Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα spreads στέλνουν το ΧΑ κάτω των 2000 μονάδων

Πάνω τα spreads, κάτω οι μετοχές. Στο 3,30% η διαφορά απόδοσης του 10ετούς, έως 2,1% χαμηλότερα οι τράπεζες, "μάχη" με τις 2.000 για τη Σοφοκλέους. Κλειδιά οι 1.970 για ΓΔ και οι 980 μονάδες για FT 20.

Ανεβαίνουν τα…spreads, γλυστρούν χαμηλότερα οι χρηματιστηριακοί δείκτες. Τις 330 μονάδες βάσης έπιανε νωρίτερα η διαφορά απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, μέχρι τις 2.012 μονάδες υποχωρούσε ο Γενικός Δείκτης και έως τις 992 ο 20άρης.

Κίνηση απόλυτα συνυφασμένη των βραχυπρόθεσμων εξελίξεων, της κατάστασης που επικρατεί στο οικονομικο πολιτικό πεδίο που ωστόσο μέχρι τώρα δίνει την ζητούμενη κατ΄αρχήν επιβεβαίωση των στηρίξεων για τους κύριους δείκτες. Μένουν, προσώρας, οι 1.970 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη και οι 980 για τον FTSE 20 με την…τύχη της βραχυπρόθεσμης τάσης στα χέρια της γερμανίδας καγκελαρίου.

Εάν η "χαραμάδα" για συμφωνία, που αφήνουν ξανά οι γερμανοί διαφανεί περισσότερο οδηγώντας ενδεχομένως σε κάτι πιο χειροπιαστό τότε και το ΧΑ θα "αποκρυπτογραφήσει" ανάλογα τα μηνύματα. Μέχρι τώρα οι τράπεζες πιέζονται μέχρι 2,1% χαμηλότερα κρατούν όμως ακόμη τις 2.150 μονάδες.
 
Σχετικά με την πορεία των spreads και της κατάστασης που διαμορφώνεται και στην αγορά ομολόγων η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ τολμά καθώς "σε καμία περίπτωση δεν συμμερίζεται τον υπέρμετρο φόβο των επενδυτών και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει γρήγορα σταδιακή εξομάλυνση των επιτοκίων δανεισμού και διόρθωση του υπερτιμημένου ρίσκου που έχει τοποθετηθεί στην χώρα. Αργά ή γρήγορα τα «spreads» θα υποχωρήσουν σε πιο «δίκαια» επίπεδα που θα αντικατοπτρίζουν το πραγματικό αναλαμβανόμενο κίνδυνο".

Σε μεγάλο βαθμό συμμεριζόμαστε την ξεκάθαρη θέση της ομάδας του Μάνου Χατζηδάκη και της ΑΧΕΠΕΥ αλλά και όσων ανθρώπων της αγοράς φρονούν πως η παρτίδα δεν μπορεί να θεωρηθεί χαμένη από χέρι. Κατά συνέπεια συνεχίζουμε το ποντάρισμα στον επόμενο…joker που θα εμφανιστεί στο παιχνίδι. Στην περίπτωση, που σήμερα-αύριο αντέξουν οι 980 μονάδες θα ανεβάζαμε λίγο υψηλότερα το ποντάρισμα για τον FTSE 20 προς τις 1.015-1.020 μονάδες περιμένοντας κάτι σαφέστερο από το μέτωπο Βερολίνου-ΕΚΤ vs Νέας Υόρκης-ΔΝΤ.

Με αιχμή τις τράπεζες υποβοηθείται σε αυτή την φάση η πλαγιοκαθοδική κίνηση της αγοράς, το σταδιακό κλείσιμο θέσεων πώλησης και μία ενδεχόμενη αλλαγή τάσης για τη συνέχεια. Από αυτή την άποψη η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας παραμένει σηματωρός και παρά το ότι διορθώνει έως 2,6% θεωρούμε τα χαμηλά της 19/3 ως πρώτη στήριξη και σημείο αναφοράς.
 
Στα 14,12 ευρώ της Παρασκευής που με το σημερινό χαμηλό (στα 14,52 ευρώ) θα πρέπει να υπολογίζεται ως σχηματισμός άμυνας από όσους κινούνται βραχυπρόθεσμα. Στη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας οι συναλλαγές δεν είναι πολλές, μόλις ξεπερνούσαν τα πέντε εκατομμύρια ευρώ πριν από λίγο (11.15), ενώ από 1,9 και 1,5 εκατ. ευρώ είχαν γίνει σε ΔΕΗ και ΟΤΕ. Οι δύο μετοχές του 20άρη ακολουθούσαν αντίθετη πορεία με την Επιχείρηση χαμηλότερα στα 13,88 τον δε Οργανισμό κατά 0,8% υψηλότερα στα 9,15 ευρώ.

Σημαντική, έως και 2,9%, έφτανε η πίεση στις λοιπές τραπεζικές μετοχές με την Eurobank στα 6,30, την Alpha Bank στα 6,65 ευρώ ενώ χαμηλότερα κινούνταν Τραπεζα Κυπρου ( 4,57), Τράπεζα Πειραιώς (6,23), Marfin Popular (1,93 ευρώ). Η σχέση ανοδικών-καθοδικών σχεδόν στο 1 προς 2 με 25-28 μετοχές να αντιδρούν ανοδικά. Με βάση τον μέχρι τώρα τζίρο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ΓΕΚ/Τέρνα στα 5,21 ευρώ, η Ιλυδα στα 1,32 ευρώ από τις ελάχιστες που κινούνται κόντρα στο πτωτικό ρεύμα.

Ενδιαφέρουσα η συνέχεια, καθώς το ενδεχόμενο επιβεβαίωσης (ή όχι) των 1.970 για τον Γενικό Δείκτη και των 980 μονάδων για τον FTSE 20 εκτιμάται πως θα καθορίσει εν πολλοίς την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v