ΧΑ: Μυρωδιά αντίδρασης - Κλειδί οι 3.100 μονάδες

Η κατάρρευση των αξιών φαίνεται πως έχει και τις παράπλευρες ωφέλειες στο Χ.Α. Τουλάχιστον για όσους εκμεταλλεύονται τη συγκυρία και επενδύουν σε βάθος χρόνου. Κέρδη στις τράπεζες, πτώση άνω του 4% για ΤΙΤΚ.

  • του Μιχάλη Γελαντάλι
Το ένα μετά το άλλο τα οχυρά παραδίδονται στις ορέξεις των… αρκούδων. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης και ο FTSE 100 στο Λονδίνο εισέρχεται και τυπικά σε πτωτική αγορά. Και το ενδιαφέρον με τη λονδρέζικη αγορά είναι πως λόγω των πετρελαϊκών και ενεργειακών ομίλων κρατούσε μέχρι τώρα συγκριτικά καλύτερη θέση απ' ό,τι η Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

Ο DAX χάνει 1,3%, ενώ μέσα σε αυτό το γενικευμένα απαξιωτικό κλίμα το Χ.Α. παραμένει FILO στον άνεμο. Όπως FILO σημαίνει First In Last Out για το Χ.Α. που πρώτο μπαίνει στις διορθώσεις και τελευταίο εξέρχεται, με λίγο έως πολύ γνωστά τα άθλια αποτελέσματα από την αρχή του έτους. Βέβαια, η συγκυρία δεν επιτρέπει…χαριτομενιές* από πλευράς μας και γι' αυτό sorry, και πάμε παρακάτω.

Από την αρχή οι πωλητές κατέστησαν σαφείς τις προθέσεις τους, στέλνοντας τον Γ.Δ. προς τις 3.100 μονάδες (-2,2%) και τον FTSE προς τις 1.660 (-2,5%). Αυτό γιατί συνεχίζονται οι πωλήσεις στο σύνολο των μετοχών του 20άρη, απ' όπου ούτε μία μετοχή δεν κυμαίνεται σε θετικό έδαφος.

Χαμηλότερα κατά 2,1% η Εθνική προς τα 25,5 ευρώ, που γράφει 44,6% από τα υψηλά των 46,09 ευρώ. Στα 13,30 ευρώ η Eurobank, κατά 2,1% χαμηλότερα, που μετρά απώλειες 51,5% από τα υψηλά των 27,52 ευρώ. Πωλήσεις στον Μυτιληναίο που κυμαίνεται στα 6,5 ευρώ (χάνει 64,2% από τα υψηλά των 18,17 ευρώ), ενώ 69,2% χαμηλότερα από τα 6,61 ευρώ διαμορφώνεται η Αγροτική, που σήμερα κινδυνεύει να χάσει και τα 2 ευρώ.

Δυστυχώς (και αυτό αποτελεί προσωπική εκτίμηση) καταρρέει ο Τιτάνας κατά 6,7%, με κίνδυνο να χαθούν και τα 22 ευρώ και με τη μετοχή να υπολείπεται 52,6% των υψηλών των 46,49 ευρώ. Περίπου 58,5% χαμηλότερα από τα 21,98 ευρώ διαμορφώνεται το Τ.Τ. που υποχωρεί προς τα 9,18 ευρώ, ενώ η Κύπρου χάνει 3% στα 7,52 ευρώ, με απώλειες 46,3% από τα υψηλά των 13,96 ευρώ.

Εάν αναζητούσαμε μία μετοχή με συγκριτικά καλύτερη συμπεριφορά από τον 20άρη, αυτή θα ήταν της Ελληνικής Τεχνοδομικής καθώς υπολείπεται 33,6% των υψηλών των 11,33 ευρώ. Επίσης η Alpha Bank κατά 36,2% χαμηλότερα από τα 26,16 ευρώ, η Intralot (-36,92% από τα 15,06 ευρώ), η Marfin Popular 37,09% χαμηλότερα από τα 7,28 ευρώ, ο ΟΠΑΠ στο 35,8% χαμηλότερα από τα 33,70 ευρώ.

