Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασκήσεις... θάρρους στο ταμπλό του ΧΑ!

Η συνεδρίαση “έβγαλε αγοραστές” στο Τραπεζικό ταμπλό (που αλλού), στον ΟΠΑΠ (λόγω μεγεθών και υψηλής μερισματικής απόδοσης), ενώ σχετικά ικανοποιητική συμπεριφορά επέδειξαν Μυτιληναίος και Τιτάν.

Η δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας “έβγαλε αγοραστές” στο Τραπεζικό ταμπλό (που αλλού), στον ΟΠΑΠ (λόγω ικανοποιητικών αποτελεσμάτων και υψηλής μερισματικής απόδοσης), ενώ σχετικά ικανοποιητική συμπεριφορά επέδειξαν Μυτιληναίος και Τιτάν.

Άκρως επιλεκτικά πονταρίσματα από όσους πιστεύουν ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., έστω και την τελευταία στιγμή θα αποφευχθεί η αρνητική έκβαση για την Ελλάδα και είναι εξαιρετικά πιθανό, αν το τελικό αποτέλεσμα κριθεί θετικό η Αγορά να συνεχίσει την ανοδικής της κίνηση 150-200 μονάδες ψηλότερα και εκεί να επανεκτιμήσει τις “δυνάμεις” της.

Ευνόητο καθίσταται ότι σε περίπτωση μη επιθυμητής κατάληξης, θα σημειωθεί “συνωστισμός στην θύρα εξόδου”, καθώς οι περισσότεροι από όσους προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις είναι “παίκτες” αυστηρά βραχυπρόθεσμου ορίζοντα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από γραφεία ΑΧΕ θετικό ρόλο στην σημερινή αντίδραση μπορεί να έπαιξαν και οι δηλώσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ, σύμφωνα με τις οποίες οι Ελληνικές Τράπεζες δεν κινδυνεύουν και πως αν παρουσιαστεί ανάγκη θα στηριχτούν, ακόμα και αν υπάρξουν νέες υποβαθμίσεις για την Ελλάδα.

Βεβαίως το κλίμα θα παραμείνει ευμετάβλητο, όσο θα συνεχίζεται η ροή αντιφατικών ειδήσεων, δηλώσεων και εκτιμήσεων από τις Βρυξέλλες, όσον αφορά τι μέλλει γενέσθαι με το "Ελληνικό πρόβλημα".

Επίσης, όσον αφορά την σημερινή συνεδρίαση, αξίζει υποσημείωσης ότι η άνοδος συνδυάστηκε με τον έκτο χαμηλότερο τζίρο για το τρέχον έτος, ενώ από το ταμπλό του 20αρη μόνο πέντε τίτλοι και συγκεκριμένα, Motor Oil, Eurobank, MPB, Εθνική και Ταχ. Ταμιευτήριο έκλεισαν με αγοραστές.

Μόλις δύο τίτλοι του 20αρη δεν κινήθηκαν σε “πράσινο μονοπάτι” και πιο συγκεκριμένα οι ΟΤΕ (-0,33%) και Motor Oil (-1,26%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της Αγροτικής.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για ΟΠΑΠ (+8,71%), Μυτιληναίο (+5,16%), Τιτάνα (+4,51%) και Alpha Bank (+3,49%).

Κέρδη μεγαλύτερα των δύο ποσοστιαίων μονάδων για Βιοχάλκο, MPB και του 1% για ΔΕΗ, Ελλάκτωρα, Ελ. Πετρέλαια, Εθνική, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Coca-Cola, Intralot, Eurobank, MIG.

Ο Γενικός Δείκτης μετά τα πρώτα λεπτά κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, σχετικά γρήγορα (11.15) “είδε” το υψηλό ημέρας των 2059,36 μονάδων και από εκεί και πέρα κινούμενος σε ένα στενό εύρος περίπου 16 μονάδων έκλεισε στις 2047,03 μονάδες με κέρδη 1,83%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 138 εκατ. από τα οποία τα 14,2 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Αντίστροφη της αμέσως προηγούμενης η τελική εικόνα με 128 ανοδικές μετοχές έναντι 48 πτωτικών και 22 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 5 έως 16,67%.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις εντός των τειχών, οι διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι η πιθανότητα μη Ευρωπαϊκής βοήθειας στην Ελλάδα συνεχίσει να δείχνει ισχυρή.

