Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Αν δεν μπορούν οι τράπεζες, δεν μπορεί η αγορά

Στις τράπεζες εναποθέτουν για μια ακόμη φορά τις προσδοκίες τους όσοι εκτιμούν πως η αγορά ”χρωστά” μια κίνηση προς τις 2.522 μονάδες. Πλην, όμως, η επιφυλακτικότητα και η αδιαφορία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της αγοράς, η οποία χωρίς ειδήσεις περιορίζεται σε βραχυπρόθεσμες κινήσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην αποτελεσματικότητα της έκθεσης που δημοσίευσε η UBS για τις τράπεζες εναποθέτουν τις προσδοκίες τους όσοι εκτιμούν πως η αγορά έχει περιθώριο να κινηθεί προς τις 2.522 μονάδες.

Το ενδεχόμενο καταγραφής νέας ”υψηλής” τιμής δεν έχει αποκλειστεί από ορισμένους –πλην όμως λιγότερους– επενδυτές και διαχειριστές. Βέβαια, η κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών, η αδυναμία του τραπεζικού κλάδου να αντιδράσει, παρά το θετικότατο έναυσμα που έδωσε ο όμιλος της Εθνικής, ενισχύουν μέχρι στιγμής τους πιο επιφυλακτικούς.

Σ’ αυτή τη συγκυρία ο διεθνής οίκος (UBS) αναθεωρεί την τιμή-στόχο στα 26,5 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής, τη στιγμή που η τρέχουσα τιμή της ξεπερνά οριακά τα 23 ευρώ (23,02 ευρώ).

Όπως σημείωναν δύο – τρεις χρηματιστές, εντολές αγοράς ικανές να αναστρέψουν θεαματικά την τάση και να ταράξουν το νωχελικό κλίμα των ημερών δεν έχουν δοθεί από ξένους πελάτες τους.

Αναμένουν δε, οι ίδιοι παράγοντες, τη θέση και άλλων ξένων οίκων, ενώ εκτιμούν πως μεσοπρόθεσμα ορισμένα ιδρύματα θα μπορούσαν πράγματι να ωφεληθούν από την αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων τους.

Μετοχές ικανές να στηρίξουν τον FTSE-20, κατά συνέπεια τον Γενικό Δείκτη, θεωρούνται οι ΟΤΕ, CosmΟΤΕ, Γερμανός, 3Ε, ΟΠΑΠ, ενώ για τη ΔΕΗ οι εκτιμήσεις και οι απόψεις διίστανται.

Ενδιαφέρον όμως φαίνεται να παρουσιάζει μια κατηγορία εταιριών που διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία οι οποίες μεσοπρόθεσμα θα μπορούσαν να αποκτήσουν υπεραξίες.

Για σήμερα ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές του ομίλου Intracom - λόγω της διαδικασίας εγγραφών της Intramet- οι 3Ε, Καρδασιλάρης, ΔΟΛ, Ιατρικό, ΚΑΕ, ΕΧΑΕ, Γρηγόρης, Μηχανική, Χατζηιωάννου, Βασιλόπουλος, Κύπρου, Αττικής.

Τα ομολογουμένως εντυπωσιακά κέρδη της Λευκωσίας, χθες, δεν αποκλείεται να κρατήσουν για λίγο ακόμη ενεργό το ενδιαφέρον για βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε συγκεκριμένους τίτλους, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου. Ενδεχομένως και λίγων εταιριών που δραστηριοποιούνται στη Μεγαλόνησο.

* Τα reports των ΑΧΕ για τη σημερινή συνεδρίαση δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v