Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μοχλός (νέας) αισιοδοξίας οι τράπεζες

Για μία ακόμη φορά ο τραπεζικός κλάδος επανέρχεται στο επίκεντρο της προσοχής, αναζωπυρώνοντας τις προσδοκίες για κίνηση προς τις 2.500 μονάδες. Οι προβλέψεις για την κερδοφορία α’ τριμήνου είναι άκρως θετικές, η συμπεριφορά των τίτλων που έκοψαν το μέρισμα κρίνεται άκρως ικανοποιητική, ενώ επίκειται η ολοκλήρωση των διοικητικών αλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Με προϋποθέσεις ικανές να οδηγήσουν την αγορά προς την ”αντίσταση” των 2.462 μονάδων, θα ξεκινήσει χρηματιστηριακά η ερχόμενη εβδομάδα. θα πρόκειται για ένα κύκλο τεσσάρων συνεδριάσεων που ως αφετηρία έχει τις 2.451,72 μονάδες, και ως λήξη το ”κλείσιμο” της σειράς παραγώγων μηνός Απριλίου.

Σε εβδομαδιαία απόδοση ο Γενικός Δείκτης σε τέσσερις συνεδριάσεις ενισχύθηκε κατά 3,33% και η μόνη επιφύλαξη που διατηρούν ορισμένοι για τη συντήρηση της τάσης, αφορά στην περιορισμένη συναλλακτική δραστηριότητα.

Πράγματι ο τζίρος ήταν περιορισμένος, καθώς σε δύο συνεδριάσεις υπερέβη τα 120 εκατ. ευρώ (την Τρίτη και την Πέμπτη) πλην όμως, λόγω των ημερών, θεωρούνται ικανοποιητικές.

Από τεχνικής πλευράς για να ενδυναμωθεί η φορά αντίδρασης κυρίως του FTSE 20, απαιτείται ενίσχυση των συναλλαγών σε επίπεδο, άνω από τα 150 εκατ. ευρώ.

Εάν κρίνουμε από τη σειρά θετικών εκθέσεων ελληνικών και ξένων οίκων για τον τραπεζικό κλάδο, το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.

Άλλωστε, μετά τις Eurobank, Π&Κ, το διεθνή οίκο Fitch, προστέθηκε και η Εγνατία ΑΧΕ, η οποία με έκθεσή της προβλέπει αύξηση κατά 23% στα κέρδη των πέντε ισχυρότερων τραπεζικών ομίλων κατά το πρώτο τρίμηνο.

Από τεχνικής πλευράς, μεταξύ των 2.439,5 και 2.462,8 μονάδων, έχει διαμορφωθεί ένα ”καθοδικό κενό” το οποίο άμεσα θα πρέπει να καλυφθεί στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Για να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει η μετοχή της Alpha Bank να κινηθεί προς την ”αντίσταση” των 27 ευρώ, της Εθνικής προς τα 24 ευρώ, της Eurobank προς τα 17,7 ευρώ, της Πειραιώς πέραν των 10 ευρώ, και της Εμπορικής προς τα 21 ευρώ.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο και τις αγορές στους συγκεκριμένους τραπεζικούς τίτλους, που εντάθηκαν προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, το θετικό ενδεχόμενο έχει σημαντικές πιθανότητες ευόδωσης.

Προσεκτικές ήταν και οι τοποθετήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, καθώς χθες οι συναλλαγές έφθασαν στα 571.000 τεμάχια, η δε τιμή ενισχύθηκε προς τα 11,68 ευρώ.

Ανάλογο ήταν και το ενδιαφέρον (περίπου 212.000) για την Cosmote που με κέρδη 1,92% έφθασε στα 12,74 ευρώ. Στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, εύλογα οι παράγοντες της αγοράς ”ποντάρουν” στις επικείμενες διοικητικές αλλαγές και λαμβάνουν ανάλογα θέσεις.

