Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Επιφυλακτικές κινήσεις εν αναμονή εξελίξεων

Ετσι, όπως τα…έκαναν οι κρατούντες όλο το βραχυπρόθεσμο παιχνίδι διακυβεύεται μέχρι την Παρασκευή. Κλειδί οι 1.970 μον. για τον ΓΔ και αφορμή της όποιας κίνησης το πλούσιο κοινοτικό παρασκήνιο σήμερα-αύριο στις Βρυξέλλες.

Οι φίλτατοι συνάδελφοι Νίκος Γ. Δρόσος και ο…Dr. Money τα λένε όλα και τα λένε με το όνομα τους.

Χωρίς υπεκφυγές και…χάρες προς τους κρατούντες, οι οποίοι εκ του αποτελέσματος κρινόμενοι κάπου έχουν χάσει το…τόπι. Μένουμε σε αυτά τα ολίγα απλά οφείλουμε να προσυπογράψουμε τόσο το άρθρο…τα είχαν όλα μία φορά αλλά ήθελαν παραπάνω όσο την διάγνωση πως ΔΕΝ μπορείς να παίζεις με τις αγορές.

Στου "κασίδι το κεφάλι…" έλεγαν θυμόσοφα οι παλιότεροι μόνο, που οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι να προσαρμοστούν στα υπάρχοντα δεδομένα, έστω αυτά που οδήγησαν στο χθεσινό μίνι-κραχ τη στιγμή που Dow και Nasdaq έπιαναν υψηλό 18 μηνών.

Ειδικότερα ο βραχυπρόθεσμος παίκτης είναι υποχρεωμένος να κινηθεί με γνώμονα την νέα άνοδο των spreads και των CDS, που προφανώς και δεν διευκολύνουν τους εν δυνάμει αγοραστές. Όμως παρά τα όσα συνέβησαν εχθές ο μεν Γενικός Δείκτης κράτησε σε κλείσιμο τις 2.010 μονάδες (με χαμηλό ημέρας στις 1.975,9), ο δε FΤSE 20 με τον Τραπεζικό τις 990,9 μονάδες (972,7) και 2.175,9 μονάδες (2.118,9) αντίστοιχα.

Πρακτικά παρά την ένταση της διόρθωσης και το βάθος της πτωτικής κίνησης δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο, πως πραγματοποιήθηκε με ισχνό τζίρο και χωρίς να διασπάσει την επίμαχη περιοχή των 1.970 μονάδων.

Δεδομένης της κρισιμότητας αυτών των συνεδριάσεων ο καθείς κινείται ανάλογα με το…ποντάρισμα, που επιχειρεί. Ενδεικτική η περίπτωση της Merrill Lynch που επεξεργάζεται τρία σενάρια για το ελληνικό θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Ανάλογα με τις εξελίξεις και οι βραχυπρόθεσμες κινήσεις, καθώς όπως σημειώνει ο φίλτατος Μάνος Χατζηδάκης (ΠΗΓΑΣΟΣ ΑΧΕΠΕΥ)…πλέον είναι αργά για κάποιον να βγει από την αγορά και νωρίς για να μπει.

Ακολουθώντας την τεχνική πεπατημένη εμμένουμε στην προσέγγιση διορατικών αναλυτών & παικτών, πως οι 1.970 μονάδες είναι-μέχρι νεοτέρας- ένα κοινής αποδοχής σημείο αναφοράς (και ανάλογα στήριξης ή…αντίστασης) και οι 2.156 μονάδες η κορυφή-στόχος αυτού του κύκλου.

Στην περίπτωση, που οι πωλητικές θέσεις σε τράπεζες αυξηθούν τότε ο κλαδικός δείκτης θα κινδυνεύσει να υποχωρήσει χαμηλότερα των 2.118 και των 2.116 (χαμηλό 1/3) "μπαίνοντας σε περιπέτειες" καθώς θα πιεστεί ακόμη και χαμηλότερα των 2.000 μονάδων.

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αντιστοιχεί σε χαμηλές τιμές για παράδειγμα της Εθνικής Τράπεζας προς τα 13,5-13,1 ευρώ.

Κλειδί παραμένουν οι 1.970 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη, που σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση με αυξανόμενες συναλλαγές θα οδηγούσαν την αγορά προς την περιοχή των 1.860 μονάδων.

Με βάση αυτό το χειρότερο σενάριο θεωρούμε- προσώρας- σημείο στήριξης τις 1.970 που σε πιθανή ενίσχυση των αγοραστικών θέσεων θα μπορούσε να οδηγήσει το ΧΑ προς τις 2.050 μονάδες.

Στην περίπτωση, που η ειδησεογραφία από τις Βρυξέλλες και το Βερολίνο κλίνει υπέρ του ελληνικού θέματος τότε θα άξιζε ένα ποντάρισμα στην θετική προοπτική προσέγγισης της τιμής-στόχου προς τις 2.156 μονάδες.

Όλα αυτά άμεσα, καθώς οι ειδικοί θεωρούν κρισιμότερη την αυριανή ημέρα παρά την 25 η Μαρτίου ημέρα της Συνόδου Κορυφής (με κλειστό το ΧΑ) με την Παρασκευή να εκτιμάται πως θα είναι συνεδρίαση-ταμείο. Είτε για… πληρωμές είτε για…αναλήψεις. Για να δούμε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v