Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σοφοκλέους και εκλογές!

Τώρα που ο κ. Μάνος πήγε στο ΠΑΣΟΚ και ο νεοφιλελευθερισμός εκπροσωπείται από τον κόμμα του κ. Παπανδρέου, εμείς θα είμαστε πολύ αριστεροί αν ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία; Κι εν πάση περιπτώσει, τι έχει να περιμένει η Σοφοκλέους από τα δύο μεγάλα κόμματα; Γιατί θα πρέπει να τους ψηφίσουμε δίχως να διαπραγματευτούμε τη στάση μας ως επενδυτές;

Σοφοκλέους και εκλογές!
Τώρα που ο κ. Μάνος πήγε στο ΠΑΣΟΚ και ο νεοφιλελευθερισμός εκπροσωπείται από τον κόμμα του κ. Παπανδρέου, εμείς θα είμαστε πολύ αριστεροί αν ψηφίσουμε Νέα Δημοκρατία;

Κι εν πάση περιπτώσει, τι έχει να περιμένει η Σοφοκλέους από τα δύο μεγάλα κόμματα; Γιατί θα πρέπει να τους ψηφίσουμε δίχως να διαπραγματευτούμε τη στάση μας ως επενδυτές;

Η Σοφοκλέους αποτέλεσε στο παρελθόν μία τραυματική εμπειρία για τα δύο μεγάλα κόμματα. Επιχείρησαν να κερδίσουν ψήφους αντιμετωπίζοντας την κεφαλαιαγορά όπως ακριβώς και την αγορά ζαρζαβατικών του Ρέντη.

Αδυνατούσαν να αντιληφθούν ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι εξ ορισμού το πεδίο δράσης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και ότι η μόνη δεκτή θρησκεία και ιδεολογία στις αγορές είναι το κέρδος.

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν δεν φάνηκε να ήταν αρκετά για να μάθουν τα κομματικά επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων κάτι περισσότερο για τη Σοφοκλέους. Αποφεύγουν δε κάθε ουσιαστική συζήτηση για το χρηματιστήριο, όπως ο διάολος το λιβάνι.

Οι μεν γιατί φοβούνται ότι θα προβάλουν άθελά τους και πάλι ένα εχθρικό προσωπείο για την αγορά, οι δε γιατί ο κόσμος θα θυμηθεί τις ”ταρζανιές” της προεκλογικής περιόδου του 2000.

Θα ήμασταν ευτυχείς ως επενδυτές αν υπήρχε μία διαφορετική θεώρηση για την αγορά από τα δύο μεγάλα κόμματα. Αν ακούγαμε δηλώσεις υποστήριξης προς τους κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Δεν θέλουμε να μας υποσχεθούν ότι με τα χρήματα του Δδημοσίου θα αγοράσουν τις μετοχές μας σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Θέλουμε, όμως, μία δήλωση αποκατάστασης του κύρους της αγοράς, της μεγάλης σημασίας της για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας. Η δικαιολογία που χρησιμοποιείται ”ανεπίσημα” για την απουσία διαλόγου γύρω από τα θέματα της κεφαλαιαγοράς είναι ότι η Σοφοκλέους δεν πρέπει να εμπλακεί στα γρανάζια της κομματικής αντιπαράθεσης.

Και η αλήθεια είναι ότι το τελευταίο πράγμα που θα θέλαμε να δούμε είναι το χρηματιστήριο ”μαρμαρένια αλώνια”, όπου οι δύο μονομάχοι θα κτυπιόντουσαν ανελέητα μεταξύ τους και μέχρι τελικής πτώσης. Δεν ζητούμε αντιπαράθεση για το ποιος είναι ο καλός και ποιος ο κακός.

Θέσεις θέλουμε να ακούσουμε για το πώς θα γίνει η Σοφοκλέους ελκυστική για επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εκτός και αν δεν πιστεύουν σ’ αυτή την προοπτική, οπότε και πάλι η σιωπή είναι χρυσός.

Μία σύγχρονη οικονομία, πάντως, θέλει ένα σύγχρονο και δυναμικό χρηματιστήριο. Και χρειάζονται ικανοί άνθρωποι, οι οποίοι να πιστεύουν στο όραμα μιας ισχυρής Σοφοκλέους. Άνθρωποι γεμάτοι θέληση να κάνουν το όραμα πραγματικότητα.

Το επόμενο ερώτημα είναι αν υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι μέσα στα στενά κομματικά όρια των δύο μονομάχων, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v