Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες και 3Ε "έσωσαν" την παρτίδα στο ΧΑ

Επέστρεψε από “αχαρτογράφητες” περιοχές το ΧΑ δοκιμάζοντας νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για το τρέχον έτος, όμως τράπεζες και 3Ε ανέστρεψαν το αρνητικό κλίμα. Πτώση 17,64% για το ΓΔ τον Ιούνιο.

  • του Θανάση Σταυρόπουλου
Επέστρεψε από “αχαρτογράφητες” περιοχές η Σοφοκλέους και αφού πρώτα δοκίμασε νέα ενδοσυνεδριακά χαμηλά για το τρέχον έτος και όχι μόνο, με τις Τράπεζες και την Coca-Cola να ηγούνται της αντίδρασης που έφερε το θετικό πρόσημο στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα.

Για τους λάτρεις των στατιστικών και σύμφωνα με στοιχεία της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, ο Ιούνιος αφαίρεσε από τον Δείκτη 17,64%, δίνοντας μάλιστα πολλαπλά χαμηλά τρέχοντος έτους, ενώ από την αρχή του χρόνου το α΄ χρηματιστηριακό εξάμηνο γράφει απώλειες 33,58%.

Συγκρατημένοι αρκετοί επαγγελματίες του χώρου θέλουν να ελπίζουν ότι η σημερινή αντίδραση που σημειώθηκε από τα χαμηλά ημέρας, ίσως σηματοδοτεί κάτι θετικότερο (πιθανολογώντας ουσιαστικότερη ανάκαμψη), ή τουλάχιστον ευελπιστούν στην αποτροπή σημαντικής περαιτέρω υποχώρησης.

Όμως και αυτό μάλλον συμπίπτει με δύσκολη αυριανή συνεδρίαση, καθώς για να συνεχιστεί η όποια αντίδραση αγνώστου διαρκείας θα χρειαστεί τόσο η “ευγενική χορηγία” του διεθνούς κλίματος, αλλά ακόμα περισσότερη σημαντική δυναμική από αρκετούς Δεικτοβαρείς τίτλους που θα πρέπει να καλύψουν τις πιθανολογούμενες απώλειες στον τίτλο του ΟΤΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αύριο ο ΟΤΕ αποκόπτει μέρισμα ύψους 0,75 ευρώ που σημαίνει μερισματική απόδοση 4,7%, με ότι αυτό συνεπάγεται για την μετοχή του Οργανισμού.

Οι περισσότεροι “αισιοδόξοι” περιμένουν ένα θετικό χρηματιστηριακό 10ημερο με την τάση αντίδρασης να ενδυναμώνεται μετά τις 3/7 που θα έχει βγει και η απόφαση για τα επιτόκια από την ΕΚΤ, όμως τόσο η πτώση όσο και η άνοδος “αποφασίζεται” από τα ξένα κεφάλαια και κατά δεύτερο λόγο από τα ισχυρά χαρτοφυλάκια, αφού από την Σοφοκλέους λείπουν ολοσχερώς οι κωδικοί λιανικής.

Τεχνικά και όσον αφορά τον FTSE χρειάζεται άμεσα κλείσιμο υψηλότερα των 1850 μονάδων, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις minimum κίνησης προς τις 1892 μονάδες. Κλείσιμο υψηλότερα των 1892 μονάδων αφήνει περιθώρια για κίνηση προς τις 1915-30 και 1950-70 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα του 2% οι Ελ. Τεχνοδομική, Πειραιώς, Coca-Cola, Alpha Bank (έκλεισε στο υψηλό ημέρας) και του 1% η Eurobank. Θετική μεταβολή για Αγροτική, Εθνική και Intralot και αμετάβλητοι οι τίτλοι των ΔΕΗ (έκλεισε στο υψηλό ημέρας μαζεύοντας ενδοσυνεδριακές απώλειες που έφθασαν μέχρι το 5,64%) ΟΤΕ και MPB.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για την Τρ. Κύπρου και των δύο ποσοστιαίων μονάδων για τον Μυτιληναίο. Αξιοσημείωτες απώλειες για Ταχ. Ταμιευτήριο, Βιοχάλκο και Motor Oil και αρνητικό κλείσιμο για Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Τιτάνα και MIG.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε ανοδικά φθάνοντας μέχρι τις 3440,76 μονάδες, όμως το θετικό πρόσημο κράτησε ελάχιστα, από εκεί και πέρα συνεχής υποχώρηση μέχρι τις 3356,81 μονάδες (12.02) και νέα αντίδραση με τελικό κλείσιμο σχετικά κοντά στα υψηλά ημέρας και συγκεκριμένα στις 3439,71 μονάδες με κέρδη 0,45%, ενώ ο τζίρος χωρίς διαθέσεις ενίσχυσης πλησίασε τα 282 εκατ. από τα οποία τα 47,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Δεν φάνηκε να συμμερίζονται πολύ την επιστροφή της όποιας αισιοδοξίας και αυτό φαίνεται όχι μόνο στην τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών που διαμορφώθηκε στο 89 προς 147, αλλά και στο γεγονός ότι 22 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 12,5%.

Τέλος αξίζει να επισημανθεί η συνέχεια στο ανηλεές σφυροκόπημα του τίτλου της ΕΧΑΕ (-8,05%) που έκλεισε σε χαμηλά 29 μηνών και βέβαια το σημερινό “πακέτο” της Alpha Bank που πραγματοποιήθηκε με εξωχρηματιστηριακή συναλλαγή ήταν ακόμα ένα χτύπημα για τον τίτλο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v