Οι τελευταίες περιπτώσεις αναφέρονται ως συγκριτικές από τον 20άρη, πλην όμως είναι ενδεικτικές του μεγέθους της ζημίας που προκαλείται από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα στην αγορά μας. Πλέον η αποτίμηση συνολικά της αγοράς αλλά και των μετοχών του FTSE-Mid 40 παραπέμπουν σε επίπεδα 2003-04.

Όμως σε αυτή την αρνητικότατη συγκυρία, όπου καταρρέουν λογική και αποτιμήσεις, θα σταθούμε και πάλι στην περίπτωση Ρόκκα - Iberdrola. Οι φθηνές αποτιμήσεις δίνουν την ευχέρεια σε όσους έχουν ρευστότητα να προχωρήσουν ευκολότερα στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς τους.

Εάν θέλουμε ακόμη μία περίπτωση για το ποιοι κερδίζουν από αυτήν την κρίση, θα σταθούμε στην περίπτωση ΟΤΕ - Deutsche Telekom. Οι Γερμανοί, με την πλάτη του ελληνικού δημοσίου -και με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς- δεν υποχρεούνται να προχωρήσουν σε δημόσια προσφορά για το υπολειπόμενο του ΟΤΕ. Έτσι, οι Γερμανοί έχουν κάθε ευχέρεια να αγοράσουν σε αυτές τις ευτελείς τιμές όσους ΟΤΕδες τους λείπουν.

Ήδη γνωστοποίησαν μία συναλλαγή τους με την αγορά κατ’ αρχάς 650.000 μετοχών (στις 27/6) πληρώνοντας 15,88 ευρώ ανά μετοχή. Εάν θέλουν, βέβαια, μπορούν πλέον να αγοράζουν και σήμερα στα 14,96 ευρώ και πιθανώς ακόμη χαμηλότερα, διαμορφώνοντας βεβαίως χαμηλότερη μέση τιμή κτήσης του ποσοστού που τελικά θα εμφανίσουν στον ΟΤΕ.

Δύο περιπτώσεις ενδεικτικές του… πονηρού χαρακτήρα αυτής της περιόδου και όσων κοσμοϊστορικών εξελίξεων θα δούμε (και στον οικονομικό - επιχειρηματικό χώρο) μέσα στους επόμενους μήνες. Βεβαίως και στη χώρα μας, όπου τα πάντα, τα καλύτερα και τα συμφέροντα θα μπορούν να αγοραστούν σε πραγματικά φθηνές τιμές.

*Όταν λέμε πως η συγκυρία δεν επιτρέπει… αστεϊσμούς, το εννοούμε. Κι αυτό γιατί όσα χρόνια δραστηριοποιούμαστε στην αγορά, από το καλοκαίρι του '86 μέχρι σήμερα, ουδεμία φορά μπήκαμε στον πειρασμό να ανοίξουμε έστω και μία θέση πώλησης, να εκμεταλλευτούμε τη συγκυρία, να υποτιμήσουμε την εκτίμηση και την πρόβλεψή μας προκειμένου να βγάλουμε μερικά φράγκα.

Ούτε μία θέση πώλησης δεν έχουμε λάβει όλα αυτά τα χρόνια,
αντίθετα έχουμε πληρώσει ακριβά την πιθανόν εσφαλμένη εκτίμησή μας για προτίμηση της υποκείμενης αγοράς μετοχών, με σημαντική επιβάρυνση της τσέπης μας, πολλές φορές. Προφανώς, και αυτή την περίοδο όσες μετοχικές θέσεις διατηρούμε είναι στο κόκκινο ή στο βαθύ κόκκινο, αλλά θεωρούμε πως σε βάθος χρόνων ενδέχεται να χτίζουμε καλύτερες θέσεις για τα παιδιά μας. Ενδέχεται...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v