Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έρμαιο των ξένων το Χ.Α.

Τα πάντα στο Χ.Α. εξαρτώνται από τους ξένους. Ζητούμενα η τιμή του πετρελαίου και η απόφαση της ΕΚΤ την Πέμπτη. Πτωτική μεν η αγορά, ωστόσο κάποιοι ποντάρουν σε τεχνική αντίδραση.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Τελευταία συνεδρίαση ενός… ψυχοβγάλτη Ιουνίου αυτή που μας αφήνει σήμερα. Με τις αγορές σε κατάσταση συναγερμού και την ελληνική σε μεγάλο βαθμό έρμαιο στις βουλές των ξένων επενδυτικών οίκων και των εγγενών αδυναμιών της οικονομίας μας.

Το ανησυχητικό είναι πως σε μια περίοδο όπου η πολιτική ελίτ της χώρας μας δοκιμάζεται, εξελίσσεται διεθνώς μια πρωτοφανής οικονομική κρίση που πολύ αμφιβάλλουμε αν έχει αξιολογηθεί από την Αθήνα και κατά τα φαινόμενα δεν αποκλείεται να επιπέσει στις κεφαλές της κλονισμένης πολιτικής ηγεσίας ως χαριστική βολή σε επόμενη φάση.

Από αύριο έρχεται η… κρατική συνδρομή στην προσπάθεια κατευνασμού του πληθωρισμού με το πρώτο κύμα αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Οι μύχιες σκέψεις της διοίκησης της Επιχείρησης προαγγέλλουν νέες αυξήσεις από τον Σεπτέμβριο.

Αυτά με το πετρέλαιο υψηλότερα των 140 δολαρίων (κοντά στα 143 ανά βαρέλι) και με τις αγορές σε αναμονή για ενδεχόμενη… ανακωχή. Αυτήν την εβδομάδα θα παιχτούν πολλά και με το πετρέλαιο και με την απόφαση της ΕΚΤ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών, παρότι συγκλίνουν ως προς τη σοβαρότητα της κρίσης, την έκτασή της, τη διάρκειά της, διίστανται όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση.

Πολλά θα κριθούν σήμερα - αύριο, καθώς ο Γ.Δ. έχει υποχωρήσει κοντά σε σημαντικότατη περιοχή στήριξης. Αναλυτές σημειώνουν πως λίγο υψηλότερα των 3.400 μονάδων ο Γ.Δ. «συναντάται» με το 50% της διόρθωσης της ανοδικής αντίδρασης από τα χαμηλά των 1.412 μέχρι τα υψηλά των 5.346 μονάδων για τον Γ.Δ. (από τις αρχές Απριλίου του ’03 μέχρι τα υψηλά).

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για τριπλή στήριξη στο εύρος των 3.362 - 3.417 μονάδων και προσβλέπουν σε προσωρινή ανάκαμψη στο Χ.Α., αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία καθαρά τεχνικής μορφής αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών.

Για να συμβεί αυτό θα πρέπει, κυρίως, οι ξένοι να επιστρέψουν ως αγοραστές σε τραπεζικές μετοχές και δεικτοβαρή χαρτιά του 20άρη. Θα πρέπει να κρίνουν πως σε αυτήν τη φάση των αγορών εξυπηρετούνται από μία τεχνικής μορφής αντίδραση, προκειμένου να τιμολογήσουν υψηλότερα ένα μέρος των χαρτοφυλακίων τους και, γιατί όχι, να ξεπουλήσουν για τρίτη φορά φέτος.

Σε κάθε περίπτωση η φορά των αγορών παραμένει εξόφθαλμα πτωτική, διορατικοί και έμπειροι παίκτες που ρευστοποίησαν τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο παραμένουν εκτός παιδιάς ακόμη και σε αυτά τα επίπεδα τιμών. Αυτό γιατί παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τις ελληνικές τράπεζες και τα οικονομικά μεγέθη β΄ τριμήνου.

Όπως μας έλεγε ένας εξ αυτών, με πείρα 40 και πλέον χρόνων στις αγορές, μοιάζουμε -διεθνώς- να έχουμε εισέλθει σε αχαρτογράφητες περιοχές κρίσης. Με χαρακτηριστικά που δεν έχουν δει οι παλαιότεροι, δεν έχουν αποτιμηθεί γεωπολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί το ενδεχόμενο ανοδικής αντίδρασης, κάθε άλλο, μόνο που εάν συμβεί αυτό θα πρέπει ο Γ.Δ. να κινηθεί άμεσα και μέσα στις επόμενες συνεδριάσεις να «στοχεύει» προς τις 3.680 μονάδες.

Καθαρά και ξάστερα, πειστικά με Εθνική (με ενδοσυνεδριακό χαμηλό τα 27,44 ευρώ στις 27/6), Eurobank (που τεχνικά προβληματίζει με το χαμηλό των 14,64 ευρώ), αλλά και ΔΕΗ (από τα 22 ευρώ), ΟΤΕ (χαμηλό τα 15,66 στις 27/6), ΟΠΑΠ (22,20 ευρώ).

Μετοχές-κλειδιά της βραχυπρόθεσμης τάσης για ένα μέρος της αγοράς παραμένουν οι Μυτιληναίος (κλείσιμο στα 7,54 ευρώ, χαμηλό Παρασκευής στα 7,32 ευρώ), Motor Oil (στα 13,16 ευρώ με χαμηλό στα 13,10), ΕΛΤΕΧ (στα 7,92, με χαμηλό 7,70 ευρώ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v