Κρίσιμη εβδομάδα για ΧΑ και οικονομία

Απόλυτη επιφύλαξη συνιστούν οι αναλυτές για τις επόμενες συνεδριάσεις. Το ενδιαφέρον στις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας, στην ΔΕΗ και στον ΟΠΑΠ που ανακοινώνει αποτελέσματα τη Δευτέρα.  Τι λέει ο Μ. Χατζηδάκης. Τα στατιστικά.

Εξαιρετικά δύσκολη δείχνει κάθε πρόβλεψη για την εβδομάδα που έρχεται και το σύνολο των αναλυτών συστήνει αποχή από την Αγορά και απόλυτη επιφυλακτικότητα.

Σαν μόνα “χειροπιαστά” στοιχεία που θα έχει στα “χέρια” του το Χ.Α. θα είναι η πολύ καλή εικόνα που επιδεικνύει ο τίτλος της ΔΕΗ, η έκθεση – καταπέλτης που έβγαλε για την Εθνική η S&P με σύσταση “sell” και τιμή – στόχο τα 12,5 ευρώ και τα αποτελέσματα που θα ανακοινώσει την Δευτέρα ο ΟΠΑΠ.

Όλα τα άλλα θα συνεχίσουν να κρίνονται από δημοσιεύματα, φήμες, διαψεύσεις και δηλώσεις αξιωματούχων της Ε.Ε.

Τεχνικά το σήμα της Αγοράς παραμένει “short” σε Γενικό Δείκτη και FTSE με “stop loss” “short” τις 2.121 και 1039 μονάδες αντίστοιχα, σύμφωνα με εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της Σάρρος ΑΧΕ.

Διολίσθηση που θα φέρει τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα της ζώνης 1985 – 1970, επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται ο ΚΜΟ των 30 ημερών, πιθανόν να φέρει κινήσεις “stop loss” από χαρτοφυλάκια που κινούνται γρήγορα και με βάση την τεχνική ανάλυση, είναι η αντίληψη αρκετών αναλυτών και επαγγελματιών του χώρου.

Αξίζει να σημειωθεί ο σημαντικός δανεισμός 682400 τεμαχίων για τον τίτλο της Εθνικής στην συνεδρίαση του Χ.Π.Α. την Παρασκευή.

Ασφαλώς τις εντυπώσεις κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις από το ταμπλό του 20αρη κερδίζει ο τίτλος της ΔΕΗ εν μέσω εκτιμήσεων για καλό, όσον αφορά την κερδοφορία, πρώτο δίμηνο του 2010.

Για τον τίτλο ο Απόστολος Μάνθος (Fortius Finance) σημειώνει: “Κέρδισε τις εντυπώσεις και στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κλείνοντας σαφώς υψηλότερα από την αντίσταση των 13,60 ευρώ. Αν συνεχίσει ανοδικά οι αμέσως επόμενες αντιστάσεις στα 14,25 και 14,50 ευρώ”.

Περίπου αναμενόμενα χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε πρόσφατα η Εθνική, ο Δημήτρης Μέξης, αν και αυτά δημιούργησαν αντικρουόμενες απόψεις μεταξύ των αναλυτών.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο του τμήματος ανάλυσης της Περβανάς ΑΧΕ, η Αγορά θα συνεχίσει να άγεται και να φέρεται από τις εξελίξεις στο μέτωπο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και αυτές στο αναμενόμενο “πακέτο” βοήθειας που περιμένει η Χώρα και οι Αγορές.

Η Κυβέρνηση ανακοίνωσε τα μέτρα για περιορισμό των δημόσιων δαπανών και μένει να δούμε αν θα λειτουργήσει και το σκέλος των εσόδων, καθώς η υφεσιακή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά και η χαμηλή διάθεση κατανάλωσης δεν είναι παράγοντες που ευνοούν τα δημόσια έσοδα (τουλάχιστον στο σκέλος του Φ.Π.Α.).

Άρα θα πρέπει να τονωθεί το σκέλος των εσόδων με πρόσθετα μέτρα (έστω και αν αυτά είναι εφ΄ άπαξ) και αυτά δεν είναι άλλα από τις αποκρατικοποιήσεις που θα δράσουν θετικά και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων στο Χ.Α.

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων που απομένουν να ανακοινωθούν δεν αναμένεται να εμπεριέχουν σημαντικές θετικές εκπλήξεις, όμως και οι λίγες που μπορεί να υπάρξουν πιθανότατα θα περάσουν απαρατήρητες από μία Αγορά που εδώ και πολύ καιρό αρνείται να ασχοληθεί εκτός των στενών ορίων του 20αρη.

Όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη τάση στο Χ.Α. και σύμφωνα με τον αναλυτή της Περβανάς, θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση των μέτρων του ΠΣΑ και βεβαίως από την συναίνεση από τις διάφορες κοινωνικές ομάδες που στην παρούσα φάση δεν φαίνεται να υπάρχει.

Ίσως και αυτοί να είναι οι λόγοι μη αποκλιμάκωσης των spreads.

Η μεγάλη αύξηση του συστημικού κινδύνου στην Ελλάδα δυστυχώς έχει θέσει τη σημαντικότητα της ανακοίνωσης των εταιρικών αποτελεσμάτων στο περιθώριο, επισημαίνει ο Στρατής Πολυχρονέας. Δηλαδή σε μια περίοδο που κατ’ εξοχήν περιμένουν οι επενδυτές να αξιολογήσουν τα ετήσια αποτελέσματα των εταιρειών και ενδεχομένως να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση των χαρτοφυλακίων τους, όλο το ενδιαφέρον θα εστιασθεί στην Συνάντηση Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου.

Η βασική ερώτηση που έχει τεθεί είναι αν η Ελλάδα θα προσφύγει ή όχι στο ΔΝΤ. Σε περίπτωση που η απάντηση είναι αρνητική, δηλαδή στην περίπτωση εκείνη που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδειχθεί ότι δεν είναι μόνο μια απλή νομισματική ένωση και εκτείνει οικονομική χείρα βοηθείας προς την Ελλάδα, είναι λογικό να περιμένει κανείς άνοδο του χρηματιστηρίου και υποχώρηση του spread (10ετές) υπό προϋποθέσεις.

Δηλαδή αν το ποσό υπερβαίνει τα €20 δισ. και το επιτόκιο είναι σημαντικά καλύτερο από αυτό που δανείσθηκε η Ελλάδα για τις εκδόσεις 5ετών (6.10% τοκομερίδιο) και 10ετών (6.25%) χρεογράφων.
 
Τι θα συμβεί στην περίπτωση όμως εκείνη της προσφυγής στο ΔΝΤ; Εκτός από το ύψος του δανείου και του επιτοκίου που είναι οι ίδιες, οι επιπλέον ερωτήσεις έχουν να κάνουν με το αν το ποσό θα δοθεί στο σύνολό του ή με δόσεις, από τα νέα μέτρα που θα επιβάλλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα, από την αντιμετώπιση της Ελλάδας από την ΕΕ ως προς το κοινό νόμισμα, από τη διατήρηση ή μη της αξιολόγησης της χώρας, από τις διαθέσεις και το καταστατικό των ξένων επενδυτών σχετικά με τις επενδύσεις των ελληνικών χρεογράφων και γενικότερα από τις επιπτώσεις σε οικονομία, επιχειρήσεις και κοινωνία.

Ακόμα και μια σύμπραξη ΔΝΤ και ΕΕ προς την Ελλάδα τι συνέπειες θα είχε;
 
Η σωστή απάντηση ή πρόβλεψη σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα μάλλον φαντάζει σαν να έχει κερδίσει κάποιος το πρωτοχρονιάτικο λαχείο. Αλλά ακόμα και για αυτούς που απαντήσουν σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα άλλες χώρες που προσέφυγαν στο ΔΝΤ, όπως η Ουγγαρία, πόσους λαχνούς είναι διατιθέμενοι να «αγοράσουν» προκειμένου να υποστηρίξουν την άποψή τους;
 
Δυστυχώς όμως αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους είναι ότι ακόμα και αν δεν έχει κάποιος «αγοράσει» ένα λαχνό εν γνώση του, μπορεί να τον έχει αγοράσει εν αγνοία του με την απραξία του, δηλώνει προβληματισμένος ο αναλυτής της Solidus Sec.


Όπως επισημαίνει και ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ: "Σε μια από τις πιο κρίσιμες εβδομάδες της νεότερης ιστορίας της μπαίνει η Ελληνική οικονομία καθώς τα χρονικά περιθώρια ρευστότητας έχουν στενέψει χωρίς να διαφαίνεται κάποιο σχέδιο εξεύρεσης λύσης για το κόστος δανεισμού ή την άντληση ρευστότητας με καλύτερους όρους.

Η ημερομηνία ορόσημο για το Ελληνικό έθνος της 25ης Μαρτίου συμπίπτεί με την σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου η Ελληνική αντιπροσωπεία προσδοκά να αποσπάσει μια έμπρακτη δέσμευση που θα συνοδεύεται από συγκεκριμένες ενέργειες από τους Ευρωπαίους εταίρους της πριν καταφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή σε άλλες λύσεις.

Η ρευστή και αβέβαιη εικόνα είναι λογικό να έχει ενσωματωθεί πλήρως στις κινήσεις των εμπλεκομένων στο Χρηματιστήριο βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις ανακοινώσεις αποτελεσμάτων (Εθνική Τράπεζα) ή τις επιχειρηματικές ανακοινώσεις (Μυτιληναίος) που σε άλλες περιόδους θα τύχαιναν καλύτερης αντιμετώπισης.

