Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπόθεση νέας ανόδου η συσσώρευση

Σταθεροποίηση γύρω από τις 2.380 μονάδες είναι το ζητούμενο για την αγορά, προκειμένου να απορροφηθεί η εντυπωσιακή άνοδος των τελευταίων 3 συνεδριάσεων. Συν τω χρόνω οι πολιτικές εξελίξεις και οι θετικές εκθέσεις οίκων θέτουν και πάλι πιο ψηλά τον πήχη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η διασαφήνιση των πολιτικών εξελίξεων σε συνδυασμό με τη δημοσιοποίηση νέων θετικών εκθέσεων μπορούν να ανεβάσουν σε υψηλότερα επίπεδα τον πήχη της Σοφοκλέους.

Είναι σαφές ότι η οριστικοποίηση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών αίρει και τις τελευταίες επιφυλάξεις, που υπήρχαν στην αγορά.

Παράλληλα, η έκθεση της Εγνατίας ΑΧΕ, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα δίνει σαφή έμφαση και πάλι στον τραπεζικό κλάδο. Έτσι δεν αποκλείεται στις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις να μετακινηθεί ρευστότητα από βραχυπρόθεσμες κερδοφόρες θέσεις στον ΟΤΕ και την Cosmote στις Εθνική, Alpha, Eurobank και Πειραιώς.

Σύμφωνα με την έκθεση της Εγνατίας δίνεται τιμή στόχος για την AlphaΒank στα 29 ευρώ, στα 24,5 για την Εθνική Τράπεζα, τα 17,60 ευρώ για την Eurobank. Τιμές που λίγο πολύ συγκλίνουν με τον στόχο που πρόσφατα έθεσε η UBS.

Φαίνεται πως οι ισχυροί παίχτες ξένοι και εγχώριοι δίνουν ιδιαίτερη προσοχή προς μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Η δυναμική ανόδου στα βαριά διαχέεται εν μέρει στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς ο ΜΚ 40 ενισχύεται κατά 0,7% έναντι 1,1 του FTSE-20. Μικρότερη είναι η άνοδος για τον SC-80 (+0,21%)

Η σχέση ανοδικών –πτωτικών διαμορφώνεται στις περίπου 140 προς 170 μετοχές με αρκετές μετοχές της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης να έχουν απολέσει μέρος των αρχικά σημαντικότερων κερδών τους. Από πλευράς συναλλαγών και ενδιαφέροντος ξεχωρίζουν: Τράπεζα Κύπρου, (2,56 ευρώ), Altec (0,94 ευρώ), Ιnformatics (1,65 ευρώ), Sanyo (1,9 ευρώ), Compucon (1,52 ευρώ), Ευρωφάρμα (2,38 ευρώ) και Κλωνατέξ (3,70 ευρώ).

Αυτό που χρειάζεται άμεσα, μετά το πρόσφατο ράλι των 3 ημερών, είναι η σταθεροποίηση της αγοράς σε επίπεδα γύρω από τις 2.380 μονάδες.

Η αφομοίωση των όποιων κερδών, η ολοκλήρωση της συσσώρευσης στον τραπεζικό κλάδο και η μεταφορά κεφαλαίων που θα αποτελέσει το καύσιμο για την επόμενη άνοδο, δηλαδή την αντίδραση του γενικού δείκτη και πέραν των 2.420.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v