Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θα υπάρξει 13ος μισθός για τη Σοφοκλέους;

Η ανοδική κίνηση τραπεζικών μετοχών, ειδικότερα της Alpha και της Eurobank, σε συνδυασμό με τις υψηλές αποδόσεις ορισμένων μικρομεσαίων τίτλων, καλλιεργούν προσδοκίες για ένα ακόμη καλύτερο κλείσιμο της χρονιάς. Σε πρώτη φάση η αγορά θα κληθεί να δοκιμάσει την ”αντίσταση” γύρω από τις 2.250- 2.260 μονάδες.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Σιγά- σιγά ανεβαίνουν οι ”στροφές” στη Σοφοκλέους, καθώς την κίνηση των μικρομεσαίων την Τετάρτη και την Πέμπτη, ακολούθησαν την Παρασκευή επιλεγμένες μετοχές εταιριών υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Σε επίπεδο εβδομάδας, οριακά ήταν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη (0,09%), καθώς την πτώση του κλάδου των τηλεπικοινωνιών (-1,10%) αντιστάθμισε σε μεγάλο βαθμό η άνοδος του τραπεζικού κλάδου (+1,90%).

Ενδιαφέρουσα όμως είναι η εικόνα και των επιμέρους δεικτών, αφού στα κέρδη 0,45% του FTSE 20, ”αντιπαρατάσσονται” όχι τόσο οι απώλειες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,06%), όσο αυτές του FTSE 80 (-1,44%). Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο κλάδος με τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν αυτός του λιανικού εμπορίου (+2,69%).

Οι τοποθετήσεις των τελευταίων συνεδριάσεων, αλλά ειδικότερα της χθεσινής, προϊδεάζουν για συντήρηση της ανοδικής φοράς, σε πρώτη φάση- μέχρι την περιοχή των 2.250- 2.260 μονάδων.

Όπως σημείωναν χρηματιστηριακοί παράγοντες η εκτίμηση πως η ερχόμενη χρονιά μπορεί να είναι μία καλή περίοδος για τα χρηματιστήρια, ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών τους για τις υπολειπόμενες συνεδριάσεις μέχρι το κλείσιμο της χρήσης.

Την Παρασκευή άλλωστε, είχαμε όλα εκείνα τα τεχνικά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά που συνηγορούν για κάτι τέτοιο. Η χαρακτηριστική ευκολία με την οποία οδηγήθηκε η μετοχή της Alpha Bank στα 22,02 ευρώ, το +2,5% της Eurobank, η αντίδραση των Eθνική και Πειραιώς, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις από το μέτωπο της Γενικής, ενισχύουν την τάση για τα περαιτέρω.

Όπως έχει καταστεί σαφές από τις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις, ενδεχόμενη αντίδραση του FT20 προς τις 1.145 μονάδες, θα έχει κατά πάσα βεβαιότητα πολλαπλάσια ευεργετικά αποτελέσματα για την μεσαία- χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όπως φάνηκε από την αφύπνιση των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ και τα πακέτα σε Altec, Sex Form, οι ”παίκτες” επιδιώκουν την διαμόρφωση καλύτερων αποτιμήσεων για τα χαρτοφυλάκια, αλλά και τις ίδιες τις εταιρίες τους.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί λοιπόν το ενδεχόμενο το ξεκίνημα της επόμενης χρονιάς να πραγματοποιηθεί από επίπεδα πολύ κοντά στην υψηλή τιμή έτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v