Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: "Δοκιμάζεται" η υπομονή των παικτών

Στα χαμηλά της αγοράς δοκιμάζονται βασικοί δείκτες, μετοχές, διάθεση, υπομονή, μεταξύ των επενδυτών. Προβληματίζουν η ραγδαία υποχώρηση της ΕΧΑΕ, οι ανοιχτές πωλήσεις στη ΔΕΗ αλλά και το πρόβλημα της ρευστότητας της LANNET.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Η τιμή του πετρελαίου περνά και τα 143 δολάρια το βαρέλι, θέτοντας σε δοκιμασία τα χαμηλά 21 και πλέον μηνών για τη Wall Street.

Αξιόπιστοι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν πως ενδεχόμενο κλείσιμο της τιμής του πετρελαίου υψηλότερα των140 δολαρίων για ακόμα μία συνεδρίαση φέρνει ακόμα πιο κοντά τα συμβόλαια προς το εύρος των 160 - 165 δολαρίων το βαρέλι.

Οι ίδιοι βλέπουν πολύ πιθανή, κάτω από αυτές τις συνθήκες, τη σχέση ευρώ - δολαρίου προς το 1,4 μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στην Ευρώπη οι αγορές προεξοφλούν την επόμενη αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ την Πέμπτη, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υποχωρεί επιπλέον 0,9%, χάνοντας και αυτός με τη σειρά του ακόμα μια κρίσιμη στήριξη.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών η αρνητική διάθεση και το κλίμα έκδηλα επιτείνονται στη μεγάλη, στη μεσαία αλλά και στη χαμηλότερη αποτίμηση.

Η έστω προσωρινή αναστολή διαπραγμάτευσης της ΛΑΝΝΕΤ και το -6,6% της ΕΧΑΕ αποτελούν κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς ψηφίδες της ίδιας εικόνας. Η ΛΑΝΝΕΤ έρχεται για πολλοστή φορά να υπενθυμίσει τον κίνδυνο που δημιουργεί η έλλειψη ρευστότητας σε αρκετές επιχειρήσεις, σε ένα όλο και μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς.

Οι μαζικές πωλήσεις στην ΕΧΑΕ ήρθαν σε μια συνεδρίαση όπου επιβεβαιώθηκε πανηγυρικά το πρόβλημα των εξωχρηματιστηριακών συναλλαγών.

Το γεγονός ότι το πακέτο της Alpha Bank στο SWF του Κατάρ πέρασε εκτός συστήματος συναλλαγών των Εληνικών Χρηματιστηρίων είναι η πειστικότερη ένδειξη και συνάμα προειδοποίηση για τη συνέχεια.

Η αγορά παραμένει σταθερά χαμηλότερα των 3.400 μονάδων, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως χάνεται τελειωτικά το παιχνίδι της βραχυπρόθεσμης τεχνικής αντίδρασης.

Σχετικά, ο κ. Μάκης Βελλιανίτης από την "Εξπρές της Κυριακής" (29/6) αναφέρεται σε τριπλή στήριξη στην περιοχή μεταξύ 3.362 - 3.417 μονάδων (με βάση το περιθώριο διόρθωσης Fibonacci).

Θεωρητικά διατηρούνται ελπίδες αντίδρασης, η Εθνική όμως υποχωρεί στα 28,20 ευρώ (-1,12%), δηλαδή παραμένει μέχρι στιγμής υψηλότερα των 27,54 ευρώ (24/6) και 27,44 ευρώ (27/6).

Από τον FTSE 20 αντιδρά η Eurobank προς τα 15 ευρώ (1,08%), η Πειραιώς στα 16,96 ευρώ (0,36%), η Coca Cola στα 17,40 (3,08%), τα Ελληνικά Πετρέλαια στα 8,84 ευρώ και η Ελληνική Τεχνοδομική στα 7,92 ευρώ.

Στον 20άρη επιθετικές πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ προβληματίζουν τόσο με την έκτασή τους όσο και με τη συγκυρία αυτής της εκποίησης.

Από ένα ευρύτερο μέρος του ταμπλό η αρνητική συμπεριφορά, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές σε μετοχές όπως των Χατζηιωάννου, Lavipharm, Betanet και ορισμένων ακόμα από αυτή την κατηγορία, ενισχύει τον προβληματισμό μεταξύ εγχώριων παικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v