Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επάρκεια καυσίμων στην αγορά

Η ρευστότητα που θα διοχετευθεί από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη του ΟΤΕ και πάλι προς τις τράπεζες μπορεί να αποτελέσει το ”καύσιμο” συνέχισης της ανόδου της Σοφοκλέους. Πόσο μάλλον που για την αγορά επιλύεται η εκκρεμότητα της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμη όσο και ”πονηρή” η σημερινή συνεδρίαση. Οι πολιτικές εξελίξεις και ειδικότερα η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών σε μεγάλο βαθμό, θα διαμορφώσουν, τη μεσοπρόθεσμη τάση.

Κατά πόσον δηλαδή η αγορά μπορεί να κινηθεί υψηλότερα και των 2.420 μονάδων προσεγγίζοντας την επόμενη περιοχή-στόχο των 2.480-2.500. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει στις τραπεζικές μετοχές να εξαντληθούν τα περιθώρια ανόδου, όπως τα εκτιμούν ξένοι και εγχώριοι αναλυτές και ειδικότερα η UBS.

Είναι εφικτή η προσέγγιση των 25 ευρώ για την μετοχή της Εθνικής ή η επίτευξη των τιμών-στόχων για τις Alpha, Eurobank, Πειραιώς και Εμπορική. Είναι προφανές πως η επόμενη ανοδική αντίδραση, θα στηριχθεί και πάλι στις δεικτοβαρείς τραπεζικές μετοχές, μόλις ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση ανόδου για τη μετοχή του ΟΤΕ προς τα 11,8 – 12 ευρώ.

Η ρευστότητα που κυκλικά μεταφέρεται αυτές τις μέρες από τις τράπεζες προς τον ΟΤΕ θ’αρχίσει να επιστρέψει σταδιακά και πάλι προς τις Εθνική, Alpha και λοιπές τραπεζικές δυνάμεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση μεμονωμένων τίτλων για τις οποίες υπάρχει επιχειρηματικό ή άλλο τι ενδεχόμενο. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Hyatt όπου εκτός της απρόσκοπτης διάθεσης του ποσοστού 16,67%, στην αγορά ”παίζεται”, η επικείμενη ένταξη της μετοχής στον FTSE 20 (στη θέση της Vodafone/Panafon).

Η ρευστότητα όμως διοχετεύεται σε μετοχές εταιριών όπως είναι τα ΚΑΕ, Μαΐλλης, Χατζηιωάννου, ΕΧΑΕ, ΔΟΛ, Εθνική Ακινήτων και ορισμένες ακόμη.

Στην περίπτωση που η αγορά σήμερα συνεχίσει την άνοδό της, προκειμένου να ολοκληρωθεί η τρέχουσα φάση αντίδρασης, προς τις 2.380 μονάδες, τότε θεωρείται πιθανότατη η περαιτέρω ενεργοποίηση επενδυτικών σχημάτων στον χώρο της μεσαίας – χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προσεχθούν όπως οι Αθηνά, ΛΑΝΤΕΚ, Νάουσα, Παρνασσός, Ευρωφάρμα, Ξιφίας, κα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v