Ένα άλλο γεγονός το οποίο παρατηρήθηκε σε μεγάλο βαθμό ήταν η παθητική στάση των ξένων επενδυτών στο μεγαλύτερο μέρος της διόρθωσης την εβδομάδα που πέρασε παρά τις συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις στις ξένες αγορές αφήνοντας το προσκήνιο των κινήσεων κυρίως σε Ελληνικές εντολές, αναμένοντας ενδεχομένως καλύτερο περιβάλλον νέων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης «πλήρωσε» την αδυναμία των συναλλακτικών όγκων αρχικά με ήπιες αρνητικές διακυμάνσεις και στην συνέχεια με εντονότερη διάθεση υποχώρησης έως την περιοχή των 2.000 μονάδων ένα επίπεδο ψυχολογικής περισσότερο σημασίας από το οποίο έχει διέλθει οκτώ φορές από το ξεκίνημα του 2000.

Η απότομη κίνηση της συνεδρίασης της Πέμπτης λόγω των αυξημένων συναλλαγών εκτιμάται ότι έχει μεταβάλει πλέον την δυναμική της αγοράς καθιστώντας το υψηλό των 2.164 μονάδων ως το πέρας της κίνησης από τις 1790 μονάδες. Τα όρια της «επιτρεπόμενης διόρθωσης» επεκτείνονται ως την περιοχή των 1.970 – 1.985 μονάδων επίπεδο στο οποίο εντοπίζεται ο κινητός μέσος των 30 ημερών καθιστώντας το εν λόγω επίπεδο ως την πρώτη άμεση στήριξη της αγοράς.

Η αγορά φαίνεται ότι ξαναμπαίνει σε νέα φάση μεταβλητότητας η οποία αν δεν αναχαιτιστεί άμεσα δημιουργούνται προϋποθέσεις μεγαλύτερης πίεσης και ενδεχομένως πολύ δυσάρεστων τεχνικών εξελίξεων θυμίζοντας την πορεία του μυθικού Σίσυφου ο οποίος ήταν καταδικασμένος να διανύει συνεχώς την ίδια ανηφορική διαδρομή χωρίς αποτέλεσμα.

Η τακτική μας την ερχόμενη εβδομάδα συνιστά αποχή από την αγορά καθώς το ρευστό περιβάλλον δεν προσφέρεται για αύξηση της ανάληψης ρίσκου ή ακόμα και για κινήσεις βραχυπρόθεσμης διακράτησης. Η καθοριστική εβδομάδα που ξεκινά υπερβαίνει σε σημασία μια βραχυπρόθεσμη εβδομαδιαία πρόβλεψη. Ο σχεδιασμός της στρατηγικής μας θα επαναδιατυπωθεί έχοντας με μεγαλύτερη ευκρίνεια στο τέλος της επόμενης εβδομάδας δεδομένου των πολύ ειδικών συνθηκών που διάγει η ελληνική οικονομία".

---Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 2.049,36 μονάδες, με εβδομαδιαία πτώση 3,13% αυξάνοντας τις απώλειες έτους στο 6,68%. Ο FTSE 20 σημείωσε απώλειες 4,34%, ο Mid 40 υποχώρησε 4,94%, ενώ ο Small Cap 80 διαμορφώθηκε 4,49% χαμηλότερα.

Από τους επιμέρους κλάδους, κέρδη εμφάνισαν μόνο οι κλάδοι των Τροφίμων και Ποτών (+3,54%) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+9,05%).

Στον αντίποδα, απώλειες 8,68% για τον κλάδο του Εμπορίου, 7,44% για την Τεχνολογία και πτώση 7,03% για τον κλάδο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: PC Systems (ΚΟ) (38,10%), Ατέρμων(25%), Quality &Reliability (22,22%), Spider – Πέτσιος (ΚΟ) (17,39%), Κλωνατέξ(16,67%), Ευρωσυμμετοχές(15,38%), Εικόνα - Ήχος(13,33%), Alsinco (12,5%), ΔΕΗ (12%) και Βιοκαρπέτ (10,81%).

Αντίθετα, οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Ηλεκτρονική Αθηνών(-25,21%), Ξυλεμπορία (ΚΟ) (-20%), Ελληνικαί Ιχθ/γειαι (-16,67%), Τεχνολογικές Εκδόσεις (-16,67%), Elmec Sport (-16,33), Sprider Stores (-16,28%), Χατζηιωάννου (-15,63%), Lamda Development (-15,45%), ΠΕΡΣΕΥΣ (-15,38%), Ιντρακάτ(-15%). 

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v