Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικό καταλύτη αναζητεί το ΧΑ

Παρά τη διαφαινόμενη άνοδο των ευρωπαϊκών αγορών, αναλυτές θεωρούν περίπου βέβαιο, ότι το ΧΑ θα παραμείνει εγκλωβισμένο σ εσωτερικούς προβληματισμούς. Σαφέστερα συμπεράσματα μετά τις 14:00 και την τριπλή λήξη των παραγώγων.

Συνεδρίαση ιδιαίτερης σημασίας και σημαντικής ιδιαιτερότητας η τελευταία της χρηματιστηριακής εβδομάδας, όπου καλείται να απαντήσει σε σημαντικά ερωτήματα.

Ξεκινώντας καταρχήν από τις διεθνείς αγορές, τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν μη τι άλλο, δείχνουν θετικό ξεκίνημα.

Όμως, δεν είναι καθόλου βέβαιο, ότι η Σοφοκλέους θα προσπαθήσει να επανασυνδεθεί με τις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές και να ξεφύγει από τους εσωτερικούς προβληματισμούς της.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σήμερα σε όλες τις αγορές λήγει το triple witch Μαρτίου.

Και αυτό αν μη τι άλλο, δίνει σημαντική ιδιαιτερότητα. Έτσι, και στο ΧΑ καλό θα είναι τα όποια συμπεράσματα να βγουν μετά τις 14:00.

Όμως, εκτός από ιδιαιτερότητα η σημερινή συνεδρίαση έχει και ιδιαίτερη σημασία. Αφού μετά τις τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις «παίζεται» εκ νέου το ψυχολογικό όριο των 2.000 μονάδων για τον Γ.Δ.

Οι περισσότεροι αναλυτές δηλώνουν εξαιρετικά επιφυλακτικοί, εκτιμώντας ότι δεν υπάρχει θετικός καταλύτης τέτοιος, που να δώσει δυνατότητα στον δείκτη να κινηθεί υψηλότερα των 2.060 μονάδων.

Υποστηρίζοντας ότι ανοδικό ξεκίνημα με χαμηλό τζίρο, ίσως και να είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Μάλιστα ΑΧΕ που συνεργάζονται και με γραφεία του εξωτερικού τονίζουν ότι οι ξένοι διαχειριστές τουλάχιστον στην παρούσα φάση γυρνούν την πλάτη τους στη Σοφοκλέους, αφού ούτε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δημιουργούν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και βέβαια δεν έχουν τη διάθεση να μπουν σε σενάρια πολιτικών τακτικών και ελιγμών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι λόγω της τριπλής λήξης των παραγώγων και μετά τη χθεσινή συνεδρίαση 12.160 συμβόλαια του 20άρη λήξεως Μαρτίου δεν είχαν κλείσει ή μετακυλιστεί θέσεις.

Όμως, και η τεχνική εικόνα της αγοράς μόνο προβληματισμό μπορεί να δημιουργήσει. Τόσο ο 20άρης όσο και επιμέρους δεικτοβαρείς τραπεζικοί τίτλοι αν μη τι άλλο δημιουργούν σκεπτικισμό και τουλάχιστον σχετική επιφυλακτικότητα με τη διαγραμματική τους εικόνα.

Σύμφωνα με τον Απ. Μάνθο (Fortius Finance) ο 20άρης που κατά τη χθεσινή συνεδρίαση έχασε το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων, αν δεν δώσει άμεση και πειστική αντίδραση, θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα βάλει σε δοκιμασία την επόμενη στήριξη στις 975 μονάδες.

Οποιαδήποτε κίνηση του εν λόγω δείκτη που δεν θα φέρει συνεχή κλεισίματα υψηλότερα των 1.042 μονάδων, θα πρέπει να θεωρείται μόνο να ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Τεχνικό προβληματισμό δημιουργεί και η εικόνα της Alpha Bank, η οποία σε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις σημειώνει αθροιστικές απώλειες 14,21%.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση ο τίτλος έκλεισε ακριβώς επάνω στη στήριξη των 6,40 ευρώ και αν αυτή διασπαστεί καθοδικά σήμερα, η αμέσως επόμενη οριοθετείται στα 6 ευρώ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον τίτλο της Εθνικής Τράπεζα, όχι μόνο λόγω των αποτελεσμάτων που επιβεβαίωσαν εν μέρει τη χθεσινή αρνητική φημολογία, αλλά και λόγω του ότι το ADR χθες στη Wall Street βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από το 8%.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση η μετοχή έχασε τη στήριξη των 15,20 ευρώ και αν οι πωλητές συνεχίσουν να επιδεικνύουν επιθετικές διαθέσεις, θεωρείται βέβαιο ότι θα δοκιμαστεί η επόμενη στήριξη στα 14 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v