Ευρωπαϊκά... μελτέμια στη Σοφοκλέους!

Δεν άφησαν και πολλά περιθώρια υποτίμησης της αγοράς, οι ισχυροί της Σοφοκλέους καθώς προχώρησαν σε επιλεκτικές αγορές δεικτοβαρών μετοχών. Ανέβηκε ο ρυθμός σε μετοχές της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης, αυξημένος ο τζίρος.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Άνοιξαν τη συνεδρίαση –έστω με ”κενό”- και με τη βοήθεια συγκεκριμένων μετοχών (ΔΕΗ, ΟΤΕ και Alpha) προφανώς για να καταστήσουν σαφείς (με το καλημέρα) τις προθέσεις τους για σήμερα.

Ακολούθησαν εντολές αγοράς σε υψηλότερες των χθεσινών, σε μετοχές κρατικών συμφερόντων, όπως Εθνικής, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΛΘ και ΕΥΑΘ.

Το μήνυμα φαίνεται πως έλαβαν έγκαιρα οι ενεργοί ”παίκτες” οι οποίοι δραστηριοποιούνται στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς ήταν γνωστό ότι περίμεναν κάποιο έναυσμα από τους ισχυρούς της αγοράς.

Οι συναλλαγές των περίπου 16 εκατ. ευρώ παραπέμπουν σε ένα θεωρητικό για σήμερα τζίρο, της τάξης των 130-140 εκατ. ευρώ, σαφώς βελτιωμένο σε σχέση με τις προηγούμενες δύο συνεδριάσεις.

Υψηλός τζίρος σε αγορά που αντιδρά ανοδικά μετά από υποχώρηση με χαμηλές συναλλαγές αποτελεί αναμφίβολα θετική ένδειξη. Όπως επίσης και το ότι νωρίτερα από τις 12.00 είχε προσεγγιστεί η περιοχή των 2,160-2.165 μονάδων.

Ισχυρός ο κλάδος ”σηματωρός” της αγοράς των εκδόσεων, όπως και η μετοχή του FTSE 20, Βιοχάλκο, με σταθερά θετικό πρόσημο από την αρχή της συνεδρίασης. Μέχρι και τις 11:30 είχαν πραγματοποιηθεί δύο πακέτα, το μεν πρώτο για τη μετοχή του Άκτορα στην τιμή των 5,18 ευρώ (περίπου 282.000 τεμάχια) και ένα δεύτερο στην Inbtralot (67.276 στα 15,10 ευρώ).

Μετά τις 11:30 η αγορά δεν έδινε περιθώρια διαμόρφωσης μιας πιο ξεκάθαρης τάσης για το αν δηλαδή θα μπορούσε να κινηθεί επιθετικότερα και πέραν των 2.165 μονάδων. ”Πονηρή” η κίνηση που δεν επιτρέπει σε όλους να τοποθετήσουν από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών.

Σε επίπεδο μετοχών η ΔΕΗ κινείται προς τα 18 ευρώ, όπως επίσης και η Εθνική, με τον ΟΤΕ σταθερά πάνω από τα 11 ευρώ. Μια σειρά μετοχών στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, δίνουν το ρυθμό, μέχρι στιγμής, της αντίδρασης.

Προς τα 4,20 ευρώ η μετοχή της Τεχνικής Ολυμπιακής, μια ανάσα από τα 6 ευρώ η Vodafone, με κέρδη η Γενική Αποθηκών, αλλά και οι Σαράντης, Άκτωρ, Επιχειρήσεις Αττικής, Τέρνα, Φοίνικας, ΑΕΓΕΚ, Χατζηιωάννου, Τεγόπουλος, Κορασίδης, Unibrain, και αρκετών ακόμη.

Θετική η προσέγγιση γύρω στις 11:50 των 2.165 μονάδων, καθώς πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές περίπου 3,5 εκατ. ευρώ κυρίως στις μετοχές των Alpha, ΔΕΗ, Εθνικής και Εμπορικής.

Για τη συνέχεια θα χρειαστεί μια ακόμη επιβεβαίωση των 2.150-2.155 μονάδων και το ενδεχόμενο να κινηθεί η αγορά υψηλότερα της περιοχής των 2.165 μονάδων. Ένα τέτοιο ενεχόμενο θα ισχυροποιούσε και πάλι την μεσοπρόθεσμα ανοδική φορά της αγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v