Ισχυρή πτώση με "εκβιαστικές" πωλήσεις

Έως τα όρια των 1.970 μονάδων έφτασε το "μίνι κραχ" του ΧΑ. Για εκβιαστικές πωλήσεις -ελλείψει αγοραστών- κάνουν λόγο χρηματιστηριακοί κύκλοι. Στις τράπεζες, ΟΠΑΠ και Τιτάνα οι μεγαλύτερες πιέσεις.

"Εκβιαστικές" πωλήσεις οδηγούν σε άτακτη υποχώρηση βασικούς δείκτες, μετοχές και την αγορά στα όρια των στηρίξεων-αντοχών της.

Χρησιμοποιούμε την έκφραση …εκβιαστικές γιατί ακριβώς με αυτήν επιχείρησε χρηματιστηριακός παράγοντας να αποτυπώσει το τι επιχειρείται στο ΧΑ σε αυτή την φάση της διόρθωσης.

Έως 4,8% χαμηλότερα οι τράπεζες, με την Εθνική να διορθώνει άτακτα κατά 5,2% στα 14,08 ευρώ, παρασύροντας τον μεν Ftse20 στις 973 μονάδες (-3,8%) και τον Γενικό Δείκτη στις 1.975 μονάδες. Ο…εκβιασμός έγκειται στην ταυτόχρονη, συντονισμένη κατοχύρωση θέσεων (αξίας χαμηλότερης των 55 εκατ. ευρώ στις 13.20) δεδομένης της απουσίας στοιχειώδους αγοραστικής διάθεσης και δυναμικής.

Κίνηση, που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα πρέπει να σχετισθεί με τις θέσεις ισχυρών παικτών στην αγορά Παραγώγων αλλά και της προσπάθειας προεξόφλησης μίας ενδεχόμενης αρνητικής εξέλιξης στο θέμα του ΔΝΤ-ΕΚΤ.

Το, ότι οι τράπεζες "ματώνουν" και σήμερα αλλά παρασύρονται χαμηλότερα μετοχές εταιρειών-σηματωρών (κυρίως η Βιοχάλκο, Μυτιληναίος, ΜΟΗ) παραπέμπει σε ευρύτερη "επίθεση" πωλητικών δυνάμεων σε μία αγορά απ΄όπου απουσιάζουν οι αγοραστές και κυρίως η διάθεση για αντίδραση.

Τουλάχιστον μέχρις ότου υπάρξουν πιο ξεκάθαρα μηνύματα από την γερμανική πλευρά, την ΕΚΤ και την ΕΕ. Ο δραματικός τόνος που δίνεται από όλο και περισσότερους κοινοτικούς παράγοντες δεν κάνουν τίποτε περισσότερο από το να οξύνουν το ήδη οξύτατο πρόβλημα, να ρίχνουν…λάδι στην φωτιά των κερδοσκόπων.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον είναι λογικό να καλλιεργείται άκριτα υποτιμητική φημολογία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τάδε όμιλος ή για το…κανόνι που ετοιμάζεται να…βαρέσει ο άλλος. Μύλος δηλαδή, που συντηρείται από όλο και περισσότερες πλευρές.

Είναι ενδεικτικό, πως η μετοχή της Εθνικής υποχωρούσε με μάλλον μέτριες συναλλαγές, ενώ και οι υπόλοιπες τραπεζικές υποχωρούσαν όχι τόσο λόγω υπερβάλλουσας προσφοράς όσο εξ αιτίας της περιορισμένης ζήτησης.

Από τις μετοχές εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης θεωρείται ενδεικτικό μέχρι το "γύρισμα" της ΓΕΚ/ Τέρνα που από τα 5,36 υποχώρησε έως τα 5,06 ευρώ.

Επίσης ενδεικτική είναι η ανατροπή της σχέσης ανοδικών καθοδικών καθώς το αρχικό 1 προς 2 έχει διευρυνθεί στο 1 προς 4, προ ολίγου. Μετοχές από τον ευρύτερο μικρομεσαίο χώρο, όπου μέχρι πρόσφατα, είχε επιχειρηθεί η συντήρηση δυνάμεων παρατηρείται πως αφήνονται εκ νέου στην ΄΄τύχη΄΄ τους, καθώς υποχωρούν έως 8% με συγκριτικά μετριότατες συναλλαγές.

Στις 1.980 μονάδες ο ΓΔ υποχωρώντας 3,4% με τον 20άρη στις 975 μονάδες δοκιμάζοντας πρακτικά… με τη μία τις στηρίξεις στις οποίες προσέβλεπαν αρκετοί αναλυτές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v