Πονταρίσματα σε λύση…Βρυξελλών με συνταγή ΔΝΤ

Ένα από τα πιο ριψοκίνδυνα συνάμα ενδιαφέροντα… πονταρίσματα των τελευταίων μηνών παίζεται αυτές τις ημέρες στο ΧΑ. Αρνητικά ή θετικά η Ελλάδα παραμένει στο προσκήνιο της διεθνούς σκηνής με ότι αυτό συνεπάγεται για το ΧΑ.

Για "αγώνα δρόμου για το…δίχτυ ασφαλείας" αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου, τη στιγμή που κορυφώνονται οι πιέσεις, διεργασίες σε κάθε επίπεδο.

Το γεγονός, πως το ΧΑ αντέδρασε εχθές-απόλυτα εναρμονισμένο- με την βραχυπρόθεσμη τεχνικότητα μας κρατά "ζωντανούς" στο κυνήγι της βραχυπρόθεσμης απόδοσης. Το, ό τι ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε σε κλείσιμο στις 2.047 μονάδες αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη για αυτές τις συνεδριάσεις, καθότι υπερέβη το εύρος των 2.015-2.044 μονάδων (έτσι, όπως ορίζεται από τον φίλο Στέφανο στο deiktes.com).

Ανάλογα η διαμόρφωση του FTSE 20 στις 1.011 μονάδες αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αντίδρασης προς τον πρώτο-στόχο των 1.034 μονάδων. Εύλογο όμως είναι, πως όλα αυτά σχετίζονται με την τελική έκβαση της Συνόδου και τα όποια αποτελέσματα- μέτρα προκύψουν μέχρι και την Πέμπτη.

Κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το εάν οι "αγορές θέλουν λύση ΔΝΤ ή ευρωπαική διέξοδο ΕΚΤ" σημείωνε πως οι "αγορές" επιδιώκουν λύση-ξεκάθαρη λύση, αδιαφορώντας για τις κοινωνικές επιπτώσεις της διαφαινόμενης υπαγωγής σε λύση με ολίγη από ΔΝΤ. Μέλημα των αγορών δεν είναι η ευμάρεια των πολιτών, των κοινωνιών αλλά η μακροημέρευση του ίδιου του Συστήματος, των γεννητριών παραγωγής υπεραξιών.

Και το "ελληνικό πρόβλημα" μέσα στην ατυχία του για την χώρα μας έχει το συγκριτικό πλεονέκτημα, πως η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος της ΕΕ που βγαίνει προς βοήθεια με σχεδόν βέβαιη την ευόδωση κάποιας μορφής στήριξης.

Βέβαια ο Dr Money θίγει και σήμερα εύστοχα ένα άλλο ζήτημα, που αφορά στο ποιος είναι το πραγματικό αφεντικό στην Ευρωζώνη αλλά αυτό δεν αφορά άμεσα τις "αγορές".

Βραχυπρόθεσμα κεφάλαια και ρευστότητα, που έχει τοποθετηθεί αυτές τις ημέρες και ποντάρει προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση του ΧΑ θέλει "ξεκάθαρη λύση" και τίποτε περισσότερο.

Για αυτό εμμένουμε στην εκτίμηση μας, πως τιποτε δεν έχει ακόμη χαθεί, πως το βραχυπρόθεσμο ποντάρισμα μπορεί να βγει σε αυτή την φάση, άσχετα με το που θα καταλήξει χαμηλότερα στην συνέχεια η αγορά.

Το μεγαλύτερος μέρος της ρευστότητας έχει τοποθετηθεί-όπως είναι λογικό- στις τράπεζες και "αγοραστικά" μέσω των τραπεζικών μετοχών και "πωλητικά" μέσω Συμβολαίων του ΧΠΑ.

Σε σχετικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη γίνεται εκτενής αναφορά στα "ψιλά γράμματα των αποτελεσμάτων", όπου και ευρίσκεται η ουσία του στοιχήματος ξένων και εγχώριων επενδυτικών κύκλων. Εάν οι "αγορές" πεισθούν, πως οι τράπεζες μπορεί να "αναπνεύσουν" (οι τράπεζες όχι η κοινωνία ή η πραγματική οικονομία) τότε ο κλαδικός δείκτης θα μπορούσε να συνεχίσει (μέσα στις επόμενες 2-4 συνεδριάσεις) έως την τελευταία κορυφή των 2.392 μονάδων. Δηλαδή μία θεωρητική απόδοση της τάξης του 8% εάν υιοθετήσουμε το θετικό ενδεχόμενο.

Ειδάλλως κρατάμε ως γραμμή άμυνας κατ΄αρχήν τις 1.970 μονάδες. Και βλέπουμε, ανάλογα με την ροή των εξελίξεων.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v