) - ΕΙΚΟΝΑ ΜΕΤΟΧΗΣ" target="_blank">Moda Bagno (10%), Ακρίτας (9,84%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ιλυδα (37,50%), Reds (-28,43%), Βιοτέρ (-27,03%), Φιερατέξ (-25%), Attica Bank (-22,22%), Aττι- Κατ (22,22%) Spider (-22,22%), Βαλκάν (-21,82%), Τεχνικές Εκδόσεις (-21,05%) και Ξυλεμπορία ( -20,41%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v