Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι χρυσοί κανόνες των εξαπατηθέντων!

Τα μικρά και μεγάλα χρηματιστηριακά μυστικά κάνουν κάθε φορά την διαφορά μεταξύ ενός επενδυτή που έχει χάσει και έχει μάθει και ενός άλλου που δεν έχει χάσει και δεν έχει μάθει...

Οι χρυσοί κανόνες των εξαπατηθέντων!
Τα μικρά και μεγάλα χρηματιστηριακά μυστικά κάνουν κάθε φορά την διαφορά μεταξύ ενός επενδυτή που έχει χάσει και έχει μάθει και ενός άλλου που δεν έχει χάσει και δεν έχει μάθει.

Υπάρχουν, βέβαια, και οι περιπτώσεις εκείνων που χάνουν συνεχώς και δεν εννοούν να μάθουν, αλλά αυτές ανήκουν στην σφαίρα έρευνας της ψυχιατρικής και δεν θα μας απασχολήσουν...

Δεν μπορούμε παρά να χαιρετήσουμε αγωνιστικά όλους εκείνους τους συμπαίκτες (μεγάλους και ξένους) που καταθέτοντας τον οβολό τους οδηγούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Δίνουν έτσι την ευκαιρία στους συνανθρώπους τους να αποκομίσουν κέρδη, να χαρούν και να τους μπει ο νέος χρόνος με το δεξί.

Παρόλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να παίξουμε τον άχαρο ρόλο του συνηγόρου του διαβόλου. Επειδή κάτι τέτοιο επιβάλλει η επαγγελματική μας διαστροφή, αλλά και οι αναμνήσεις όχι και τόσο μακρινών εποχών.

Θεωρούμε απαραίτητο να σας επισημάνουμε ορισμένους από τους χρυσούς κανόνες της Σοφοκλέους, όπως αυτοί έχουν συγγραφεί από τον σύλλογο εξαπατηθέντων και χαμένων επενδυτών:

- Ένας σωστός παίκτης ξεφορτώνεται στην άνοδο και όχι στην πτώση. Έτσι γινότανε πάντα, έτσι γίνεται τώρα και έτσι θα γίνεται και στο μέλλον. Επί της ουσίας: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. Κι αυτός είναι πράγματι ένας ”χρυσός” χρηματιστηριακός κανόνας!

- Ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει και ό,τι κατεβαίνει, ανεβαίνει. Ένας δεύτερος ”χρυσός” χρηματιστηριακός κανόνας.

- Η απότομη άνοδος μπορεί να ακολουθηθεί από απότομη πτώση. Ένας τρίτος ”χρυσός” κανόνας.

- Οι υπερβολές πάντοτε διορθώνονται. Ο τέταρτος κανόνας για σήμερα.

- Όταν κερδίζεις και μάλιστα πολλά, πούλα και μετάνιωνε. Ή, αλλιώς, take the money and run. Πλατινένια έκδοση!

Δεν υπονοούμε ότι θα πρέπει σήμερα να πουλήσετε άρον – άρον τις μετοχές σας. Πιθανότατα έχετε αρκετό χρόνο μπροστά σας και είναι εξίσου πιθανό να ρευστοποιήσετε σε καλύτερες (ή και πολύ καλύτερες) τιμές από τις σημερινές.

Αυτό που λέμε ευθέως είναι ότι όσο πιο πολύ και πιο γρήγορα ανέβει ο Γενικός Δείκτης, τόσο πιο επικίνδυνη θα είναι στην συνέχεια μία ελεγχόμενη πτώση. Κι αυτό διότι η αγορά ανεβαίνει για λόγους καθαρά κερδοσκοπικούς. Η άνοδος δεν είναι στέρεα.

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος των ρευστοποιήσεων; Δεν το ξέρουμε. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Αν το ξέραμε θα είχαμε βρει έναν πιο εύκολο τρόπο για να βγάζουμε το επιούσιο...

Θανάσης Μαυρίδης

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v