Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποντάροντας σε ευνοϊκότερες εξελίξεις

Στην προεξόφληση ευνοικότερων εξελίξεων πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης ποντάρουν οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Πιάνει τον πρώτο-στόχο των 2.050 μονάδων το ΧΑ με την Εθνική να πατά τα 15 ευρώ.

Το ποντάρισμα στο ουδέτερο έως θετικό σενάριο φαίνεται να επιλέγουν κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες.

Προς τα επίπεδα των 2.050 μονάδων αντέδρασε σταδιακά η αγορά (Γενικός Δείκτης) με τον FΤSE 20 να πιάνει τις 1.012 μονάδες, καθώς οι τράπεζες "παίρνουν μία ανάσα" προς τις 2.234 (2,7%). Κόστος κίνησης περί τα 20 εκατ. ευρώ (στις 11:00) δηλαδή εμφανώς περισσότερος τζίρος και αξία συναλλαγών από την χθεσινή ψυχρή αρχή για βασικούς δείκτες και μετοχές.

Καλοδεχούμενο, προφανώς, το θετικό δείγμα γραφής της αρχής, καθώς για τον Γενικό Δείκτη επιβεβαιώνεται η βραχυπρόθεσμη τάση επαναφοράς προς την ζώνη των 2.050 μονάδων, που αποτελούσε τον βασικότερο στόχο για σήμερα.

Με την Εθνική Τράπεζα να πιάνει και πάλι τα 15 ευρώ, ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες του κλάδου με την Eurobank στα 6,49 ευρώ, την Alpha Bank στα 6,87 ευρώ, την Τράπεζα Πειραιώς στα 6,40 ευρώ, την Marfin Popular στα 1,98 ευρώ, την Τράπεζα Κύπρου στα 4,70 ευρώ.

Αξια αναφοράς όμως η αντίδραση και άλλων μετοχών του 20άρη, της μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως επίσης της προσπάθειας μόχλευσης εισηγμένων (που ευνοούνται από την ειδησεογραφία).

Για παράδειγμα η μετοχή των ΕΛΠΕ αντιδρά κατά 4,4% στα 8,60 ευρώ με αυξημένες συναλλαγές, όπως επίσης ο Τιτάν στα 18,10 ευρώ. Υψηλότερα με καλό τζίρο, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων, η μετοχή της Alapis στα 0,45 ευρώ, στα 6,40 ευρώ τα ΕΧΑΕ και στα 4,74 ευρώ ο Μυτιληναίος.

Το κλίμα και η διάθεση των βραχυπρόθεσμων παικτών, εμφανέστερη σταδιακά μετά τα πρώτα 35-40 λεπτά της συνεδρίασης καθώς με συντονισμένες αγορές ωθούσαν τον Γενικό Δείκτη μέχρι 2,2% υψηλότερα, δηλαδή περνώντας οριακά το όριο των 2.050 μονάδων.

Μετά το χθεσινό άδειασμα, που από φίλους της στήλης είχε θεωρηθεί και αναφερθεί ως "εκβιαστικό" σειρά φαίνεται πως έχει ακόμη ένα ποντάρισμα. Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις και στοιχεία οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο και όσοι προεξοφλούν κάποιες ευνοικότερες εξελίξεις από το σημερινό-αυριανό πλούσιο παρασκήνιο, διαβουλεύσεις στα πέριξ των Βρυξελλών και του Βερολίνου.

Προσώρας κρατάμε την έστω οριακή υπέρβαση των 15 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής και την επιβεβαίωση του πρώτου (άμεσου) στόχου των 2.050 μονάδων. Και το πρώτο δείγμα γραφής είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικό…

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v