Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς επιβεβαίωση της ανοδικής τάσης

Την επιβεβαίωση της ανοδικής φοράς περιμένουν οι παράγοντες της αγοράς, ενώ αρκετές ενδείξεις συνηγορούν στη διαμόρφωση θετικότερων συνθηκών. Σε ανοδική τροχιά και σε ρόλο ”μοχλού” οι τράπεζες, τις εξελίξεις στον ΟΤΕ περιμένουν οι αναλυτές. Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα οι αλλαγές στο καθεστώς διαπραγμάτευσης για 19 μετοχές (χρονισμός).

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα επιβεβαιωθεί ή όχι η ανοδική φορά της αγοράς;

Το σύνολο των ενδείξεων, όπως καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα κυρίως όμως η ελπιδοφόρα συνεδρίαση της Πέμπτης φέρνουν στο προσκήνιο ως πιθανότερο το θετικό ενδεχόμενο.

Ο κλάδος ”μοχλός” όλων των αντιδράσεων της αγοράς, οι τράπεζες, από πέρυσι τον Απρίλιο, βρίσκεται σε διακύμανση κοντά στις υψηλές τιμές 52 εβδομάδων.

Οι εκθέσεις ξένων και Ελλήνων αναλυτών που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο, προσβλέπουν σε περαιτέρω ενίσχυση του κλάδου προς τις 4.885 μονάδες.

Από τεχνικής πλευράς το περιθώριο ενίσχυσης κατά 4,5% του τραπεζικού δείκτη αποδίδεται στην ταχύτατη αντίδραση των επενδυτών στην περίπτωση των Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Τα αντανακλαστικά, κυρίως των ξένων, είναι άμεσα, απορροφούν την όποια προσφορά εκδηλώνεται με αφορμή την αποκοπή μερίσματος και εκτιμούν πως ανάλογη θα είναι η συμπεριφορά της Εθνικής.

Οι ξένοι, που ουσιαστικά κανονίζουν τα της αγοράς μας, έχουν ενισχύσει ακόμη περισσότερο στο 41,5% τη συμμετοχή τους σε μετοχές του FTSE-20.

Στην περίπτωση του ομίλου δε ”παίζει” ισχυρά το ενδεχόμενο διανομής δωρεάν μετοχών κατά το πρότυπο της Alpha Bank.

Στις ΔΕΗ, 3Ε, Τιτάν, Ελληνική Τεχνοδομική έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το αγοραστικό ενδιαφέρον και η παρουσία των ξένων.

Έκθεση της HSBC για τον Τιτάνα θέτει ως τιμή-στόχο τα 41 ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή της μετοχής έχει διαμορφωθεί στα 36,68, της δε προνομιούχου (που αποδίδει το ίδιο μέρισμα με την κοινή) η τιμή διαμορφώνεται στα 28,78 ευρώ.

Σε ενδεχόμενη κίνηση των τραπεζών και με δρομολογημένες πλέον τις εξελίξεις στον ΟΤΕ - CosmΟΤΕ, είναι πιθανότατη η ”ανταπόκριση” ενός σημαντικού τμήματος της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδείξεις έχουν δοθεί αρκετές, για τίτλους που εμφανίζουν αύξηση της εμπορευσιμότητας και ενίσχυση της φοράς.

Στα 3,90 ευρώ η ΕΛΤΕΧ, στα 3,94 ευρώ η ΕΠΑΤΤ, ”θέτουν” ως στόχο την υπέρβαση των 4 ευρώ.

Ανοδική φορά διαγράφεται στις μετοχές των Χατζηιωάννου (2,58 ευρώ), Φουρλής (4,08 ευρώ), Μινωικές Γραμμές (2,14 ευρώ), Delta Singular (1,95 ευρώ), Εμφασις (3,84 ευρώ), Μηχανολογιστική (1,55 ευρώ), Τεγόπουλοw (3,22 ευρώ), ΔΟΛ (3,66 ευρώ), Αλουμίνιον Ελλάδος (15,10 ευρώ), Ρόκας (5,30 ευρώ), Εlmec (2,56 ευρώ), Μυτιληναίος (5,16 ευρώ), Προμότα (1,10 ευρώ), Σαράντης (4,28 ευρώ), Κωτσόβολος (4,78 ευρώ), Κορασίδης (1,89 ευρώ), Εθνική Ακινήτων (3,66 ευρώ) και σε αρκετές ακόμη μετοχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v