Σε αυτό το μήκος κύματος και η άποψη του κ. Ben May της Capital Economics.

Ο αναλυτής επισημαίνει ότι μέχρι τα τέλη του 2010 λήγουν ομόλογα αξίας πάνω από 400 δισ. ευρώ, και αυτό αφορά μόνον Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ελλάδα και Ισπανία.

Η Ελλάδα λοιπόν έχει να αντιμετωπίσει, όχι απλά άμεσα αλλά και αργότερα στο έτος, τεράστια υπερπροσφορά ομολόγων, ειδικά από τις “συμπάσχουσες” Χώρες της Περιφέρειας του Ευρω-μπλοκ.

Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης στις 200 μ.β. των Ελληνικών spreads που έχει θέσει ο ΟΔΔΗΧ;

Με αυτά τα δεδομένα και σύμφωνα με τον αναλυτή θεωρείται πιο πιθανό να μην υπάρξει βοήθεια για την Ελλάδα, τουλάχιστον σύντομα, κάτι που θα ισχύσει και για την Ισπανία ή την Πορτογαλία, εάν προκύψει “θέμα” και για αυτές. Γιατί λοιπόν οι αγορές να είναι πρόθυμες να δανείσουν σε αυτές τις χώρες, με χαμηλότερο επιτόκιο;

Εν τω μεταξύ προς την απαισιόδοξη πρόβλεψη δείχνει να τείνει και η ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου που κατρακύλησε κάτω από το 1,3550 εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να συμφωνήσουν σε ένα πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής αυτής της εβδομάδας.

Όμως ακόμα και αν από την σύνοδο κορυφής η έκβαση είναι θετική για την Χώρα οι περισσότερο παράγοντες της Αγοράς δηλώνουν απόλυτα επιφυλακτικοί, αφού κατά γενική ομολογία και πλην ελαχίστων εξαιρέσεων το 2010 θα συνεχίσει την αποψίλωση των κερδών την εισηγμένων που έχει ξεκινήσει για τις περισσότερες εταιρείες από το 2008.

Και όλα αυτά σε μία Αγορά που ο ιδιώτης επενδυτής τείνει να γίνει “σπάνιο είδος”, το μέρισμα “είδος υπό εξαφάνιση” και την Κυβέρνηση να συνεχίζει τις παλινωδίες και να επιθυμεί από 1/1/2011 να βάλει φόρο υπεραξίας στο Χ.Α. (!)

Μάλιστα σύμφωνα με επαγγελματίες του Χώρου το θέμα της φορολόγησης υπεραξίας η Κυβέρνηση το αφήνει για το 2010, λόγω της αδυναμίας του συστήματος να μπορέσει να μαζέψει τους φόρους (πετάει το “μπαλάκι” στις ΑΧΕ) και για να “σκεφτεί” (μετρώντας για πολλοστή φορά τις αντιδράσεις) αν τελικά ο τρόπος που το σκέφτεται είναι λανθασμένος ή σωστός.

Η μεταφορά κεφαλαίων και εταιρειών στην Κύπρο είναι πλέον φαινόμενο καθημερινής βάσεως και αυτό συνεχίζει να πιέζει την ρευστότητα των εγχώριων Τραπεζών και τις “αναγκάζει” να προχωρούν σε αυξήσεις επιτοκίων (και άλλα “δώρα”) προκειμένου να μαζέψουν την ρευστότητα που ξεκίνησε να φεύγει από τότε που οι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι είχαν την “φαεινή” ιδέα να αναφερθούν σε πιθανή φορολόγηση των καταθέσων (!)