Θα πρέπει επίσης να προσεχθεί η σημαντική κατά 2,60% ενίσχυση της ΔΕΗ προς τα 22,06 ευρώ και η αντίδραση του Τιτάνα προς τα 36,68 ευρώ.

Με βάση τις εκθέσεις των χρηματιστηριακών, που αναμφίβολα δημιουργούν κλίμα εν αναμονή της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου, διαμορφώνουν τάση και καθιστούν για πολλοστή φορά τον κλάδο μοχλό αντίδρασης.

Το εάν θα ακολουθήσει και σε ποια έκταση η μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, είναι ένα θέμα που αφορά σε επιμέρους εταιρίες, επιλογές.

Μεσοπρόθεσμα, και με την προϋπόθεση πως θα επιτευχθεί η υπέρβαση των 2.462 μονάδων, επανερχόμεθα στο ουσιαστικό ”στοίχημα” της αγοράς, το οποίο αφορά στο ενδεχόμενο (και το περιεχόμενο) της προσέγγισης των 2.500 μονάδων.

Ας μη διαφεύγει επίσης της προσοχής μας, πως ισχυρές χρηματιστηριακές εκτιμούν πως στην αγορά ”χρωστούν” ακόμη ένα υψηλό –πάνω από τις 2.551 μονάδες- προς το τελευταίο όμως τρίμηνο της χρήσης.

Κατά συνέπεια, προέχει η εδραίωση της ανοδικής τάσης μέσω της ενίσχυσης των συναλλαγών, κάτι που θα επιτευχθεί μέσω της ενεργότερης συμμετοχής των ξένων. Για του λόγου το αληθές υπενθυμίζεται πως ακόμη και τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, οι ξένοι ”πηγαινοερχόταν” στη χώρα μας.

Στις 7/4 πραγματοποιήθηκαν τα πέντε πακέτα στη μετοχή της Motor Oil, ενώ εμφανής ήταν οι τοποθετήσεις των ξένων στις μετοχές των Eurobank, ΟΤΕ, ΔΕΗ και λιγότερο Τιτάν, Coca Cola 3E.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, που ξεκινά ουσιαστικά ο δεύτερος κύκλος αλλαγών στη διοίκηση οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έρχονται και πάλι κλιμάκια ξένων (άμεσα της UBS) για σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες και εκπροσώπους συγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, ο FTSE/ASE 20 έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 3,51%, ενώ στο 3,01% ανήλθαν τα κέρδη του FTSE/ASE mid 40. Άνοδο κατά 3% κατέγραψε και ο FTSE/ASE Small Cap 80, ενώ ο FTSE/ASE 140 κινήθηκε υψηλότερα κατά 3,41%.

Οι τράπεζες ενισχύθηκαν κατά 3,79%, ο βιομηχανικός κλάδος κατέγραψε κέρδη 3,54%, ενώ και αυτός της πληροφορικής σημείωσε άνοδο 3,71%. Ο κλάδος της παράλληλης αγοράς έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,54%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο στη διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε το κοινό της Κορφίλ (+29,41%), ενώ ακολούθησε η Πήγασος με κέρδη 22,58%. Στο 19,71% ανήλθαν τα κέρδη της ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, ενώ κέρδη 17,91% σημείωσε η Ναυτεμπορική, και 17,76% το προνόμιο της Κορφίλ.

Αντίθετα, απώλειες της τάξης του 12,36% κατέγραψε η Ελβιεμέκ, κατά 11,11% υποχώρησε το προνόμιο του Ομίλου Ιντεάλ, και κατά 10,26% η κοινή μετοχή της εταιρίας.

Οι Μύλοι Κεπενού κατέγραψαν απώλειες 8,81% και η Euromedica υποχώρησε 8,37%.

Υ.Γ. Καλά να περάσετε και να έχουμε, προπάντων, την υγειά μας. Καλή Ανάσταση σε όλους μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v