Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρωστά τεχνική ανάκαμψη η Σοφοκλέους

Φραγμό στη συνεχόμενη υποχώρηση και απαξίωση επιχειρούν να βάλουν ισχυροί επενδυτικοί κύκλοι. Κλειδί ΟΤΕ, Εθνική, ενδιαφέρουσες εξελίξεις σε Iberdrola - Ρόκα μετά τη δημόσια πρόταση της πρώτης σε σαφώς καλύτερες τιμές.

  • του Μιχαήλ Γελαντάλι
Για την ελπίδα που πεθαίνει τελευταία… κάνουν λόγο σε εξαιρετικά ενδιαφέρον θέμα οι «Financial Times». Το πού θα σταματήσει η… τσουλήθρα του τρόμου επιχειρεί να προσεγγίσει ο Στέφανος Κοτζαμάνης, ενώ ο Ν.Γ. Δρόσος στο πρωινό του «Εγερτήριο» μας καλωσορίζει στην εποχή των αρκούδων.

Σε αυτήν την εποχή και στα πιθανά… ράλι που συχνά φιλοξενούνται αναφέρονται οι «Financial Times», σε μια φάση όπου αρκετοί αναλυτές θεωρούν ανοιχτό το ενδεχόμενο αντίδρασης, μετά το χθεσινό «ξύλο».

Το τι συνέβη χθες στην αγορά αποτυπώνεται σε θέμα του Βασίλη Γεώργα («Ελευθεροτυπία»), με τον εύγλωττο τίτλο «Συναλλαγές 286 εκατ. ευρώ κόντυναν το Χ.Α. 5,5 δισ. ευρώ». Τόσες είναι οι απώλειες, σε μέγεθος αποτίμησης, της χθεσινής συνεδρίασης, εν κατακλείδι υποτιμητική κερδοσκοπία που πραγματοποιήθηκε με συναλλαγές 286 εκατ. ευρώ.

Η τάση παραμένει ξεκάθαρα πτωτική, αυτό το αποδέχονται στην πλειονότητά τους αναλυτές και παίκτες. Ωστόσο η αγορά, η συγκυρία «χρωστούν» αντιδράσεις για καθαρά τεχνικούς λόγους.

Εάν υποθέσουμε πως η προχθεσινή οριακή άνοδος βασικών δεικτών, μετοχών πραγματοποιήθηκε προκειμένου να καλλωπιστεί σχετικά η αποτίμηση ορισμένων χαρτοφυλακίων, τότε η έκταση της χθεσινής διόρθωσης μπορεί πράγματι να μας βγάλει σε αντίδραση.

Το εύρος διακύμανσης του Γ.Δ. χθες ήταν από τα υψηλά των 3.421,6 μονάδων μέχρι τα χαμηλά των 3.284 μονάδων, δηλαδή μόλις τρεις μονάδες χαμηλότερα από το τελικό κλείσιμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η αγορά θα πρέπει από την αρχή να επιβεβαιώσει ή όχι την ελάχιστη τιμή ή στη χειρότερη περίπτωση να αντιδράσει σε επίπεδα υψηλότερα των 3.250 μονάδων (στην περίπτωση που ξεκινήσει με διόρθωση).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει σήμερα η βραχυπρόθεσμη τάση του ΟΤΕ, που και για τεχνικούς λόγους πιέστηκε χθες μέχρι τα χαμηλά των 14,80 ευρώ. Επίσης τραπεζικές μετοχές και τίτλοι του 20άρη με μεγάλο εύρος διακύμανσης χθες μπορεί να «κρύβουν» περιθώριο αντίδρασης.

Στα επιμέρους χρήζουν αναφοράς το μάζεμα που έγινε χθες από τα χαμηλά των 7,98 ευρώ των Ελληνικών Πετρελαίων, τα σημαντικά κέρδη 14,6% για τη μετοχή της Lavipharm, η καλή συμπεριφορά του Σαράντη στα 11,62 ευρώ (η εταιρία έκλεισε ακόμη μία συμφωνία), οι αγοραστές γύρω από τα 13 ευρώ στη Motor Oil, οι εντολές που βγήκαν χθες από τα χαμηλά στην Auto Hellas, στην ΕΥΑΘ στα 6,18 ευρώ.

Στον χώρο της ενέργειας ενδιαφέρον παρουσιάζει η δημόσια πρόταση της Iberdrola για το 47,3% των κοινών μετοχών της Ρόκας στα 16 ευρώ, επιβεβαιώνοντας σχετικές αναφορές του «Χαμαιλέοντα» (στις 30/5 και 5/6). Δίνεται έτσι τέλος στα σενάρια για εξαγορά του ποσοστού των Ισπανών από ενδιαφερόμενο ελληνικό όμιλο ή άλλον ξένο ενεργειακό φορέα.

Σε κάθε περίπτωση χρήζει αναφοράς ότι οι προσφερόμενες τιμές είναι υψηλότερες κατά 21% και 16% από τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου. Θεωρητικά διαμορφώνεται απόκλιση 25,6% μέχρι την τιμή της δημόσιας πρότασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v