“Αποφασίστε επιτέλους τι θέλετε να κάνετε” είναι η “κραυγή αγωνίας” του Βασίλη Σωτηρόπουλου προς τους Κυβερνητικούς αξιωματούχους που πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν η Χώρα χρειάζεται οικονομική βοήθεια ή όχι και αν την επιθυμεί από την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ, ή τις Αγορές.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Guardian Trust συνεχίζεται ο προβληματισμός που προκάλεσαν οι αποφάσεις των Eurogroup και Ecofin που παρέπεμψαν τις αποφάσεις για την πολιτική ή οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας στην σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή 25 και 26 Μαρτίου.

Μέχρι στιγμής είναι αδύνατον να υπάρξει κάποια αξιόπιστη πρόβλεψη ως προς την τελική απόφαση, διότι οι δηλώσεις και τα δημοσιεύματα είναι πάρα πολλά και αντικρουόμενα, ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν δηλώσεις που συνάδουν περισσότερο με τα τοπικά πολιτικά συμφέροντα, παρά με το κοινό συμφέρον που είναι η σταθερότητα του ευρώ.

Η έντονη φημολογία περί προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο είναι μία πολύ απρόβλεπτη υπόθεση χωρίς προηγούμενο, που καθιστά επίσης αδύνατη κάθε πρόβλεψη του αποτελέσματος που θα καταγράψει στις Αγορές.

Η τεχνική ανάλυση δείχνει ότι ο Γ.Δ. παραμένει εντός του βραχυπρόθεσμου πλαγιοανοδικού καναλιού που έχει σχηματιστεί (1970-2200 μονάδες) και κοντά στον κινητό μέσο όρο των 30 ημερών, δηλαδή σε ουδέτερη κατάσταση.

Κύριοι παράγοντες που σε αυτή την φάση θα συντελέσουν στην άνοδο των τιμών είναι κατ’ αρχήν η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Χώρας από την διεθνή κοινότητα ώστε να ανέβουν οι τιμές των Ελληνικών ομολόγων και να μειωθεί το spread έναντι των Γερμανικών.

Επιπροσθέτως, η μείωση του ρυθμού της ύφεσης που οι διάφορες προβλέψεις την τοποθετούν για το 2010 μεταξύ του -2% έως -4%. Αν δεν συμβούν αυτές οι ανατροπές είναι λογικά αδύνατον να έχουμε σταθερή άνοδο των τιμών των μετοχών και των ομολόγων, διότι τα μεν καθαρά κέρδη των εισηγμένων θα μειώνονται λόγω ύφεσης, το δε κράτος θα αναγκάζεται να δανείζεται περισσότερα λόγω μείωσης των εισπράξεων.

Οι ισολογισμοί που δημοσιεύθηκαν μέχρι τώρα παρουσίασαν (κατά κύριο λόγο) κέρδη κατώτερα των αναμενομένων και δεν βοήθησαν τις τιμές των μετοχών τους.

Αρνητικές επιδράσεις στα αποτελέσματα είχαν, η έκτατη φορολογία 10% επί των κερδών 2008, η αύξηση των προβλέψεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια από τους πελάτες των Τραπεζών και η ύφεση της οικονομίας το δ΄ τρίμηνο του 2009 (-2,6%).

Η αποτυχία της επίλυσης του προβλήματος της Ελλάδας από τους μηχανισμούς των υπηρεσιών της Ε.Ε. θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ισοτιμία του ευρώ έναντι του συνόλου των βασικών νομισμάτων. Η αντίστοιχη άνοδος της τιμής του Αμερικανικού δολαρίου θα έχει μικτές επιδράσεις στις τιμές των εμπορευμάτων.

Τέλος και σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο η μακροπρόθεσμη τάση της Αγοράς παραμένει σε καθαρά πτωτικό κανάλι και το Χ.Α. για να αναστρέψει την τάση αυτή χρειάζεται μπαράζ θετικών ειδήσεων και όχι ανέξοδες πολιτικές δηλώσεις (!)

Με κέρδη της τάξεως του 8,71%% ,στα 16,48 ευρώ έκλεισε η μετοχή του ΟΠΑΠ έχοντας πραγματοποιήσει συναλλαγές περισσότερες από 900 χιλ. τεμάχια, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.

