Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δοκιμασία σε νέα υψηλά;

Πωλούν κυρίως οι εγχώριοι θεσμικοί, την προσφορά των οποίων απορροφούν κυρίως οι ξένοι. Ισχυροί αγοραστές από πλευράς ξένων διαχειριστών σε μετοχές τηλεπικοινωνιών και τραπεζών ”ανεβάζουν” τον πήχη αρκετά υψηλότερα και των 2.420 μονάδων.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στόχος της αγοράς είναι η υπέρβαση και των 2.420 μονάδων. Αν αυτό πραγματοποιηθεί σήμερα αύριο ή τη Δευτέρα ελάχιστη σημασία έχει, καθώς η μεσοπρόθεσμη φορά της αγοράς παραμένει ανοδική.

Μετά μάλιστα τη χθεσινή συνεδρίαση, όπου αγοραστές και πωλητές ”διασταύρωσαν τα ξίφη τους” με τις συναλλαγές να εκτινάζονται στα 310 εκατ. ευρώ, η φορά αυτή της αγοράς ενισχύεται περισσότερο.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακά στελέχη, το εντυπωσιακό θετικό σερί της Σοφοκλέους οφείλεται αφενός μεν στις θέσεις που ξεκίνησαν να λαμβάνουν ελάχιστοι διορατικοί θεσμικοί κατά την περίοδο των εορτών και τις τελευταίες συνεδριάσεις στις μετοχές των ΟΤΕ, Cosmote, κυρίως ξένοι διαχειριστές.

Είναι προφανές πως οι πελάτες της Morgan Stanley (κύριος εντολέας των τελευταίων ημερών σε ΟΤΕ) έσπευσαν να προεξοφλήσουν τόσο το προεκλογικό χαρτί όσο και την διεξαγωγή της Ολυμπιάδας. Άλλωστε και φέτος η διοίκηση του ΟΤΕ θα προχωρήσει στη διανομή υψηλότατου μερίσματος.

Αυτό που θα πρέπει να προσεχθεί είναι πως εμπορευσιμότητα και συναλλακτικότητα σε τεμάχια ανάλογη της χθεσινής είχε να πραγματοποιηθεί συναλλαγή του ΟΤΕ από την εποχή του 1999-2000. Πού μπορεί να προσβλέπουν αυτοί οι αγοραστές; Ενδεχομένως σε μία επικείμενη ανάλυση αναβάθμιση των ΟΤΕ, Cosmote που θα θέτει τιμή στόχο προς τα 13,5-14 ευρώ.

Τη μόνη παράμετρο που θα μπορούσε να φοβηθεί η Σοφοκλέους είναι η ρευστοποίηση όσων έχουν τοποθετηθεί στα χαμηλά των τραπεζικών μετοχών. Και σε αυτή όμως την περίπτωση οι τιμές όπου είχαν διατεθεί τα πακέτα ”κρύβουν” και άλλες υπεραξίες.

Θεωρείται πιθανότερη δηλαδή η ρευστοποίηση θέσεων της Εθνικής σε επίπεδα πέριξ των 25 ευρώ και όχι στα τρέχοντα των 21,92 ευρώ. Ανάλογες θέσεις της Alpha ή της Eurobank θα μπορούσαν να πωληθούν προς τα 28 και 18 ευρώ αντίστοιχα.

Είναι προφανές πως στα τρέχοντα επίπεδα τιμών εμφανίζονται οι πρώτοι αγοραστές που δεν επαρκούν όμως για την απορρόφηση της συνολικής εν δυνάμει προσφοράς. Κάτι τέτοιο πρακτικά αναβαθμίζει τον τραπεζικό κλαδικό δείκτη προς τις 4.650 μονάδες (τρέχουσα 4478,6).

Στην περίπτωση που συνεχιστεί, μέσω τραπεζών αυτή τη φορά, η αντίδραση θα πρέπει να προσεχθούν μετοχές εταιρειών που αποτελούν πάγια επιλογή ξένων και ελλήνων θεσμικών (δεν ξεπερνούν συνολικά τις 35), αλλά και νέοι τίτλοι που έρχονται στο προσκήνιο.

Χαρακτηριστική η περίπτωση του Μαίλη, της Βαρυτίνης (όπου σταδιακά ενισχύεται η εμπορευσιμότητα της μετοχής), Βάρδα, Xάιτεκ, ΟΛΠ, Νεόριο, Κορασίδη, Νάκα και ορισμένων ακόμη.

Εάν αυτές οι νέες επιλογές προστεθούν στις λίγο πολύ γνωστές 35 διαμορφώνεται μία ”μαγιά” 50 τίτλων ικανής να συντηρήσει την άνοδο και στη μεσαία – χαμηλή κεφαλαιοποίηση.

Να προσεχθεί η ανάληψη δύο νέων έργων από τον Άβακα, η Ελβάλ (με τιμή στόχο από την Alpha Finance τα 2,15 ευρώ,) Επιχειρήσεις Αττικής, Βαρυτίνης, Πλαστικά Θράκης, Νίκας, Βιομηχανία Ζάχαρης, ΕΥΑΘ,

Ζητούμενο για σήμερα η κατοχύρωση των τρεχόντων υψηλών επιπέδων, η απορρόφηση της προσφοράς των εγχώριων θεσμικών με συναλλαγές που δε θα είναι λιγότερων των 180 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v