Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης

Ο ”φόβος” της Fed για αποπληθωρισμό, το νέο φορολογικό point system, τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, αλλά και το γεγονός ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης
Ο ”φόβος” της Fed για αποπληθωρισμό, το νέο φορολογικό point system, τα πρόστιμα που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η χθεσινή συνεδρίαση της Σοφοκλέους, αλλά και το γεγονός ότι αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες σχολιάζει μεταξύ άλλων ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης.

Προϋπολογισμός: Απειλή στα θεμέλια της οικονομίας φέρεται να απειλεί το πετρέλαιο σύμφωνα με την Εξπρές, η οποία προσθέτει πως η διεθνής τιμή του κινείται ήδη σε επίπεδα υψηλότερα κατά πέντε και πλέον δολάρια το βαρέλι σε σύγκριση με την πρόβλεψη του προϋπολογισμού.

Σοφοκλέους: Εν μέσω έντονης φημολογίας που έφερε δυο εκ των ισχυρότερων χρηματιστηριακών ομίλων να έρχονται σε ευθεία ”αντιπαράθεση” διεξήχθη χθες η συνεδρίαση στο Χ.Α. όπως αναφέρει η Εξπρές. Η Ημερησία κάνει λόγο για ”σημάδια κόπωσης” καθώς όπως επισημαίνει δόθηκε σκληρή μάχη για να κρατηθεί ο Δείκτης με θετικό πρόσημο. Η Καθημερινή αναφέρει πως η Alpha Finance βλέπει περιθώρια περαιτέρω ανόδου στο Χ.Α. εκτιμώντας ότι οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται μεν κοντά στις αντικειμενικές τους τιμές, όμως η δυναμική της αγοράς δικαιολογεί άνοδο σε υψηλότερα επίπεδα.

Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Στα πρόστιμα ύψους 220.000 ευρώ που επέβαλε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά και στην έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της ΕΧΑΕ αναφέρονται τα οικονομικά πρωτοσέλιδα της Τετάρτης.

Παγκόσμια Οικονομία: Καθημερινή ρουτίνα αποτελούν πλέον οι νέες, ολοένα και πειστικότερες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία έχει ήδη εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης, όπως αναφέρει το Βήμα.

Θεσμικοί Επενδυτές: Οι θεσμικοί επενδυτές ανά τον πλανήτη πιστεύουν ότι το δολάριο είναι υπερτιμημένο και πως είναι ο ισχυρότερος υποψήφιος για υποτίμηση ανάμεσα στις μεγάλες ισοτιμίες και ιδιαίτερα έναντι του ευρώ, σύμφωνα με έρευνα της Merrill Lynch, τονίζει η Εξπρές.

Γκρίνσπαν: Ανήσυχος για αποπληθωρισμό εμφανίζεται ο διοικητής της FED Αλ. Γκρίνσπαν, σύμφωνα με την Εξπρές, ενώ το Κέρδος προσθέτει πως η περίοδος των χαμηλών επιτοκίων θα είναι παρατεταμένη. Η Ημερησία αναφέρει πως ο κ. Γκρίνσπαν καθησυχάζει τις αγορές με χαμηλά επιτόκια ώστε να παγιωθεί η ανάκαμψη.

Φορολογικοί Έλεγχοι: Για πρώτη φορά οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα μπορούν να ”διορθώνουν” τις φορολογικές τους δηλώσεις και να αποφεύγουν έτσι τον έλεγχο και τα πρόστιμα με τις προσαυξήσεις της Εφορίας, όπως τονίζει η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία η διαδικασία του αυτοελέγχου θα εφαρμοστεί από την 01/01/2004.

Το Κέρδος αναφέρει σχετικά πως στο εξής η εφορία θα διενεργεί ελέγχους ανάλογα με τη φορολογική συμπεριφορά και τα οικονομικά δεδομένα της κάθε επιχείρησης, στο πλαίσιο της πλήρους αντικειμενικοποίησής τους, ενώ το Βήμα συμπληρώνει πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη θέσπιση του νέου νομοσχεδίου.

