Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναζητείται ...Οδυσσέας για τη Σοφοκλέους

Αναζητείται…Οδυσσέας να οδηγήσει το "ελληνικό σκάφος" ανάμεσα από την Σκύλλα και τη…Χάρυβδη. Στις 1.970 μονάδες θεωρούν αρκετοί αναλυτές το σημείο άμυνας- καμπής για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μεταξύ Σκύλλας και…Χάρυβδης η χώρα, όπως εύγλωττα αναφέρει ο Γιώργος Παπανικολάου και με κύριο ερώτημα κατά πόσον υπάρχει…Οδυσσέας να περάσει το ελληνικό σκάφος από την στενωπό των δύο μυθολογικών μορφών.

Πρωτοφανής η διελκυστίνδα, που διεξάγεται σε οικονομικό-πολιτικό επίπεδο με εμφανείς τις παρενέργειες και στα της χρηματιστηριακής αγοράς.

Οι βασικοί δείκτες μπορεί να συντηρήθηκαν υψηλότερα αποδεκτών στηρίξεων, αρκετοί αναλυτές θεωρούν ισχυρή άμυνα τις 1.970 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, ενώ πολύπειροι παράγοντες του ΧΑ δεν βλέπουν άμεσα φως στον ορίζοντα. Στην τελευταία συνεδρίαση ο ΓΔ υποχώρησε μεν έως τις 1.994,7 μονάδες με τις τράπεζες να ΄΄βάζουν πλάτη΄΄ μετά το τριήμερο αρνητικό σερί και το ξέσπασμα της 18/3 οπότε και κατέρρευσαν κατά 6,2% ωστόσο κάποιες άμυνες διασώθηκαν και για τον Ftse20 και γι ατον Τραπεζικό Δείκτη.

Το ευρύτερο παιχνίδι που έχει στηθεί γύρω από την ΕΕ, με εύκολο στόχο την ασθενή ελληνική οικονομία εξ αρχής είχε φανεί πως ούτε απλό θα ήταν, ούτε ιστορικά αναγνωρίσιμο. Μέρα με τη μέρα, που περνάει καθίσταται σαφέστερο πως η περίοδος αυτή, που βρίσκει στο… στόχαστρο, την Ελλάδα θα ΄΄γεννήσει΄΄ κοσμοϊστορικές, πρωτόγνωρες ανακατατάξεις στην γειτονιά μας, στην Ευρώπη, στις αντιμαχόμενες διεθνείς δυνάμεις του Συστήματος.

Σε ένα τέτοιο πρωτόγνωρο περίγυρο θα ήταν πολυτέλεια να περιμένει κάποιος την αυστηρά χρηματιστηριακή αποτύπωση όσων συμβαίνουν (και όσων προοιωνίζονται) στο ρηχό Χρηματιστήριο Αθηνών.

Προσώρας ενισχύεται η εκτίμηση παικτών, πως οι τράπεζες παραμένουν- μέχρι νεοτέρας- άλλοτε ο μοχλός πίεσης και ενίοτε η αφορμή αντίδρασης του ΧΑ, που βραχυπρόθεσμα βρίσκει κορυφή στα επίπεδα των 2.150 μονάδων.

Οποιαδήποτε κίνηση των Γερμανών, των Βρυξελλών είτε της ΕΚΤ είτε των ΗΠΑ-ΔΝΤ θα αποτυπώνεται άμεσα στην βραχυπρόθεσμη τάση του Γενικού Δείκτη, του Ftse20 και των Τραπεζών. Μέχρι νεοτέρας οι 1.970 μονάδες θεωρούνται μία ικανή ζώνη στήριξης για τον ΓΔ και οι 2.150 μονάδες ισχυρή αντίσταση. Ανάλογα για τις τράπεζες τα χαμηλά των 2.120-2.150 μονάδων θα πρέπει να θεωρούνται ικανή και αναγκαία ζώνη άμυνας εάν θέλουμε να αποφευχθεί άμεση περαιτέρω σημαντική πίεση στις ελληνικές τράπεζες.

Αλλωστε, όπως σημείωνε πολύπειρος τραπεζικός παράγοντας το…παιχνίδι αφορά και την παρουσία των ελληνικών τραπεζών στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α Ευρώπης, την ευρωστία των θυγατρικών τους, τις βλέψεις των γερμανο-αυστριακών ομίλων αλλά και την προθυμία των τουρκικών να επωφεληθούν από τυχόν υποχώρηση των ομίλων της Αθήνας.

Δεν αποκλείει μάλιστα στη συνέχεια να υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή γερμανικών ομίλων (βλέπε Deutsche Bank) στα τεκταινόμενα των βαλκανικών αγορών και της Ν.Α Ευρώπης με, ό τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις ασθενέστερες οικονομικά ελληνικές τράπεζες με προβληματικές θυγατρικές στην περιοχή.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη προσοχή και σημασία στις ανησυχίες του συγκεκριμένου παράγοντα και παραμένουμε επιφυλακτικότατοι για την συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v