Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δυνατό ”φορτσάρισμα” στη Σοφοκλέους

Το στοίχημα της Σοφοκλέους -με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις -”παίζουν” οι ξένοι επενδυτές με αυστηρά επιλεγμένες αγορές σε μετοχές της Cosmote, ΟΤΕ και τραπεζών, που οδηγούν την αγορά προς τις 2.400 μονάδες. Ακολουθούν οι έλληνες με αποτέλεσμα την εκτίναξη των συναλλαγών. Με ηπιότερο ρυθμό η άνοδος στα ”μεσαία”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στα χέρια των ξένων η άνοδος με τους Έλληνες, ως συνήθως, να ακολουθούν. Αιφνιδιαστική η παρέμβαση σχεδόν αποκλειστικά ξένων αγοραστών με εντολές σε Cosmote και ΟΤΕ ενισχύουν την ούτως ή άλλως ανοδική φορά και υποχρεώνουν τους ημεδαπούς διαχειριστές να ακολουθήσουν, ασθμαίνοντας.

Όπως σημείωνε στέλεχος κορυφαίας χρηματιστηριακής αρχικά οι 9 στις 10 εντολές που οδήγησαν στο +8% τη μετοχή της Cosmote, δόθηκαν αποκλειστικά από ξένους διαχειριστές. Oι δικοί μας ακολούθησαν.

Eίναι επίσης χαρακτηριστική η επισήμανση του ίδιου παράγοντα ο οποίος σημείωνε πως ”οι δικοί μας που σνόμπαραν στα 10 ευρώ τη μετοχή του ΟΤΕ σπεύδουν τώρα να αγοράσουν προς τα 12 ευρώ”.

Eντολές όμως αγοράς, κατά κύριο λόγο από ξένους, δίνονται σε όλες τις βασικές δεικτοβαρείς μετοχές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha). H κίνηση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αντίδραση του δείκτη προς 2.380 μονάδες, περιοχή κρίσιμη, όπως είχε χαρακτηριστεί και στο προηγούμενο μας σχόλιο.

H ουσία είναι πως συντρέχουν λόγοι ενός ”γρήγορου περάσματος των ξένων από την ελληνική αγορά, κυρίως λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων και λόγω της υψηλής μερισματαπόδοσης που παρουσιάζουν συγκεκριμένες μετοχές του FTSE-20.

Tο... θερμό κλίμα στα ”βαριά”, εν μέρει έχει μεταφερθεί-διαχυθεί προς μετοχές εταιρειών χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης. Προς τα 0,70 ευρώ αντιδρά η μετοχή της Έμπεδος, η Ιντρακόμ Κατασκευές προς 1,8 ευρώ, η Κεραμία Αλλατίνη προς 4,5 ευρώ, η Λάμψα στα 7,5 ευρώ, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μετοχές των Μινωικών, Μπενρουμπή, ΟΛΠ και ορισμένων ακόμη.

Για την επόμενη ώρα απαιτείται η διάσπαση και συντήρηση του δείκτη υψηλότερα των 2.380 μονάδων προκειμένου να βεβαιωθούμε για τη δυνατότητα προσέγγισης των 2.420 μονάδων, όπου έχει διαμορφωθεί η πρώτη μακροπρόθεσμη περιοχή αντίστασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v