Η Καθημερινή τονίζει πως το νέο point system θα αντικαταστήσει τα χρηματικά πρόστιμα με μόρια ανάλογα με τις παραβάσεις.

Επιτόκια: Η μείωση των επιτοκίων αυξάνει το ποσοστό επιβάρυνσης των τόκων όπως τονίζει η Ναυτεμπορική.

Καταναλωτική Πίστη: Η απελευθέρωση της καταναλωτικής πίστης προκάλεσε άρδην αλλαγές στην κατανομή της πίτας της αγοράς από τις τράπεζες, όπως αναφέρει η εφημερίδα Χρηματιστήριο.

Αθήνα 2004: Βρισκόμαστε ακριβώς ένα χρόνο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων όπως επισημαίνει ο οικονομικός Τύπος της Τετάρτης γεγονός το οποίο χαρακτηρίζεται ως ”εθνική υπόθεση”, ενώ η σημερινή μέρα σηματοδοτείται από μια σειρά εκδηλώσεων. Τα Νέα τονίζουν πως μερικά από τα μεγάλα ερωτηματικά είναι τα προσδοκώμενα οφέλη, η ανησυχία για το τελικό κόστος των Αγώνων, αλλά και η αγωνία για την καθημερινή ζωή στην Αθήνα τον Αύγουστο του 2004.

Εταιρικά Ομόλογα: Στο ευρύ επενδυτικό κοινό μεταφέρεται τελικώς ο ”υψηλός” κίνδυνος που κρύβει σειρά εισηγμένων επιχειρήσεων με προβλήματα κεφαλαιακής επάρκειας ή εξυπηρέτησης δανεισμού μέσω έκδοσης εταιρικών ομολόγων με δελεαστικά για την εποχή ετήσια όπως επισημαίνει η Εξπρές.

Αυξήσεις: Οπωρολαχανικά και πετρέλαιο αρχίζουν να βάζουν ”φωτιά” και πάλι στις τιμές και να ”σπρώχνουν” τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτών προς τα πάνω μετά τη μικρή πτώση τον Ιούλιο, όπως τονίζει η Οικονομική Ελευθεροτυπία, ενώ τα Νέα κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική επίθεση κερδοσκοπίας από τη μια μέρα στην άλλη.

Ασφάλεια 2004: Νέα παράταση δόθηκε για την οριστικοποίηση της κοινοπραξίας που θα αναλάβει το θέμα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, σύμφωνα με το Κέρδος.



Καταναλωτές: Αυξημένα κατά 55% είναι τα παράπονα των καταναλωτών στο επτάμηνο, σημειώνει η Ημερησία.

Τουρίστες: Σε επτά παγίδες για τους τουρίστες του 15Αύγουστου αναφέρεται η Ημερησία, σύμφωνα με την οποία οι κερδοσκόποι εκμεταλλεύονται την αυξημένη κίνηση των ημερών.

Κατασκευές: ”Μουδιασμένοι” είναι οι κατασκευαστές επειδή ο κλάδος έχει ”ξεμείνει” από πλευράς χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος με άνοδο μόλις 1,57% από τις αρχές του 2003 έναντι 21,95% του Γενικού Δείκτη, τονίζει η Ναυτεμπορική.

Ασφαλιστικές: Αυστηρότερους ελέγχους επιβάλλει στις ασφαλιστικές το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ αντίθετα υιοθετεί ευνοϊκότερο καθεστώς κάλυψης των τεχνικών αποθεμάτων, ενημερώνει η Ναυτεμπορική.

ΔΕΠΑ: Τον Σεπτέμβριο θα διεξαχθούν οι προσφορές για τη ΔΕΠΑ, τονίζει η Ημερησία.

ΡΑΕ: Διαγωνισμό για την πρόσληψη νομικού συμβούλου προκήρυξε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με το Βήμα.

Δέλτα Παγωτού: Στο στάδιο της προετοιμασίας για την ”είσοδό” της παραγωγικά σε μια ακόμη χώρα βρίσκεται η εταιρία, όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Παγωτού, Διονύσης Νικολάου σε συνέντευξή του στην Εξπρές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v