Σύμφωνα με τον αναλυτή της Fortius Finance στο ημερήσιο διάγραμμα τιμών βλέπουμε τη μετοχή να διέπεται από το μεγάλο μακροπρόθεσμο καθοδικό κανάλι τάσης δείχνοντας όμως εμφανή σημάδια σταδιακής απομάκρυνσης από τη κάτω γραμμή και κατεύθυνσης προς τον κεντρικό δίαυλο (18 με 18,5 ευρώ) του εν λόγω σχηματισμού. Τεχνικά το επίπεδο εκείνο, όπου θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό και τη μετέπειτα πορεία της μετοχής εντοπίζεται ανάμεσα στα 16,5 με 17,25 ευρώ.

Πιθανή επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση της περιοχής των 17,25€ με αυξημένο όγκο συναλλαγών θα βάλει τις βάσεις για τη δημιουργία ανοδικής κίνησης προς τα 18,5 ευρώ βάζοντας όμως ως μεσοπρόθεσμο στόχο την προσέγγιση της άνω πλευράς του καναλιού τάσης στα 21 ευρώ περίπου. Η παρατεταμένη ανοδική απόκλιση του τεχνικού δείκτη ορμής Momentum σε σχέση με τις τιμές της μετοχής του ΟΠΑΠ μας προϊδεάζουν μερικώς ως προς την πραγματοποίηση του προαναφερόμενου θετικού σεναρίου.

“Η επιφυλακτικότητα της επενδυτικής κοινότητας αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στη σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης εκτιμούμε πως θα αναστείλει κάθε “πραγματικό” αγοραστικό ενδιαφέρον για τοποθετήσεις” υποστηρίζει ο Μάνος Χατζηδάκης.

Επιπλέον η παραμονή του spread των Ελληνικών ομολόγων σε επίπεδα υψηλότερα των 300 μονάδων θα αποτελέσει έναν επιπλέον εμπόδιο σύμφωνα με τον υπεύθυνο επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Οι παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό με τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών, τα οποία κινήθηκαν σε ανάλογα ή/και κατώτερα των εκτιμήσεων επίπεδα, δεν δύναται να συνδράμουν στην κατεύθυνση απόκτησης ανοδικής τάσης.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ανοδικής αντίδρασης που δεν συνδυάστηκε με αύξηση των συναλλαγών.

Με βάση την τιμή εκκαθάρισης τα Σ.Μ.Ε. του FTSE με υποτιμήσεις που φθάνουν στο 0,65% αν υπολογιστούν και οι αποκοπές μερισμάτων.

Ελάχιστες και μικτές από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 8764, τιμή εκκαθάρισης 997,27) κινήθηκαν μεταξύ 976 και 1005,75 μονάδων.

Αυξήθηκε κάπως ο δανεισμός τίτλων (25000 Πειραιώς, 5300 Eurobank, 24400 ΔΕΗ, 15600 Τιτάν, 12400 Εθνική, 11300 Ελ. Πετρέλαια, 12800 Αγροτική, 13100 Βιοχάλκο, 10000 Alpha Bank, 26400 MPB, 7800 MIG, 11500 ΟΤΕ, 6200 Ελλάκτωρ, 90000 ΟΠΑΠ, 68000 Κύπρου), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2513), Alpha Bank (1017), Πειραιώς (1187), Eurobank (894), MIG (468), ΟΤΕ (166), Coca-Cola (1571), ΟΠΑΠ (986), ΓΕΚ (220), ΕΧΑΕ (121), Αγροτική (358), Ταχ. Ταμιευτήριο (176), MPB (229), Μέτκα (128), Μυτιληναίος (477), Intralot (143).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 23/3 οι κυριότερες ανοιχτές πωλήσεις σημειώθηκαν σε Εθνική 75000 τεμ., Πειραιώς 25000 τεμ.

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σημειώθηκε σε: Alpha Bank 170256 τεμ., Ιντρακόμ 15459 τεμ.

Σύμφωνα με το Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι εξής: Εθνική (9462220 τεμ.), Eurobank (9930046 τεμ.), Alpha Bank (7965674 τεμ.), Πειραιώς (8036761 τεμ.), Κύπρου (6289909 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v