Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραπωλησίες στις 2.400 μονάδες

”Πάρε δώσε” με τις 2.400 μονάδες καταγράφει ο Γενικός Δείκτης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις για προσεχτική εναλλαγή θέσεων, μερική ρευστοποίηση κερδών, εισροή νέων κεφαλαίων και περιορισμένης έστω αφύπνισης ορισμένων μικροεπενδυτών. Όλα αυτά με αυξημένες συναλλαγές.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Πέριξ των 2.400 μονάδων κυμαίνεται ο Γενικός Δείκτης. Με συναλλαγές περίπου 65 εκατ. ευρώ την 1η ώρα κατά 15 εκατ. δηλαδή λιγότερες των χθεσινών.

Αυτό που μέχρι στιγμής διαπιστώνεται είναι μία προσπάθεια να ”κρατηθεί” η αγορά στο εύρος των 2.385-2.400 όπου για περίπου 45 λεπτά πραγματοποιούνται αγορές – πωλήσεις περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Προφανώς πρόκειται για εναλλαγή θέσεων με προσεχτική και επιλεκτική κατοχύρωση βραχυπρόθεσμων κερδών.

Για παράδειγμα η μετοχή του ΟΤΕ έχει υπερβεί 2 φορές τα 12 ευρώ με τους πωλητές να εμφανίζονται στα 12,06 ενώ οι αγοραστές κάνουν εμφανή την παρουσία τους από τα 11,94 ευρώ.

Πέραν δηλαδή της εναλλαγής αγοραστών – πωλητών, καταγράφονται και μικρά ενδοσυνεδριακά κέρδη όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει και στην περίπτωση της Alpha Bank.

Παρατηρείται πως οι δεικτοβαρείς μετοχές, με σημαντικά κέρδη στις τελευταίες μία – δύο εβδομάδες κινούνται σε εύρος διακύμανσης του 1%. Αυτό εξυπηρετεί και τους πωλητές και τους αγοραστές αλλά και τους παίκτες της αγοράς παραγώγων.

Όπως από χθες έχει σημειωθεί το ζητούμενο για την αγορά είναι η απορρόφηση των σημαντικών κερδών που έχουν καταγραφεί τις τελευταίες 7 θετικές συνεδριάσεις. Η συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα τιμών, η είσοδος νέων κεφαλαίων (από χθες άρχισαν να κινούνται κάπως και οι μικροεπενδυτές) προκειμένου να οδηγηθούμε σταθερά υψηλότερα των 2.420 μονάδων.

Μέχρι στιγμής οι πτωτικές μετοχές είναι περισσότερες των ανοδικών, με επιλεγμένες τις όποιες κινήσεις στη μεσαία-χαμηλή κεφαλαιοποίηση. Αγοραστές εμφανίζονται στα 4,12 ευρώ του Βερνίκου, στα 5,26 του ΔΟΛ, στα 2,18 της Ελβάλ, στα 0,74 της Έμπεδος ή στα 4,36 των Επιχειρήσεων Αττικής.

Μικρά κέρδη εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΥΑΠΣ, Ιντρακόμ Κατασκευές, Sanyo, ενώ υψηλότερη απόδοση εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΧΑΕ, Κεραμνίον Αλλατίνη, Καρβασιλάρη, Κορασίδη, Quality, Medicon και ορισμένων ακόμη.

Από τεχνικής πλευράς θα πρέπει να προσεχθεί η υπέρβαση και των 25 ευρώ για τη μετοχή της Alpha Bank, με εντολές αγοράς μάλιστα στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται να κατοχυρώνει τα 12 ευρώ ο ΟΠΑΠ, τα 10,05 ευρώ η Πειραιώς και τα 7 ευρώ η ΕΧΑΕ.

Όπως όλα δείχνουν και στη σημερινή συνεδρίαση οι συναλλαγές θα ξεπεράσουν κατά πολύ το στόχο που είχε τεθεί (180 εκατ. ευρώ), ενώ ζητούμενο για το Γενικό Δείκτη είναι η σταθεροποίησή του στο προαναφερθέν εύρος των 15-20 μονάδων (2385 -2400 -2405 μονάδες).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v