Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο γνωστό ”δρομολόγιο” η αγορά;

Θα χρειαστούν τουλάχιστον οι συνεδριάσεις της Δευτέρας, Τρίτης προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση στη Σοφοκλέους. Ωστόσο οι διαχειριστές εκτιμούν ότι η αγορά θα κινηθεί στο εύρος των 2.415-2.500 μονάδων, εξέλιξη που διευκολύνει το ομαλό ”κλείσιμο” των θέσεων στο ΧΠΑ.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Θα χρειαστούν τουλάχιστον οι συνεδριάσεις της Δευτέρας, Τρίτης προκειμένου να αποσαφηνιστεί η βραχυπρόθεσμη τάση. Από τεχνικής πλευράς, ο Γενικός Δείκτης παραμένει εντός του εύρους 2.461-2.470 μονάδων, αλλά με καθαρές συναλλαγές περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Για αυτό το λόγο και η χθεσινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε περισσότερο διαδικαστικού παρά ουσιαστικού χαρακτήρα. Σε ό,τι αφορά στις ενδείξεις, εμφανίζονται μοιρασμένες σε θετικές και αρνητικές. Συμπεριλαμβάνονται η διεύρυνση των επιλογών κυρίως από πλευράς ξένων διαχειριστών (με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση των Cosmote, ΕΧΑΕ και Μαϊλλη).

Η σχετικά περιορισμένη προσφορά που εκδηλώθηκε στις μετοχές των Εθνικής, Alpha, η αντίδραση μετοχών όπως οι Άκτωρ και ΕΛΤΕΧ. Η μετοχή της Ελληνικής Τεχνοδομικής με 118.650 τεμάχια, ενισχύθηκε κατά 1,4% στα 4,36 ευρώ, του δε Άκτωρα κατά 2,95% στα 4,88 ευρώ.

Η αντίδραση μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 20 διαμορφώνει ένα πλαίσιο ασφαλείας τόσο για τον συγκεκριμένο δείκτη όσο και για τον Γενικό. Βασική αρνητική έναρξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η βραχύβια αντίδραση της μετοχής της Εθνικής, που μετά από δύο θετικές συνεδριάσεις ”γύρισε” στα 23,02 ευρώ με συναλλαγές 420.767 τεμαχίων.

Η δε μετοχή της Alpha, υποχώρησε κατά 1,35% με συναλλαγές 341.955 τεμαχίων, στα 24,82 ευρώ. Η αδυναμία των συγκεκριμένων τραπεζικών μετοχών να κρατήσουν τα χρηματιστηριακά τους κέρδη την περίοδο που ανακοινώνουν τα ομολογουμένως εντυπωσιακά αποτελέσματα χρήσης 2003, αποτελεί ανασταλτικό, μέχρι στιγμής, παράγοντα.

Ενισχύει δε την εκτίμηση εκείνων των χρηματιστών που επιμένουν ότι για τις επόμενες ημέρες δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές διακυμάνσεις πέραν του εύρους 2.415-2.500 μονάδων.

Μια διακύμανση που διευκολύνει και το ομαλό ”κλείσιμο” των θέσεων σε συμβόλαια μηνός Φεβρουαρίου, στην αγορά παραγώγων. Δεδομένου ότι η σειρά Φεβρουαρίου λήγει την ερχόμενη Παρασκευή, δεν θα πρέπει να αναμένονται σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ υποκείμενης και αγοράς παραγώγων.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,71%. Αντίστοιχη, στο 0,76%, ήταν και η άνοδος του δείκτη FTSE/ASE 20, ενώ ο FTSE/ASE 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,62%.

Υψηλότερα ήταν τα κέρδη για τον FTSE/ASE 80, που διαμορφώθηκαν στο 1,18%.

Όσον αφορά στους επιμέρους κλάδους, αυτός των τραπεζών κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,86%, ενώ ο κατασκευαστικός σημείωσε άνοδο 1,56%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v