Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Κλειδί" για τη Σοφοκλέους οι 3.300 μονάδες

Με φειδώ αντιδρούν οι αγορές. Στις 3.300 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στην τιμή της δημόσιας πρότασης ο Ρόκας, υπεραπόδοση για Lavipharm, "μόχλευση" στην ΕΥΔΑΠ και κέρδη για ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΔΕΗ, ΜΕΤΚΑ συντηρούν την τάση στο Χ.Α.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Αντανακλαστική, τεχνικής μορφής, αντίδραση βρίσκεται σε εξέλιξη στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανόμενης της ελληνικής.

Με τον Γενικό Δείκτη να περνά υψηλότερα των 3.300 μονάδων, με τον FTSE 20 προς τη ζώνη των 1.770 μονάδων, ενώ ικανοποιητική θεωρείται η σύνθεση της αντίδρασης. Τουλάχιστον για τα πρώτα 45 - 50 λεπτά της συνεδρίασης.

Από τεχνικής πλευράς, η αγορά υπολογίζεται πως θα "δοκιμάσει" στη συνέχεια και πάλι τη βραχυπρόθεσμη στήριξη λίγο ψηλότερα των 3.280 μονάδων, από την επιβεβαίωση ή όχι της οποίας θα εξαρτηθεί η συνέχεια.

Μέχρι τώρα σε Φρανκφούρτη και Παρίσι οι βασικοί δείκτες αντιδρούν κατά 0,5% - 0,7%. Σε οριακά ανοδικό άνοιγμα παραπέμπουν τα συμβόλαια του S&P 500, που θα πρέπει να σημειωθεί πως παραμένει -έστω και με τα χίλια ζόρια- σε επαφή με τις 1.280 μονάδες.

Μετοχές των ΟΠΑΠ, Κύπρου, ΔΕΗ, ΟΤΕ αντέδρασαν αρχικά μέχρι και 2% - 3% υψηλότερα, ενώ από τον 20άρη ταλαιπωρούνται Τιτάν στα 24 ευρώ, 3E, καθώς υποχωρεί μέχρι και 2,4% (με τη UBS να υποβαθμίζει την τιμή-στόχο) και οι πωλητές επιμένουν στη Eurobank προς τα 14 ευρώ.

Στα 4,46 ευρώ διαμορφώνεται η Marfin Popular Bank, στα 9,84 ευρώ το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στα 7,80 ευρώ η Ελληνική Τεχνοδομική.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αναμενόμενη αντίδραση της μετοχής του Ρόκα (25,5%) προς τα 16 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούν το 1,1 εκατ. τεμάχια.

Με βάση τις συναλλαγές, φαίνεται πως ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι είχαν προεξοφλήσει και αυτό το ενδεχόμενο, "πακετάροντας" σε καλές τιμές τουλάχιστον το τελευταίο τρίμηνο μετοχές της εισηγμένης.

Στο μετοχικό κεφάλαιο της Ρόκας δεν αποκλείεται να είχε διαμορφώσει ισχυρή μειοψηφική θέση ελληνικός όμιλος, που φερόταν να ενδιαφέρεται για το ποσοστό των Ισπανών.

Από την ίδια κατηγορία, η ΕΥΔΑΠ αντιδρά κατά 2,82%, με την πλευρά της Eurobank να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως διατηρεί ισχυρή θέση στο μετοχικό κεφάλαιο, ένα μέλος του Δ.Σ. (κ. Χρήστος Μηστριώτης) χρεώνεται από την ίδια την επιχείρηση (δελτίο Τύπου στις 2/6 στην EFG Λουξεμβούργου), ενώ θέση στην εταιρία έχει "χτίσει" και ισχυρός ιδιώτης επενδυτής... γνωστών ερυθρόλευκων φρονημάτων.

Η περίπτωση του Ρόκα παρουσιάζει ενδιαφέρον και για έναν επιπρόσθετο λόγο που αφορά στις απαξιωμένες αποτιμήσεις αρκετών εταιριών, κυρίως μεσαίας - χαμηλότερης αποτίμησης.

Στον "Χαμαιλέοντα", στη σχετική αναφορά "περί Lannet και δημοσίων προτάσεων", επιχειρήθηκε σχετική προσέγγιση του θέματος.

Δεδομένων των χαμηλών αποτιμήσεων, δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το ότι σε αυτή τη φάση των αγορών οι Ισπανοί βγάζουν και πληρώνουν 300 εκατ. ευρώ για το υπόλοιπο του Ρόκα.

Στα 9,48 ευρώ διαμορφώνεται η μετοχή της Σιδενόρ, της ΕΧΑΕ στα 8,18 ευρώ και της Intracom στα 2,01 ευρώ.

Για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση αντιδρά η μετοχή της Lavipharm, με ενδοσυνεδριακό υψηλό τα 1,95 ευρώ και με συναλλαγές 150.000 τεμαχίων.

Από τα ΜΜΕ, στα 3,16 ευρώ κυμαίνεται ο ΔΟΛ και στο 1,71 ευρώ ο Τεγόπουλος.

Από το ευρύτερο μέρος της αγοράς, ξεχωρίζουν η Sprider στα 2,16 ευρώ, η Ζήνων στα 2,74 ευρώ (θα χρησιμοποιηθεί ως "όχημα" για την είσοδο της On Telecoms στο Χ.Α.) και ο ΟΛΘ στα 27,80 ευρώ.

Για τη συνέχεια θα πρέπει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η περιοχή των 3.280 μονάδων, προκειμένου με απαραίτητες βοήθειες από τις ξένες αγορές να συντηρηθεί η αρχική αντίδραση σε τιμές υψηλότερα των 3.305 μονάδων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v