Ενδείξεις ήπιας αναστροφής κλίματος

Κωφεύει, αλλά μέχρι πότε, η Σοφοκλέους στα ανοδικά κελεύσματα των ξένων αγορών, αν και για σήμερα οι ΑΧΕ βλέπουν ενεδεχόμενο ήπιας ανοδικής αντίδρασης, λόγω ακριβώς του θετικού διεθνούς κλίματος. Σήμα για αντίδραση περιμένει ένα σημαντικό κομμάτι της μεσαίας-χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης μετά τη διόρθωση των τελευταίων ημερών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Κρίσιμη η σημερινή, προφανώς και η αυριανή συνεδρίαση. Η χθεσινή επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας της περιοχής των 2.110 μονάδων, αποτελεί ενθαρρυντική ένδειξη, πλην όμως το δείγμα χρειάζεται τουλάχιστον 1-2 ακόμη ”παρατηρήσεις” προκειμένου να είναι αξιόπιστο.

Είναι προφανές πως τις τελευταίες ημέρες παίζεται ένα παιχνίδι γύρω από το επίπεδο του FTSE 20, κυρίως, όμως του Γενικού Δείκτη. Αυτό επιβεβαιώνεται από την... επιστράτευση συγκεκριμένων μετοχών από πλευράς τόσο των ”αγοραστών” όσο και των ”πωλητών”.

Είναι επίσης προφανές πως κάποιοι θα ήθελαν να επανατοποθετηθούν χαμηλότερα, όπως επίσης και ότι κάποιοι άλλοι υπεραμύνονται της περιοχής των 2.100 μονάδων. Όμως, το χαρακτηριστικό των ημερών είναι πως η ταλαιπωρία συνεχίζεται στη μεσαία και χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, ειδικότερα σε αρκετές μετοχές της τελευταίας κατηγορίας.

Ο ΜΚ40 έχει περιθώρια να υποχωρήσει από την τρέχουσα τιμή των 234 προς τις 225 μονάδες, προτού αναφερθούμε σε αναστροφή της τάσης και ένταση των πωλήσεων. Χρειάζεται όμως αντίδραση από μια σειρά μετοχών που φαίνεται να χάνουν την ανοδική τους ορμή.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΜΚ40 είναι καθοριστική για την αγορά, καθώς ενδεχόμενη διόρθωση των 225 μονάδων θα επέτεινε την πτωτική φορά στην συγκεκριμένη κατηγορία.

Όμως, παραμένει ενεργή η ”κόντρα” σε ό,τι αφορά στην κεφαλαιοποίηση των Εθνικής - Eurobank, που πρακτικά σημαίνει ότι και οι δύο έχουν εύλογο συμφέρον να ”αντιδράσουν” ψηλότερα. Το ενδεχόμενο αυτό ενισχύεται και από την πρωινή αναφορά της Eurobank ΑΧΕΠΕΥ (βλ. άρθρο για εκτιμήσεις των ΑΧΕ) που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ήπιας ανοδικής αντίδρασης.

Δίνεται για την Coca-Cola/3E υψηλότερη τιμή από την Εθνική Χρηματιστηριακή, τη στιγμή που η Morgan Stanley... ”δίνει τα ρέστα της” με την τιμή στόχο των 24 ευρώ για τη μετοχή της ΔΕΗ. Παραμένει σταθερός ο ΟΠΑΠ ”κρατά” τα 5 ευρώ η Βιοχάλκο, τεχνικά μπορεί να αντιδράσει και πάλι προς τα 20 ευρώ το Αλουμίνιο, ενώ για Alpha δίνεται τιμή στόχος στα 19 ευρώ.

Κατά συνέπεια το ενδιαφέρον θα μείνει επικεντρωμένο στη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου προβληματίζει η συμπεριφορά των μετοχών του ομίλου Κλωνατέξ, η βίαιη διόρθωση της Νάουσας (από τα 6 στα 5,34 ευρώ) σε μόλις τρεις συνεδριάσεις και η... ”αφαίμαξη” του Γιαννούση.

Υπάρχει όμως και μια ομάδα μετοχών (Εθνική Ακινήτων, Τσουκαρίδης, ΕΥΔΑΠ, ΕΕΓΑ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, Αλφίνκο, Βογιατζόγλου, Ηλεκτρονική Αθηνών, Notos Com, ΟΛΠ, κ.α.) που περιμένουν την πρώτη θετική ένδειξη για να κινηθούν ανοδικά.

Να προσεχθεί πως από τεχνικής πλευράς ενδεχόμενη και σήμερα επιβεβαίωση της ανθεκτικότητας των 2.110 μονάδων, ενεργοποιεί και πάλι την προς τις 2.160-2.165 μονάδες, ανοδική φορά της αγοράς.

Ούτως ή άλλως η μεσοπρόθεσμη τάση, παρά την αμφισβήτηση των τελευταίων ημερών, παραμένει ανοδική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v