Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

X.A.: To απόλυτο short play

Ημέρες του απόλυτου short play βιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών πληρώνοντας μεταξύ άλλων και το ότι αποτελεί τη «βαθύτερη» αγορά της ευρύτερης περιοχής.

X.A.: To απόλυτο short play
Ημέρες του απόλυτου short play βιώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών πληρώνοντας μεταξύ άλλων και το ότι αποτελεί τη «βαθύτερη» αγορά της ευρύτερης περιοχής.

Στο Χ.Α. χθες οι έχοντες short θέσεις «πούλησαν περισσότερο τρόμο και λιγότερο μετοχές», σημειώνει χρηματιστής που εκτελεί εντολές για λογαριασμό ξένων. Ο μεγάλος όγκος των πωλήσεων τις οποίες συνόδευσε το άνοιγμα short θέσεων έχει ολοκληρωθεί έως τις 30 Ιουνίου, τονίζει ο ίδιος, χωρίς όμως να κλείσουν αντίστοιχες θέσεις short.

Η διακράτηση μεγάλου αριθμού short θέσεων είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικά ζήτηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, μέχρι τη στιγμή που οι τιμές άρχισαν να προσαρμόζονται βίαια σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Εκεί βγήκαν οι πρώτες αγορές μετοχών και πωλήσεις συμβολαίων από το «έξυπνο χρήμα», το οποίο άρχισε, σταδιακά, να κλειδώνει τα κέρδη του. Έτσι, ακόμη και αν κάποιος πούλησε τον 20άρη με ζημία μέσα στον Ιούνιο αλλά τον είχε «παίξει» μέσω συμβολαίων πτωτικά, με τη χθεσινή πτώση το πιθανότερο είναι ότι υπερκάλυψε τις ζημίες ή διεύρυνε τα κέρδη του.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της ΕΧΑΕ. Ο νέος γύρος βίαιης διόρθωσης της μετοχής ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα με την τιμή της να ισορροπεί στην περιοχή των 8 ευρώ. Περιοχή στην οποία χθες άρχισαν να βγαίνουν αγορές για κλείσιμο short θέσεων. Κάποιοι από τους short εγγράφουν από την πτώση της ΕΧΑΕ πολύ μεγάλα κέρδη καθώς, ενώ οι ρευστοποιήσεις τους τελείωσαν στην περιοχή των 14 με 11,5 ευρώ, η τιμή της μετοχής έφτασε έως τα 8 ευρώ (!) λόγω της ενεργοποίησης πωλήσεων stop losses.

Και ενώ κάποιοι έκλειναν short θέσεις, στον αντίποδα η βίαιη πτώση της αγοράς είχε ως αποτέλεσμα να υπάρξει νέα ισχυρή ζήτηση δανεισμού κυρίως για τίτλους που χθες έσπασαν κρίσιμα επίπεδα τιμών (τίτλους κυρίως της μεσαίας κεφαλαιοποίησης).

Κίνηση που οφείλεται σύμφωνα με χρηματιστές και στις πωλήσεις τίτλων μεσαίας κεφαλαιοποίησης που βγήκαν από funds όπως το Centaurus. Τα event driven funds του Centaurus μείωσαν προχθές και χθες στρατηγικές θέσεις που κατείχαν σε τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης (ΕΧΑΕ, Alapis και άλλους τίτλους της μεσαίας).

Τον πανικό στο Χ.Α. επέτεινε η διαφαινόμενη από τα futures τάση του S&P να διασπάσει τα προηγούμενα χαμηλά του, κίνηση που έδωσε ενδοσυνεδριακά, για να ανακάμψει στο τέλος της συνεδρίασης. Με τους S&P και DAX να δείχνουν ότι θα δοκιμάσουν χαμηλότερα χαμηλά, το Χρηματιστήριο Αθηνών δύσκολα μπορεί να αυτονομηθεί.

Αν, όμως, οι ξένες αγορές για καθαρά τεχνικούς λόγους αντιδράσουν αυτή την εβδομάδα και μετά το κλείσιμο του α΄ εξαμήνου, μια και είναι αρκετά υπερπουλημένες και με πολλούς από την πλευρά του short, τότε το Χ.Α. επίσης διαθέτει προϋποθέσεις μιας αντίδρασης της τάξης των 200 μονάδων λόγω του short squeeze που θα προκληθεί.

Χρ. Κ.


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v